Klasztor Ubogich Sióstr Szkolnych de Notre Dame (dawny), ul. Warszawska, Głubczyce
Port rybacki, ul. Bosmańska, Krynica Morska

KRYMINALNE ZAGADKI MIASTA 8-15 MAJA W MULTIKINIE W PASAŻU!

ORGANIZATOR: Multikino w Pasażu Grunwaldzkim
WSPÓŁORGANIZATOR: Ośrodek Pamięć i Przyszłość
WSPÓŁPRACA I PATRONAT DYDAKTYCZNY: Dolnośląska Szkoła Wyższa
Zdjęcie nr 2

JUŻ W MAJU KOLEJNA, TRZECIA EDYCJA PRZEGLĄDU FILMÓW O NASZYM PIĘKNYM MIEŚCIE – KADRY WROCŁAWIA! TYM RAZEM, NA WIELKI EKRAN ZAWITA FABUŁA... WROCŁAWIANIE BĘDĄ MOGLI ZOBACZYĆ FILMY O WĄTKACH KRYMINALNYCH, KTÓRYCH AKCJA ROZGRYWA SIĘ WE WROCŁAWIU. STAŁYM PUNKTEM PRZEGLĄDU BĘDZIE TEŻ POKAZ FILMÓW DOKUMENTALNYCH POKAZUJĄCYCH DZIEJE MIASTA I JEGO MIESZKAŃCÓW... PROJEKCJE POPRZEDZIMY PRELEKCJAMI NA TEMAT HISTORII MIASTA I OKOLICZNOŚCI POWSTANIA PREZENTOWANYCH FILMÓW. DODATKOWO, DLA WSZYSTKICH FANÓW KRYMINAŁÓW I WROCŁAWIA SPOTKANIE Z GOŚCIEM SPECJALNYM, AUTOREM M.IN. „FESTUNG BRESLAU” - PANEM MARKIEM KRAJEWSKIM !!! ZAPRASZAMY 10 KWIETNIA PRZED BLOKIEM O 18.00 ORAZ 11 KWIETNIA O 10.00 !!!

Wszystkie prezentowane filmy zrealizowane zostały we wrocławskich plenerach, dzięki czemu możemy obserwować w nich zmieniającą się przestrzeń miejską. Ponadto większość opowiedzianych historii oparta została na słynnych autentycznych sprawach kryminalnych miasta Wrocławia. Nie przypadkowo Wrocław przez kilka dziesięcioleci był określany w Polsce mianem „Dzikiego Zachodu”. Przed każdym filmem fabularnym pokażemy archiwalny film dokumentalny poświęcony stolicy Dolnego Śląska. Ponadto na zakończenie przeglądu pokażemy dwa najsłynniejsze filmy dokumentalne o naszym mieście: „Nasz Wrocław” (1974) i „Wystawa Ziem Odzyskanych” (1948).

Szczegółowy program imprezy do pobrania - KADRY WROCŁAWIA - PROGRAM

/ / /