Wnętrze

Strzegomskie Centrum Kultury

Gasthof zum Fürst Bismarck Paul Sauer

Historia działalności Strzegomskiego Ośrodka Kultury sięga roku 1974, kiedy to na bazie oddanego po remoncie budynku przy ul. F. Dzierżyńskiego 36 (obecnie I. J. Paderewskiego) powstał Strzegomski Ośrodek Kultury. W 1975 roku do nowopowstałej placówki włączono powstały w 1962 r. Miejski Dom Kultury (MDK), który w roku 1992 roku otrzymał nazwę SCK II. Od lipca 1974 roku do września roku następnego odbyło się w SOK 50 imprez, w których uczestniczyło ok. 23.000 widzów. W 1992 roku w wyniku połączenia ...
Historia działalności Strzegomskiego Ośrodka Kultury sięga roku 1974, kiedy to na bazie oddanego po remoncie budynku przy ul. F. Dzierżyńskiego 36 (obecnie I. J. Paderewskiego) powstał Strzegomski Ośrodek Kultury. W 1975 roku do nowopowstałej placówki włączono powstały w 1962 r. Miejski Dom Kultury (MDK), który w roku 1992 roku otrzymał nazwę SCK II. Od lipca 1974 roku do września roku następnego odbyło się w SOK 50 imprez, w których uczestniczyło ok. 23.000 widzów. W 1992 roku w wyniku połączenia SOK oraz Biblioteki Publicznej Miasta i Gminy Strzegom powstało Strzegomskie Centrum Kultury.

Od roku 1995 SCK sprawuje nadzór merytoryczny i administracyjno-gospodarczy nad 16 świetlicami wiejskimi oraz obejmuje opieką instruktażowo-metodyczną amatorski ruch artystyczny na terenie Miasta i Gminy Strzegom. Tym samym w SCK skoncentrowano działalność kulturalną nie tylko w samym mieście, ale i w gminie.

W roku 2004 SCK objęło swoją opieką nowopowstałą Świetlicę Osiedlową na Grabach. Pomimo przekształceń organizacyjnych w kolejnych latach ( wydzielenie w 1995 r. Biblioteki MiG Strzegom oraz budynku SCK II w roku 2003) zasięg oddziaływania SCK nie uległ zmianom. Nie zmieniła się również siedziba placówki. Strzegomskie Centrum Kultury dysponuje budynkiem w Strzegomiu o powierzchni ok. 1.200 m2 z salą widowiskową dla 440 osób, salami dla sekcji zainteresowań oraz zapleczem administracyjnym.

W kolejnych latach organizowane są imprezy kulturalne te sprawdzone, jak też powstają nowe pomysły i inne formy ich realizacji. Strzegomskie Centrum Kultury wychodząc naprzeciw kulturalnym oczekiwaniom mieszkańców gminy bierze pod uwagę przede wszystkim ich sugestie i opinie.

Obecnie obiekt SCK przechodzi modernizację, a na czas remontu siedziba SCK przeniesiona została do Centrum Aktywności Społecznej „Karmel” , które również zostało włączone w strukturę organizacyjną SCK. Po zakończeniu modernizacji rozpocznie działalność KINO SCK, a w Sali widowiskowej i pomieszczeniach SCK odbywać się będą imprezy oraz różnego typu zajęcia, warsztaty, próby dla zespołów artystycznych, spotkania.

Dyrektorami Strzegomskiego Ośrodka Kultury w ciągu 37-letniego istnienia byli: Bolesław Stochmal, Teresa Stochmal, Henryk Rudnicki, Anastazja Dziewulska oraz Aleksander Mann, Wioletta Urban. Natomiast od 2011 dyrektorem jest Pani Bożena Bojanowska-Czuk, natomiast zastępcą dyrektora Krzysztof Kalinowski.

Historia za

Dawna gospoda Paula Sauera w Strzegomiu. Budynek, mocno przebudowany ...