Budynek nr 5 - Niewidzialny Dom, ul. Strumykowa, Toruń
sawa: Do której kategorii mam zaliczyć ten poprzemysłowy budynek po lewej stronie ?
heck: Idą chłopy na szychtę
Dom kolonijny (dawny), ul. Powstańców Śląskich, Międzygórze
Zbigniew Waluś: A gdzie Ty ?
Topola Tekla, ul. Podzamcze, Chudów
YouPiter: 24 maja 2020 to data wpisana rzekomego wykonania tej fotki, a to podaje EXIF - 2017:06:24. Tak ja to widzę.
ul. 11 Listopada, Katowice
Ireneusz1966: Plac Ogród Dworcowy , po prawej widać dworzec PKP Szopienice Północne

foto-baron
prysman
Jan R

Samoloty nad Festung Breslau
Autor: Waclaw Grabkowski°, Data dodania: 2011-06-06 18:59:06, Aktualizacja: 2011-06-06 18:59:06, Odsłon: 3431

Opracowanie na podstawie kroniki ks. Paula Peikerta
W książce ks. Paula Peikerta, Kronika dni oblężenia. Wrocław 22 I-6 V 1945, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wydawnictwo, Wrocław 2009, znalazłem 108 wątków, w których jest informacja o atakach lotnictwa na miasto. Działania lotnicze, ostrzał i zrzut bomb, pojawiły się w 43 na 81 dni opisanych przez księdza w czasie obrony Twierdzy Wrocław.
Oblężenie zaczęło się 15 lutego, (jest to data zamknięcia pierścienia wokół Wrocławia przez wojska radzieckiej 6 Armii 1 Frontu Ukraińskiego) trwało do 6 maja 1945 r. (81 dni), ale już 18 stycznia 1945 r. pojawiły się rosyjskie samoloty nad Brochowem. Celem nalotu były węzły kolejowe i dworzec przetokowy. Samoloty pojawiły się także nad centrum miasta. Jedna bomba uderzyła w narożnik Garvestrasse i Alexanderstrasse (dziś ulic nieistniejących: Kujawskiej i Sandomierskiej). Samoloty startowały z największego lotniska w Oleśnicy.
Twierdza była zaopatrywana, na osobisty rozkaz Hitlera, w amunicję i środki żywnościowe samolotami typu Junkers.
Miasto atakowały sowieckie bombowce typu Pe-2.

11 lutego 1945 r. zginął nad Wrocławiem generał-major Iwan S. Połbin, dowódca 6 Korpusu Lotnictwa Bombowego.
Proboszcz parafii św. Maurycego bardzo dokładnie opisał wydarzenia w czasie oblężenia, gdyż miał kontakt z żołnierzami i ludnością cywilną. Uzyskiwał także informacje od oficerów jednostek frontowych, członków Volkssturmu i od obserwatora artyleryjskiego z kościoła św. Elżbiety.

Ks. Paul Peikert opisuje także zniszczenia spowodowane na skutek ataku samolotów. Są to: ulice i place: Kujawska, Sandomierska, Kościuszki, Pułaskiego, Traugutta, Piłsudskiego, Haukego-Bosaka, Krasińskiego, Prądzyńskiego, Gliniana, Podwale, Kniaziewicza, pl. Wróblewskiego, Mazowiecka, Marcina, Katedralna, pl. Kościuszki, Wita Stwosza, Dobrzyńska, Słowackiego, Prusa, pl. Bema, Pułaskiego, Dworcowa.

Zniszczone, albo atakowane były obiekty w trakcie nalotów:
Most Pokoju, Most Grunwaldzki, Dworzec Główny, kaplica maryjna Zakładu św. Agnieszki, katedra św. Jana, dom parafialny św. Krzyża, Poczta Główna przy Wita Stwosza, kościół św. Wojciecha, Ratusz, Zakład św. Józefa, kościół św. Bernarda, kościół św. Doroty, kościół św. Henryka, Misja Kolejowa, Dom św. Gertrudy, biurowiec Miejskiej Kasy Oszczędności na Rynku, wielkie domy handlowe, Dyckhoff i Bielschowsky przy Koenigsplatz (Jana Pawła II), kościół Bożego Ciała, trzy kaplice Serca Jezusowego w nowicjacie, Zakład NMP, dom handlowy AWAG Wertheim, (Galeria Centrum) został doszczętnie wypalony, Urząd Pocztowy przy Krasińskiego, Politechnika, Ogród Zoologiczny, kościół św. Michała, plebania św. Krzyża i inne, w tym poszczególne domy.

Stanowiska niemieckich dział przeciwlotniczych

1. Ul. Kamienna (Steinstrasse), s. 49. „Za starym cmentarzem Św. Maurycego przy Steinstrasse ustawiono baterię dział”.
2. Wzgórze Kacerskie, s. 66. „Wydaje się, że upatrzyli sobie naszą (lotnictwo sowieckie – przyp. mój) okolicę, gdyż na Holteihöhe, na cmentarzu polowym i na Liebischhöhe są stanowiska ciężkich dział.
3. Wzgórze Partyzantów, s. 66. „Wydaje się, że upatrzyli sobie naszą okolicę, gdyż na Holteihöhe, na cmentarzu polowym i na Liebischhöhe są stanowiska ciężkich dział.
4. Zespół Szkół Nr 4 przy ul. Powstańców Śląskich, s. 89. „Na podwórzu szkoły im. Clausewitza stoi także działo przeciwlotnicze. Na te działa zawzięły się szczególnie samoloty dzisiejszego popołudnia”.
5. Ogród Pałacu Arcybiskupiego, s. 89, 96. „Ponieważ takie działa stoją przed gmachem nowej rejencji, na Holteihöhe, w ogrodzie pałacu arcybiskupiego, na cmentarzu polowym…”, (…) ,,Jak już wspomniano, w ogrodzie rezydencji arcybiskupiej ustawiono armaty, nie bacząc na to, że przebywają tam liczne gromady starców i chorych. Przez to wystawia się na niebezpieczeństwo cały Ostrów Tumski”.
6. Powstańców Warszawy, s. 96. „Stoją więc baterie na południe od nowej rejencji, na Lessingplatz (Powstańców Warszawy) w kierunku Domu Św. Wincentego, na starym cmentarzu przy Feldstrasse i na ukos na komunalnej posesji po północnej stronie Clausewitzstrasse”.
7. Ul. Krasińskiego (stary cmentarz), s. 96. „Stoją więc baterie na południe od nowej rejencji, na Lessingplatz (Powstańców Warszawy) w kierunku Domu Św. Wincentego, na starym cmentarzu przy Feldstrasse i na ukos na komunalnej posesji po północnej stronie Clausewitzstrasse”.
8. Ul. Bosaka-Haukego, s. 96. „Stoją więc baterie na południe od nowej rejencji, na Lessingplatz (Powstańców Warszawy) w kierunku Domu Św. Wincentego, na starym cmentarzu przy Feldstrasse i na ukos na komunalnej posesji po północnej stronie Clausewitzstrasse”.
9. Ogród OO. Bonifratrów, s. 133. ,,Dowiedziałem się tedy, że także w ogrodzie OO. Bonifratrów stoi bateria dział; nie dziwi to więc, iż klasztor ten, mający od frontu flagę Czerwonego Krzyża, a w ogrodzie działa artyleryjskie, staje się szczególnie celem nieprzyjacielskich samolotów”.
10. Wzdłuż brzegu Oławy (Las Rakowiecki?), s. 201. ,,Raz po raz podejmowały akcję także działa przeciwlotnicze, które są tu ustawione wzdłuż brzegu Oławy i Ohlauer Stadtgraben (Podwale).
11. Przy Podwalu, s. 201. ,,Raz po raz podejmowały akcję także działa przeciwlotnicze, które są tu ustawione wzdłuż brzegu Oławy i Ohlauer Stadtgraben (Podwale).

Cytat z książki Paula Peikerta z dnia 2 kwietnia 1945 r. Rosjanie 1 i 2 kwietnia, aby złamać opór Niemców, użyli 750 bombowców.

,,W Poniedziałek Wielkanocny dokończono dzieła rozpoczętego w Wielką Niedzielę. Naloty trwały dalej, ale bardziej niż naszą dzielnicę dotknęły one śródmieście i północ. Około godz. 16.30 rozszalał się straszliwy pożar miasta, wywołany chyba przez nasze bomby fosforowe zrzucone przez nasze własne samoloty. Przez cały Poniedziałek Wielkanocny szalała wichura. Pod wieczór przeszła ona w prawdziwy huragan. Naraz ogień poszedł ulicami miasta i od domu do domu poczęło się palić w różnych miejscach; wkrótce stanęły w ogniu całe ciągi ulic, a potem całe dzielnice. Huraganowy wicher pognał wnet przez miasto miliony iskier i tysiące snopów ognia. Wichura wniosła do mieszkań tysiące iskier i snopów ognia przez wybite okna. W poduszkach, łóżkach i zasłonach znalazły one obfity żer. Potem domy stawały nagle w ogniu od dołu do góry niby wielkie piece. Około godz. 17 zaczęła płonąć plebania (plebania św. Maurycego – przyp. mój), a paliła się tak szybko, że mało co zdążyliśmy z sobą zabrać. (…) W płomieniach stanęła cała Klosterstrasse (Traugutta) od Ohlauufer (Słowackiego) w górę aż po Brüderstrasse (ul. Pułaskiego). (…) Z Kaiserbrücke rozpościerał się przed nami nieopisanie smutny widok płonącego Wrocławia, niezapomniana panorama grozy. Płonęły więc dzielnice po obu stronach Odry, po prawej stronie Odry od Kaiserbrücke po Gneisenauplatz (pl. Gen. Bema) aż do Sternstrasse (Sienkiewicza), po lewej stronie Odry od Weidendamm (Na Grobli), Klosterstrasse w dół, Phlauerstrasse poprzez gmach Poczty Głównej, Altbüsserstrasse (Pokutnicza) i Neumarkt (Nowy Targ) aż po Sandinsel (Wyspę Piaskową). Płomienie buchały z wież kościoła katedralnego; dach Katedry był jednym morzem płomieni; płonął kościół Św. Michała, kościół Na Piasku, Św. Wincentego, Św. Wojciecha, Św. Maurycego, Św. Bernarda, Św. Krzysztofa i wszystkie ciągi ulic między tymi kościołami, przede wszystkim zaś Biblioteka Uniwersytecka. Niesamowity i ponury był obraz płonącego Wrocławia wieczorem w Poniedziałek Wielkanocny i w nocy, obraz zagłady najpiękniejszej części tego ładnego miasta. Gigantyczne kłęby dymu zawisły nad całym miastem. (…)”

Paul Peikert urodził się w Bodzanowie w powiecie Nyskim. Zmarł 18 sierpnia 1949 r. w Bredenborn w Westfalii.
W Wielki Poniedziałek Wielkanocny (2 kwietnia 1945 r. spłonął kościół św. Maurycego i cała dzielnica od al. Słowackiego aż po ul. Traugutta.
Ks. Paul Peikert był zwolennikiem partii Centrum, która w wałbrzyskim okręgu przemysłowym była w opozycji do nurtu komunistycznego i socjaldemokratycznego.

Opracował Wacław Grabkowski

/ / / /