ul. Kościelna, Kłodawa
rok - Administrator: Większość zdjęcia obejmuje północną pierzeje pl. Wolności. Po prawej budynek nr 1 przy ul. Kościelne.
pl. Wolności (rynek), Kłodawa
rok - Administrator: Plac Wolności, zabudowa północnej pierzei. Przeniesione.
Dom nr 51, ul. Warszawska, Kłodawa
rok - Administrator: Kamienice nr 51 i 49 przy ul. Warszawskiej.
Dom nr 90, ul. Wyszyńskiego Stefana kardynała, Kłodawa
rok - Administrator: Założyłem obiekt i dodałem znacznik.
Dom nr 92, ul. Wyszyńskiego Stefana kardynała, Kłodawa
Stadion Miejski w Lubawce, ul. Przyjaciół Żołnierza, Lubawka
SIERP: Zdjęcie wisiało kilka miesięcy jako niezidentyfikowane a odpowiedź jak zwykle czekała na naszym portalu .

Michał

Prace na zamku
Autor: Przemko°, Data dodania: 2011-03-06 10:06:29, Aktualizacja: 2011-03-06 10:06:29, Odsłon: 2009

Poprawa stanu zamku
W ostatnich latach na zamku w Owieśnie przeprowadzone zostały prace porządkowe oraz najważniejsze prace zabezpieczające. Oczyszczono fosę z zalegających śmieci i gruzu, a także odgruzowano samo wnętrze zamku. Było to duże przedsięwzięcie, gdyż w miejscu zawalonej wieży miąższość warstwy gruzu sięgała 8 m (do brukowanego dziedzińca). Prace przeprowadzono ręcznie, aby odzyskać wszelkie ewentualne fragmenty detali architektonicznych. Dodatkowo, ze względu na próby kradzieży, tablice znad obu wejść do zamku zostały zdjęte i zabezpieczone. Na sczęście więc, nieco przesadzone są informacje na temat "kompletnego rozkradzenia" zamku.
Także w otoczeniu zamku wykonane zostały prace - usunięto śmieci i dziką roślinność, porastającą koronę wału. Dzięki temu czytelne jest całe średniowieczne założenie obronne - kolisty zamek, otaczająca go fosa i ograniczający ją od zewnątrz wał.
W 2009 roku dokonano również zabezpieczenia i przemurowania najbardziej zagrożonego runięciem fragmentu zamku. Ruiny zamku ożyły także dzięki organizowanym w jego otoczeniu imprezom historycznym.

/ / / /