2024 - Budowa buspasa na Jagodno, ul. Buforowa, Wrocław
Zdzisław K.: W miejscu "Domek ogrodowy" Powstanie pętla autobusowa dla budowanego buspasa na Jagodno.
Budynek nr 3, ul. 1 Maja, Malczyce
stap: Nowy właściciel obiektu, prowadzi jego remont kapitalny i gruntowną restaurację. Ta ohydna nadbudówka - przybudówka nad dawnym wejściem głównym, prawdopodobnie ma zostać rozebrana :)
Bełchatów
Danuta B.: Ok.
ul. Kamieńska, Trzęsacz
heck: A po lewej - spory obiekt już powstał
Dom wczasowy Slavia (dawny), ul. Promenada Gwiazd, Międzyzdroje
Mmaciek: Dzięki!
Dom nr 21 (dawny), ul. Wolności, Szczytna
Termit: Tu jest bład całego obiektu bo to nie jest numer 21 tylko 19

krzych[k]
Paulus,
krzych[k]

Prace na zamku
Autor: Przemko°, Data dodania: 2011-03-06 10:06:29, Aktualizacja: 2011-03-06 10:06:29, Odsłon: 2638

Poprawa stanu zamku
W ostatnich latach na zamku w Owieśnie przeprowadzone zostały prace porządkowe oraz najważniejsze prace zabezpieczające. Oczyszczono fosę z zalegających śmieci i gruzu, a także odgruzowano samo wnętrze zamku. Było to duże przedsięwzięcie, gdyż w miejscu zawalonej wieży miąższość warstwy gruzu sięgała 8 m (do brukowanego dziedzińca). Prace przeprowadzono ręcznie, aby odzyskać wszelkie ewentualne fragmenty detali architektonicznych. Dodatkowo, ze względu na próby kradzieży, tablice znad obu wejść do zamku zostały zdjęte i zabezpieczone. Na sczęście więc, nieco przesadzone są informacje na temat "kompletnego rozkradzenia" zamku.
Także w otoczeniu zamku wykonane zostały prace - usunięto śmieci i dziką roślinność, porastającą koronę wału. Dzięki temu czytelne jest całe średniowieczne założenie obronne - kolisty zamek, otaczająca go fosa i ograniczający ją od zewnątrz wał.
W 2009 roku dokonano również zabezpieczenia i przemurowania najbardziej zagrożonego runięciem fragmentu zamku. Ruiny zamku ożyły także dzięki organizowanym w jego otoczeniu imprezom historycznym.

/ / / /
Rafał z Bielawskich | 2020-03-02 08:51:06
Byłem wczoraj na zamku, pochodziłem, pozwiedzałem i nie jest dobrze. Ściany są niezabezpieczone, las z powrotem wkroczył do fosy i do zamkowych wnętrz, z biegiem lat ruiny zamienią się w malowniczy kopiec gruzu. Być może z wystającymi zębami murów. Na dziś koszt niezbędnych prac zabezpieczających oceniam na 4 do 6 mln. Trzeba odgruzować wnętrza i fosę, zdecydować które fragmenty murów są do rozebrania, a które do ratowania. Trzeba przemurować ostatnie warstwy murów z użyciem zaprawy i materiałów wodoszczelnych, następnie wykonać wieniec usztywniający i spinający mury na poziomie stropu 1 (ewentualnie gdzie się da 2) kondygnacji. Zdjąć posadzkę parteru i dziedzińca, wykonać płytę żelbet, izolację, odpływ wód do fosy, ułożyć historyczną posadzkę z powrotem. Odgruzować piwnice, ocenić stan, wzmocnić fundamenty lub mury i sklepienia, zdecydować czy pozostawić czy zasypać podstemplowane pomieszczenia. Skończyć oczyszczenie fosy, przemurować to co trzeba, wyremontować ujęcia wody, nalać wody do fosy do pełna. Oświetlić, zabezpieczyć, udostępnić wejście na poziom +2 celem podziwiana widoków. I tyle. Być może budżet wytrzyma.
SyG | 2020-03-13 19:12:15
Dziewięć lat minęło od ostatnich prac opisanych przez Przemka, może jako bielawski radny wystąpisz do władz powiatu o pozytywną reakcję. Pozdrawiam Sylwester