Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
pavelo: Całkiem możliwe, że ten napis to Heringe. Byłoby dobrze, jakby tak jeszcze sprawdził kol. pietrzepawle w adressbuchach z 1911 lub 1912, czy faktycznie wcześniej też handlowano tam rybami. Jakoś ciężko mi znaleźć inne podobnie wyglądające skrzyżowanie...
Instalacja Paprykarz Szczeciński, ul. Wendy Apolinarego Tadeusza, Szczecin
MacGyver_74: Jeżeli chcesz przypomnieć sobie tamte wrażenia to polecam paprykarz z firmy Łosoś w Ustce. Zachowali oryginalne proporcje. :)
Miejska Szkoła Artystyczna I stopnia im. Konstantego Ryszarda Domagały, ul. Jana Pawła II, Mińsk Mazowiecki
Zdzisław K.: W Krakowie przed wejściem do baru "Vis a Vis" ustawiona jest ławeczka Piotra Skrzyneckiego.
Stacja kolejowa Warszawa Główna, ul. Kolejowa, Warszawa
MacGyver_74: Przeniosłem :)
Budynek nr 1-9, ul. Chachaja Władysława, Wrocław
Zdzisław K.: W tle osiedle Nowy Oporów.

Zbigniew Waluś
Zbigniew Waluś
Zbigniew Waluś

Modernizacja portalu
Autor: Mmaciek°, Data dodania: 2012-02-19 22:40:30, Aktualizacja: 2012-02-19 22:40:30, Odsłon: 3653

Informacje, planowane działania, konsultacje
Nie ulega wątpliwości, że nasz portal w sferze technicznej wymaga "remontu kapitalnego". W związku z tym, od dłuższego czasu trwały dyskusje co i jak zmienić, jakie elementy dodać, a jakie usunąć. Po trudnym procesie zebrania wystarczających środków i wyboru odpowiedniego specjalisty, jesienią 2011 roku mogliśmy rozpocząć właściwe prace nad modernizacją. Obecnie, po kilku miesiącach prac, możemy stwierdzić, że najtrudniejszy etap został już zakończony (nowy silnik) i przechodzimy do spraw związanych z "kosmetyką" (nowe elementy i rozwiązania).

Nowa strona działa już na serwerze tymczasowym i jest testowana przez wąskie grono administratorów. Gdy wszystkie nowe elementy zostaną wprowadzone, przystąpimy do kolejnego etapu - testów wersji beta.
Na tym etapie dostęp do nowej strony otrzyma wybrane grono kilkudziesięciu osób (członkowie WA, admini, wybrani użytkownicy), którzy przez określony czas będą testować nowe rozwiązania oraz przedstawiać swoje pomysły. Jeśli ten etap przejdzie sprawnie i bez większych dyskusji, po korektach nowa strona zostanie uruchomiona oficjalnie.
Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli, na Wielkanoc dostaniemy prezent ;-)))

Nowa odsłona portalu zachowa swoją funkcjonalność oraz wygląd do jakiego już przywykliśmy. Strona główna uzyska nową szatę (więcej zdjęć i dyskusji, mniej artykułów), a poruszanie się po portalu dzięki nowemu silnikowi będzie szybsze i przyjemniejsze. Wyeliminowane zostaną również wszystkie błędy z którymi mieliśmy do czynienia (np: zapętlenia). Wśród zmian, które nastąpią warto wymienić:
- szybkie i sprawne poruszanie się po stronie
- nowe formularze dodawania/edycji zdjęć i obiektów
- obiekt nadrzędny (tzw. region)
- uniwersalna wyszukiwarka obiektów, ulic, miast/wsi (coś na wzór google)
- rozbudowa statystyk osobistych i portalu
- rozbudowa stron miast, ulic i obiektów
- nowe forum dyskusyjne
- usprawnienie i uporządkowanie szeroko rozumianej kwestii źródeł
- nowa, 4. stopniowa struktura użytkowników (użytkownik, moderator, administrator, główny administrator)
- wtyczki społecznościowe (Facebook, Twitter, Google+, YouTube)
i wiele, wiele innych!!!

Jako, że nasz portal nie jest i nie będzie wymysłem tylko jednej osoby, zachęcamy wszystkich użytkowników do podzielenia się swoimi pomysłami, opiniami, wątpliwościami itp. W tym celu założyłem specjalny wątek na forum, pt. MODERNIZACJA - WASZE POMYSŁY. Jak sama nazwa wskazuje będzie to miejsce do dzielenia się swoimi pomysłami na to co i jak można zmienić na portalu. Zachęcam do zadawania pytań, pisania emaili (admin@slask.org.pl mmaciek@slask.org.pl).

Osoby bezpośrednio zajmujące się tematem modernizacji: Mmaciek, PP.

/