Pomnik wojenny 1914-1918 (Nowy Bogumin), Bogumin (Bohumin)
Alistair: Podmiana na lepszy skan.
Pałac Sławięcice (dawny), Kędzierzyn-Koźle
kitapczy: Sławięcice pozostawały w rękach powstańczych od 7 maja do 5 czerwca 1921 r.
Kamienica nr 3, ul. Piastowska, Brzeg
chrzan233: Ale nie wszystko odnalezione, dla uzupełnienia informacji można poszukać kogo atelier fot. mieściło się po sąsiedzku.
ul. Piastowska, Brzeg
chrzan233: Dodałem znacznik kamienicy nr 3.
Zakłady Persan Polska, ul. Krakowska, Wrocław
Mmaciek: Podobna pustynia jak tutaj . Pewnie inwestor wciśnie tu sporo budynków na co najmniej kilka tys. mieszkańców (a może i nawet 10 tys.). Wraz z pozostałymi inwestycjami na ul. Krakowskiej powstanie tu w zasadzie nowa dzielnica.
Odlewnia Żeliwa Hydro Top, Przemków
Hellrid: Namierzyłem sklep Nowacka przy Szkolenej, obecnie pusty teren pomiędzy budynkami. Namierzone dzięki analizie pocztówek. Budynek po lewej od sklepu istnieje nadal (Szkolna 4).

Rigo.
Jan R
blatro
Szyszka

55 lat Wytwórni Filmów Fabularnych
Autor: MT°, Data dodania: 2009-11-10 23:19:20, Aktualizacja: 2009-11-10 23:19:20, Odsłon: 2769

W tym roku przypada uroczysta 55 – rocznica istnienia Wytwórni Filmów Fabularnych we Wrocławiu.
Szanowni Państwo

W tym roku przypada uroczysta 55 – rocznica istnienia Wytwórni Filmów Fabularnych we Wrocławiu. W związku z tym zapraszamy serdecznie wszystkich wrocławian do wzięcia udziału w przygotowanych wydarzeniach.
W ramach obchodów, które potrwają od 6 listopada do 9 grudnia 2009 roku, pokażemy Państwu kilkanaście filmów zrealizowanych we Wrocławiu. Będą to nie tylko należące do kanonu polskiej kinematografii filmy – symbole jak „Pętla” W. J. Hasa, ale również dzieła niszowe, unikatowe ze względu na szczególne walory artystyczne i historyczne, m.in. „Diabeł” Andrzeja Żuławskiego. Program projekcji wzbogacony zostanie o spotkania z najwybitniejszymi osobowościami wrocławskiej wytwórni, którzy podzielą się z widzami swoimi wspomnieniami. Wśród zaproszonych gości nie zabraknie tak znamienitych twórców i realizatorów jak Stanisław Lenartowicz, Sylwester Chęciński, Wiesław Saniewski czy Tadeusz Kosarewicz i Stefan Kurzyp. Spotkanie z kinem tworzącym historię tutejszej Fabryki Snów uzupełni prezentacja dokonań najmłodszego pokolenia wrocławskich filmowców.
Dodatkową atrakcją odbywających się obchodów będzie przygotowane przy współudziale wrocławskich filmoznawców i historyków filmu sympozjum traktujące o 55 – letniej działalności WFF.

Nie zapomnieliśmy również o najmłodszych i tych trochę starszych mieszkańcach naszego miasta.
Wszystkie dzieci i ich rodziców zapraszamy serdecznie do udziału w cyklu towarzyszącym jubileuszowi - „Niedziela w Wytwórni”. Niewątpliwą atrakcją tych spotkań będą projekcje najlepszych polskich seriali i filmów dla dzieci i młodzieży realizowanych właśnie we Wrocławiu. Wśród nich „Stawiam na Tolka Banana”, „Tajemnica starego ogrodu” i „Czterej pancerni i pies”. Dla najmłodszych bajki animowane tak wybitnych twórców jak Aniela Lubieniecka i Andrzej Kukuła. Nasze zaproszenie przyjęła również działająca w naszym mieście, przy galerii Entropia Dziecięca Wytwórnia Filmowa.
Każdą z projekcji uatrakcyjnią gry, zabawy, konkursy wiedzy o filmie oraz spotkania z twórcami. Nie zabraknie również specjalnie przygotowanych na ten cel niespodzianek., a więc DO ZOBACZENIA W FABRYCE SNÓW!

/ / / /
/ / / / 1 /
Tomasz Wolak | 2009-12-02 15:51:43
6 grudnia 2009 r. NIEDZIELA Z PANCERNYMI Wytwórnia Filmów Fabularnych we Wrocławiu serdecznie zaprasza na ostatni pokaz filmowy z cyklu „Niedziela w Wytwórni”. Na ekranie zagości tym razem kilka wybranych odcinków, jednego z najbardziej wielopokoleniowych i zarazem kultowych polskich seriali - „Czterej pancerni i pies”. Jak zawsze nie obędzie się bez niespodzianek. O ciekawostkach i tajnikach realizacji opowie nam Marek Łazarz, autor książki – "Czterej pancerni i pies. Przewodnik po serialu i okolicach". Anegdotami podzielą się z nami obecni wówczas na planie twórcy. W atmosferę filmu natomiast, wprowadzą nas członkowie GRH „Festung Breslau”, którzy specjalnie na tę okazję odtworzą kilka scen batalistycznych. Nie zabraknie też Szarika. Oczywiście odwiedzi nas też św. Mikołaj z workiem pełnym prezentów. To jednak tylko niewielka część z całego szeregu niespodzianek , jakie przygotowaliśmy specjalnie dla naszych gości. Zapraszamy serdecznie Początek zabawy godz.11