Potok Podgórna w Podgórzynie

Kanał Podgórna - zbiornik Sosnówka

D
Potok Czerwień

Potok Podgórna

Giersdorf Wasser

Podgórna (do 1945 niem. Giersdorf Wasser) – potok, w Sudetach Zachodnich, będący prawym dopływem Wrzosówki. Długość: 12,5 km, powierzchnia zlewni: 68 km². Źródło potoku znajduje się w Karkonoszach, w środkowej części Śląskiego Grzbietu, między Małym Szyszakiem a Tępym Szczytem, na wysokości 1244 m n.p.m. Płynie na północ krętą doliną z licznymi zakolami. W swym przebiegu tworzy Wodospad Podgórnej znajdujący się powyżej Przesieki. Przepływa przez Przesiekę i Podgórzyn, gdzie opuszcza Karkonosze i ...
Podgórna (do 1945 niem. Giersdorf Wasser) – potok, w Sudetach Zachodnich, będący prawym dopływem Wrzosówki. Długość: 12,5 km, powierzchnia zlewni: 68 km². Źródło potoku znajduje się w Karkonoszach, w środkowej części Śląskiego Grzbietu, między Małym Szyszakiem a Tępym Szczytem, na wysokości 1244 m n.p.m. Płynie na północ krętą doliną z licznymi zakolami. W swym przebiegu tworzy Wodospad Podgórnej znajdujący się powyżej Przesieki. Przepływa przez Przesiekę i Podgórzyn, gdzie opuszcza Karkonosze i wpływa do Kotliny Jeleniogórskiej. Do Wrzosówki wpada w Cieplicach Śląskich-Zdroju na terenie suchego zbiornika przeciwpowodziowego "Cieplice", w pobliżu wałów przeciwpowodziowych, na granicy z Parkiem Norweskim. Dopływami Podgórnej są: Srebrny Potok (prawy), Myja (prawy), Czerwień (lewy), Kacza (prawy), Zachełmiec (lewy), Choiniec (lewy) oraz Sośniak (prawy). Płynie po granicie i jego zwietrzelinie, a na obszarze Kotliny Jeleniogórskiej po osadach czwartorzędowych. Górna część zlewni Wrzosówki porośnięta jest górnoreglowymi lasami świerkowymi, niżej lasami dolnoreglowymi. Od Sobieszowa płynie przez obszary zurbanizowane, pola i łąki. Jedynie odcinek źródliskowy położony jest na obszarze Karkonoskiego Parku Narodowego.
Wikipedia: