MENU
Słodownia DMG w Strzegomiu. Zabytkowe budynki z 1912 r. oraz zbiorniki na zboże z lat dziewięćdziesiątych (ciemne) i nowe (jasne). Słodownia w ciągu kilkunastu lat zwiększyła produkcję dziesięciokrotnie - z 5 do 50 tys. ton słodu rocznie. Produkuje także coraz większy asortyment słodów.

Dodał: Krzysztof63° - Data: 2014-10-28 19:12:17 - Odsłon: 1407
28 października 2014

Data: 2014:10:28 13:26:05   ISO: 100   Ogniskowa: 6.8 mm   Aparat: SAMSUNG WB150 / WB150F / WB152 / WB152F / WB151   Przysłona: f/4.7   Ekspozycja: 1/1500 s  


Słodownia w Strzegomiu została założona i wyposażona w 1896 przez rodzinę Wahrendorf. W latach 20-tych zasłynęła z produkcji szerokiej palety wyjątkowej jakości słodów m.in. używanych do wyrobów piw: Pilzner, Wiener, Müncher. Od 2004 r. Słodownia Strzegom Sp. z o.o. jest częścią duńskiej spółki branży słodowniczej - Danish Malting Group A/S (grupa Carlsberg). W chwili prywatyzacji słodownia dysponowała silosami o pojemności 4 tys. ton, jednak dla jęczmienia browarnego wykorzystywano jedynie ok. 2 tys. ton. Od 2013 r., po zakończeniu inwestycji budowy sześciu nowych zbiorników na zboże, baza magazynowa słodowni to 60 tys. ton - jedna z największych baz magazynowych zboża na Dolnym Śląsku. W 2016 r. zakład wraz ze słodownią w Sierpcu wszedł w skład fińskiej grupy słodowniczej Viking Malt Oy.

  • /foto/5416/5416926m.jpg
    1903
  • /foto/6553/6553657m.jpg
    1934
  • /foto/3929/3929383m.jpg
    2005
  • /foto/3929/3929452m.jpg
    2005
  • /foto/3929/3929455m.jpg
    2005
  • /foto/3929/3929456m.jpg
    2005
  • /foto/5039/5039074m.jpg
    2014
  • /foto/5039/5039086m.jpg
    2014
  • /foto/5962/5962693m.jpg
    2016

Krzysztof63°

Poprzednie: Góra Masłowiec (439 m n.p.m.) Strona Główna Następne: Słodownia Strzegom