Euro 2012 we Wrocławiu, Wrocław
krzych[k]: Przy okazji mozna dodać tu: .
Zdjęcia niezidentyfikowane (Lubań), Lubań
Tomen: Na pewno nie jest to 1945 więc górne datowanie można poprawić na 1944 rok.
ul. 1 Maja, Kowary
MacGyver_74: Jak dla mnie wszystkie z tej poprawionej serii do usunięcia. Jeżeli mamy dokumentować stan faktyczny, to nie możemy bazować na widzi mi się AI. Pomijam już fakt użycia (w większości przypadków) zdjęć dodanych przez nieżyjących już kolegów i to bez podania pierwotnie dodających... Wszystkie poddaję pod głosowanie.
2018 - 2019 Przebudowa wiaduktu (Bardzka / Buforowa), Wrocław
Tomen: Ponawiam prośbę o o zmianę nazwy obiektu z przebudowa na budowa oraz utworzenie osobnego obiektu dla nowo wybudowanego wiaduktu. To są dwa zupełnie osobne wiadukty. Przykład wiadukt Grabiszyńska - Wysoka, gdzie są oddzielne obiekty dla wiaduktu starego i nowego
Pomnik techniki - Belka Gerbera (fragment), Opole
Zdzisław K.: Za pomnikiem kontenery standardu Innofreight używane do wożenia koksu do pieca w Eisenhüttenstadt należącego do ArcelorMittal.
ul. Szajnochy Karola, Wrocław
MacGyver_74: Nie musisz usuwać. Nad zdjęciem, po lewej stronie jest ikona "Edycja". Możesz podmienić.

LukaszGrzelik

Droszków to jedna z ładniej położonych wsi na ziemi kłodzkiej
Autor: lkk°, Data dodania: 2008-11-16 19:13:04, Aktualizacja: 2008-11-16 19:13:04, Odsłon: 3184

"Poletko Pana Boga".
Droszków jest niewielką wsią, leżącą w malowniczej dolinie, poniżej Przełęczy Droszkowskiej. Lasy, rosnące na wschodzie wsi stanowią granicą Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego, a sam
Droszków leży na granicy Gór Złotych i Wzgórz Rogówki w Kotlinie Kłodzkiej. Prowadzi tędy malownicza droga z Ołdrzychowic Kł. przez Przełęcz Droszkowską, Jaszkową Górną do Kłodzka. Przy drodze tej stoi wiele starych i często cennych kamiennych krzyży, figur przydrożnych i kapliczek. Nawet na wysoko położonej Przełęczy Droszkowskiej (510 m n.p.m.) stoi kapliczka domkowa ( w czasach gdy Droszków był zwany Droschkau kapliczka była określana jako kapliczka Kintscherów- byli to moi przodkowie) której postawienie musiało kosztować budowniczych niemało trudu. Stoi bowiem na skarpie drogi. Nic dziwnego, że Joseph Wittig - znany przedwojenny badacz ziemi kłodzkiej - powiedział kiedyś o niej, że to "Poletko Pana Boga". Okolice Droszkowa, poza pięknymi krajobrazami obfitują w bogate złoża geologiczne. Droszków powstał w XIII w. jako jedna z najstarszych wsi w tym rejonie ale w dokumentach
wzmiankowany był dopiero w 1357 r. Wchodził w skład dóbr trzebieszowickich, które w XIV w. należały do von Czeschwitzów. W 1405 r. Hering z Jaszkowej Górnej ufundował w Droszkowie kaplicę grzebalną św. Barbary, której istnienie jako kościoła fil. Parafii św. Mikołaja w Jaszkowej Górnej potwierdził dokument wystawiony w 1493 r. w Rzymie. W 1631 r. kaplica w Droszkowie posiadała w swoim wyposażeniu m.in. ołtarze i dzwon. W 1747 r. właścicielem Droszkowa był sędzia F. Kuntscher. W 1. połowie XIX w. Droszków nadal pozostawał w rękach rodziny Kintscherów, jako wolne sędziostwo. W 1840 r. było tu 46 budynków, w tym kaplica cmentarna, młyn wodny, tartak i wapiennik, a wśród mieszkańców było 8 tkaczy chałupników. Dopiero w 1870 r. jako właściciel resztówki dworskiej, wystąpił niejaki Volkmer. Po 1945 r. rdzenni mieszkańcy Droszkowa wyjechali, zostały tylko dwie rodziny: Kintscher oraz Buhrend (opuścili Polskę na początku 60tych lat). Gospodarstwa zajęli Polacy z różnych stron Polski.

/ / /
Króciutki ,może z czasem wydłuży się!!!!