Zdjęcia niezidentyfikowane (Szczytna), Szczytna
Hellrid: AB1927: Linke August, Fleischermstr. (na pewno Szczytna).
Hellrid: Zgodnie z mapą, dom strzelecki znajdował się powyżej budynku
Reklamy i ogłoszenia, Radków
Hellrid: AB1927: Schoelpert Karl, Malermstr., Friedrichstrasse (bez numeru), ob. Wąska.
Hellrid: To samo co:
Hellrid: AB1927: Gebauer Richard, Inh. Paul Gebauer, Konditorei, Ring 12-13, numeracja obecna jednakowa.
Hellrid: Franz Zimmer, Braunauerstrasse 32 = Grunwaldzka 32 (zgodnie z mapą).

Paulus,
krzych[k]
LukaszGrzelik

Całe morze budowania
Autor: U.N.°, Data dodania: 2008-07-17 17:50:54, Aktualizacja: 2008-07-17 17:50:54, Odsłon: 3282

Wrocławska architektura 1945-1989

Z początkiem sierpnia zostanie otwarta wystawa plenerowa o tematyce architektonicznej p.t. „Całe morze budowania - Wrocławska architektura 1945-1989”

Ekspozycję będzie można zobaczyć w dniach od 01.08.2008r. do 13.08.2008 roku na placu Solnym we Wrocławiu.
Organizatorem wystawy jest Ośrodek „Pamięć i Przyszłość”.

W wyniku II wojny światowej większa część Wrocławia uległa zniszczeniu. Polacy przybyli do tego miasta podjęli się ogromnego wysiłku jego odbudowy. W komunistycznym systemie gospodarki centralnie planowanej, która nieustannie borykała się z brakami materiałowymi, architekci próbowali przemycać nowoczesne rozwiązania zarówno artystyczne, jak i techniczne.
Pomimo licznych ograniczeń, między rokiem 1945 a 1989, powstało we Wrocławiu kilkadziesiąt interesujących obiektów architektonicznych, w tym kilka o randze europejskiej Zawdzięczamy je przede wszystkim pokoleniu twórców, którzy tuż po wojnie rozpoczęli studia na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej, a po 1956 roku pracę w państwowych pracowniach. Spacer śladami powojennej architektury może być jednocześnie spojrzeniem na historię Wrocławia w okresie PRL-u. Kolejne przełomy polityczne przynosiły bowiem zmiany we wszystkich dziedzinach życia społecznego, także w kulturze i sztuce. Były one wyraźnie widoczne w architekturze ze względu na szczególne związki łączące ją z polityką i gospodarką.
Zapraszamy na wystawę miłośników architektury, historii miasta, tych którzy pamiętają Wrocław odbudowany po wojnie oraz tych, których zachwyca Wrocław nowoczesny i ten z historycznych zdjęć i obrazów.

Autorzy: Michał Duda, Agata Gabiś
Współpraca: Marcin Praski, Krzysztof Ziental
Projekt graficzny: Tomasz Bersz, Marian Misiak

Ośrodek „Pamięć i Przyszłość”
Instytucja kultury współprowadzona przez
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
oraz Miasto Wrocław>

Informacja udostępniona przez: Dominikę Pruszczyńską, Ośrodek "Pamięć i Przyszłość", www.pamieciprzyszlosc.pl

/ / / /