Zdjęcia niezidentyfikowane, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Jakob Bittmann, Gasthausbesitzer, Krappitz, Coseler Straße 6. Okazuje się, że obiekt już jest, przenoszę.
Hotel zum Weissen Ross (dawny), ul. Plater Emilii, Głubczyce
kitapczy: Punktem odniesienia są plany miasta z roku 1910 i 1911: Kamienica mieszcząca hotel stała bliżej narożnika Rynku niż obecny nr 3 w zabudowie blokowej. Ujednoliciłam zapis na nr 5.
Krasnal Kanonier Antek, Wrocław
Wincenty Miros: To jest rakieta balistyczna :-)
Panoramy Szprotawy, Szprotawa
Popski: Na aukcji obieg 1929 r. Skorygowano górne datowania całej serii.
Klasztor Ubogich Sióstr Szkolnych de Notre Dame (dawny), ul. Warszawska, Głubczyce
Port rybacki, ul. Bosmańska, Krynica Morska
Lekok: Dzięki:)

mietok
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

Ostatnio wyszukiwane hasła

Kamień pomorski stacja, nieużywane to, odrzańska, oławska, komarno, Ogród Botaniczny przystanek, czuchow, I_Liceum_Ogolnoksztalcace_im_Stefana_Zeromskiego_ul_Kochanowskiego_Jana_Jelenia_Gora, Bastion sakwowy, slawentzitz, swierzawa, Izbicko, świeradów zdrój, karpacz, szczyglowice, Bema, grzybowo, Dubois, nowa ruda stara osada 22, noe, Dom Edyty stein, tam cieplice, fsc, tamy, kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, Jawor, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7, Wał, wrocław, zakładowa, wrocław szewska, szkoła radiotechniczna Jelenia, składowa, narodowe, Narodowe forum, Plac orląt lwowskich przystanek, zakłady chemiczne Jelenia Góra, Dworzec swiebodzki, Smolecka, wyspa Piasek, Piasek, Piask, Piasku, Kościół NMP na Piasku, Śrubowa, katowice, legnica, Mią, Kronenberg, Wrocławski park przemysłowy, Park biznesu, Wieniec, Babimojska, mierczyce, granowice, Strzegomska 148, jaworska 5, powiat strzeliński, szczecin kapelle, szczecin kosciół, friedhof, zakłady optyczne Jelenia Góra, szczecin friedhof, pammin, wołczyn, loitz, Świdnica plac Grunwaldzki, Świdnica ul. Łukowa, myślibórz, II LO im. Piastów Śląskich, chojna Vereinshaus, Königsberg, kowary, słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego, terenowa 6, szpital w cieplicach, szpital lwówek, szpital gryfów, Dąbrowica pałac, przychodnia lwówek, lwówek śląski ul. morcinka, Zdjęcia lotnicze, Zdjęcia lotnicze gró, ogo

Zwiedzanie Zamku Książ

Krótki przewodnik po dostępnych trasach

Zainspirowany ostatnim spotkaniem w Zamku Książ przygotowałem krótki przewodnik po aktualnie dostępnych trasach turystycznych. Może zachęci on kogoś, kto jeszcze nie miał okazji zwiedzać zamku do odwiedzin tego magicznego miejsca.

Trasa 1 - Książ Barokowy
Jest to podstawowa trasa turystyczna, podczas której turysta poznaje historię zamku i jego mieszkańców. Trasa z przewodnikiem prowadzi przez salony barokowe: Salon Zielony, reprezentacyjną Salę Maksymiliana, Salon Biały, Salon Chiński, Salon Gier oraz Salon Barokowy. Ostatnim punktem zwiedzania z przewodnikiem jest „Skałka Szczęścia”, skąd schodząc do Karczmy Rycerskiej można udać się w sezonie letnim bezpośrednio na tarasy.

Trasa 2 - Śladami Hochbergów
Zwiedzanie tą trasą rozpoczyna się podobnie jak trasa „Książ barokowy”, następnie turyści poznają najstarsze pomieszczenia zamkowe, które zostały przebudowane podczas II wojny światowej w ramach realizowanego w zamku tajemniczego projektu hitlerowskich Niemiec pod kryptonimem „Riese” („Olbrzym”). W dalszej części trasa prowadzi przez sale zamkowe tj.: Hol Myśliwski, Kompleks Sali Balowej, Salę Konrada z Czarnym Dziedzińcem. Elementem zwiedzania zamku może być również wystawa "Sekrety z zamkowej szuflady”.

Trasa 3 - Od Piastów do Tajemnic II Wojny Światowej
Jest to trasa turystyczna, która rozpoczyna się podobnie jak trasa „Śladami Hochbergów”. Jednak po zwiedzaniu zamku, w tym salonów barokowych, zniszczonych pomieszczeń z okresu II wojny światowej, jak i innych sal zamkowych, turyści udają się na tarasy i z ich poziomu wchodzą do tunelu z okresu II wojny światowej, na poziomie 15 m pod zamkiem. Dla turystów udostępniona jest część tunelu o długości 96 m, szerokości 1,5 m oraz wysokości 2,5 m, kończącego się niedokończoną klatką schodową.

Trasa 4 - Szlakiem Daisy
Trasa obejmuje zwiedzanie zamku, tak jak w trakcie zwiedzania trasą „Od Piastów do tajemnic II wojny światowej” i jest poszerzona o zwiedzanie tarasów zamkowych (przejście tarasami dookoła zamku), a także o zwiedzanie parku. W ramach trasy parkowej grupa dochodzi zabytkową aleją lipową pod Kaplicę Grobową Hochbergów, skąd przechodzi na punkt widokowy, z którego podziwiać można zamek i Wąwóz Pełcznicy. Z punktu widokowego turyści wracają pod budynek bramny zamku.

Krótki przewodnik po wyżej opisanych trasach:

Lp. Fotografie archiwalne Fotografie współczesne Zwiedzane sale,
pomieszczenia,
linki do obiektów
Trasa 1 Trasa 2 Trasa 3 Trasa 4
Szacunkowy czas zwiedzania (w minutach): 30 50 70 120
1.

Salon Zielony
K
S
I
Ą
Ż

B
A
R
O
K
O
W
Y

Ś
L
A
D
A
M
I

H
O
C
H
B
E
R
G
Ó
W

O
D

P
I
A
S
T
Ó
W

D
O

T
A
J
E
M
N
I
C

II

W
O
J
N
Y

Ś
W
I
A
T
O
W
E
J

S
Z
L
A
K
I
E
M

D
A
I
S
Y
2.

Sala Maksymiliana
3.

Salon Biały
4. brak

Salon Chiński
5. brak

Salon Gier
6. brak

Salon Barokowy

7.

brak

Skałka Szczęścia

Koniec Trasy 1 - Książ Barokowy

8. brak

Wystawa militariów
9.

Hol Myśliwski
10.

Sala Rycerska - Zbrojownia
11.

Sala Kominkowa
12.

Sala Balowa
13.

Sala Konrada
14. brak

Czarny Dziedziniec

15.

brak brak Wystawa "Sekrety z zamkowej szuflady"

Koniec Trasy 2 - Śladami Hochbergów

16. brak

Podziemia z czasów II WŚ

Koniec Trasy 3 - Od Piastów do Tajemnic II Wojny Światowej

17.

Zamkowe tarasy

18.

brak brak Aleja Lipowa
19.

Kaplica grobowa rodziny Hochbergów (mauzoleum)
20.

Punkt widokowy na zamek i Wąwóz Pełcznicy

Koniec Trasy 4 - Szlakiem Daisy

Po zakończeniu trasy 1 i 2, a także w trakcie trasy 3 i 4 zwiedzający schodzą (lub mogą zejść) Czarnymi Schodami do Karczmy Rycerskiej,
z której bezpośrednio wychodzi się na tarasy zamkowe. Po zakończeniu każdej trasy możliwe jest również wejście na wieżę zamkową.
21. Brak

Czarne Schody