Pomnik pamiątkowy

Istnieje częściowo

Działo się to w czasach wojny siedmioletniej, w III wojnie śląskiej 1756 - 1763 r. Dnia 9 lipca 1759 r. król pruski Fryderyk II nazwany później Wielkim ( ) przybył do Pławnej. Od 10 lipca przebywał w zakładanym od kilku dni umocnionym obozie na górze Kołodziej. Prawe skrzydło zakwaterowanych tam wojsk opierało się o Płóczki Dolne i sięgało aż do wzgórz pod Gradowem, lewe skrzydło obsadziło wzniesienia górujące nad Pławną. W obozie tym przebywało ...
Działo się to w czasach wojny siedmioletniej, w III wojnie śląskiej 1756 - 1763 r. Dnia 9 lipca 1759 r. król pruski Fryderyk II nazwany później Wielkim ( ) przybył do Pławnej. Od 10 lipca przebywał w zakładanym od kilku dni umocnionym obozie na górze Kołodziej. Prawe skrzydło zakwaterowanych tam wojsk opierało się o Płóczki Dolne i sięgało aż do wzgórz pod Gradowem, lewe skrzydło obsadziło wzniesienia górujące nad Pławną. W obozie tym przebywało 44 tyś. żołnierzy.
12 lipca z obozu wysłano na rozpoznanie wydzielony oddział, w obawie przed zaskoczeniem przez Austriaków.
29 lipca król Fryderyk II, wraz ze swym bratem, ks. Henrykiem i gen. von Seidlitzem oraz częścią wojsk opuścił obóz i skierował się przeciwko Rosjanom, gdzie doszło do bitwy pod Kunowicami k. Słubic, 12 sierpnia.
7.09.1759 r. wojska pruskie opuściły obóz i przez Lwówek skierowały się do Saksonii. (za p. Braniewskim E.)
Na sugestię prezesa powiatowego stowarzyszenia weterenów wojennych pana Löwenstei'na, dnia 12 września 1909 r. postawiono pomnik na wzniesieniu, w 150 rocznicę założenia obozu.

Góra Kołodziej i okolice na mapce Meßtischblatt.
    Pomnik horyzontalnie.