Stadion CWKS Resovia Rzeszów, ul. Wyspiańskiego Stanisława, Rzeszów
Antoni Kuczek: Masz rację, dziękuje - skorygowałem.
Zakład Karny Kłodzko, ul. Bohaterów Getta, Kłodzko
Stan: W środku obrazu na murze tablica pamiątkowa patrona jednaj z ulic miasta Kłodzko:
Fontanna Walka i Zwycięstwo, pl. Jana Pawła II, Wrocław
Paweł Rychter: Może pamięć mojego taty już zawodzi w tej kwestii. A co to PKZ?
Paweł Rychter: Czy posiada ktoś informacje co było z nimi robione po rozbiórce? Albo zdjęcia z transportu? Tak się składa, że woził je mój tato, ale nie pamięta, chyba na Politechnikę.
Dom nr 50, ul. Łączyńskiego Józefa Benedykta, gen., Szczawno-Zdrój
rajaser: Unikatowe zdjęcie. Lokalizacja prawdopodobna. Tak pokazuje Google maps.

rajaser
t.ziemlicki@wp.pl
t.ziemlicki@wp.pl
Szyszka
jawc

Opis pałacu w Piotrkowicach
Autor: Adam W.°, Data dodania: 2008-11-21 11:24:03, Aktualizacja: 2008-11-21 11:24:03, Odsłon: 2365

Dane pochodzą z oferty sprzedaży pałacu (http://www.inwestycja-nieruchomosci.pl/oferta.aspx?id=182)
Piękny,wczesnobarokowy zespół pałacowo- parkowy, zabytek wysokiej klasy zlokalizowany na Dolnym Śląsku, 40 km. od Wrocławia. położony na działce o powierzchni 13 hektarów. Usytuowany niedaleko drogi krajowej nr.5 w kierunku Poznania. Otoczony polami uprawnymi i terenami leśnymi.
Pałac został zbudowany w roku 1693 prawdopodobnie przez jednego z braci Giovaniego lub Gulio Simonettich. Sześciokondygnacyjna budowla wzniesiona na planie prostokąta o powierzchni zabudowy 675m² -powierzchnia użytkowa 2216m² - kubatura14000m³.

Piwnica przykryta sklepieniami krzyżowymi, o wysokości 240cm.
Parter składa się się z sześciu pomieszczeń mieszkalnych, holu, oraz sali reprezentacyjnej o powierzchni 90m².
Następne kondygnacje składają się z czterech pomieszczeń każda, o wymiarach od 24 do 42m².
Wysokości poszczególnych kondygnacji: piwnica 240cm, parter 444cm, 1 piętro 400cm, 2 piętro 400cm, 3 piętro 352cm, poddasze 572cm.

Całość budynku przykryta dachem mansardowym, czterospadowym. Elewacja budynku podzielona pionowo liniami okien, oraz pięknymi, bogato zdobionymi pilastrami z ornamentyką roślinną w której dominują kiście owoców- winogron, granatów, gruszek i jabłek.

Pałac otoczony jest angielskim parkiem poddworskim o powierzchni 13 hektarów z częścią starodrzewu (dęby szypułkowe, klony, lipy, cypryśnik błotny) wraz z krzewami i głazami narzutowymi uznanymi za zabytki przyrody. Na terenie parku znajdują się również zabudowania folwarczne, oraz dwa piękne stawy.

Obiekt jest zabytkowy (barok), wpisany do rejestru zabytków, aktualnie nie użytkowany, w pałacu wykonano prace zabezpieczające(dach i okna na parterze i pierwszym piętrze). Wymaga gruntownego remontu, który przywróci dawną urodę pałacowi o pięknej, niepowtarzalnej architekturze, oraz staremu angielskiemu parkowi. Bliskość aglomeracji wrocławskiej sprawia, że ten unikalny zabytek może stać się doskonałym centrum szkoleniowo – wypoczynkowym, a jednocześnie wizytówką firmy. Możliwe jest inne przeznaczenie obiektu: mieszkalne ,hotelowe, rekreacyjne. Duży obszar pięknego parku dookoła pałacu stwarza możliwość autonomii przyszłym przyszłym rezydentom. Zabudowania folwarczne: ujeżdżalnia koni, dawny browar i inne budynki gospodarcze znajdujące się na terenie posiadłości dopełniają każdą z wymienionych funkcji.

Pałac w Piotrkowicach

/ / / /