Most drogowy VIII (Kamienny Potok / Szczytna), Szczytna
jawc: W nazwie obiektu należy dodać ul. Nadrzeczną, a także do niej most przypisać (na pierwszym miejscu).
Kładka II (Kamienny Potok / ul. Wolności- ul. Nadrzeczna ), Szczytna
jawc: Obiekt kładki należałoby także przypisać (i to jako główne przypisanie) do ulic, a nie tylko do rzeki..
Pomnik żołnierzy Armii Czerwonej (dawny), Kłodzko
Janekc01: Pierwsze pochówki na cmentarzu odbyły się w dniach 10-12 maja 1945. Ostatni w roku 1946.
Kościół pomocniczy Matki Bożej Bolesnej, al. NMP, Nowa Ruda
chrzan233: Wygląda na mniejszy dubel:
ul. Rynek, Międzybórz
Hellrid: Górna fotka, to obecny Rynek, kamienica nie istnieje, muszę poszukać książek adresowych aby cały rynek ułożyć.
ul. Dąbrowszczaków, Olsztyn
tomimaki: Chciałam sprawdzić, czy też ktoś to zobaczy. :) Poszperałem w książce adresowej i Richard Gabriel urzędował pod tym adresem . Dopisałem obiekt.

Zbigniew Waluś
FM
FM
FM
Termit
Termit
Termit
Termit
FM
FM
Termit
FM
FM

Pierwsze dni powojennych Gorc
Autor: RobertM°, Data dodania: 2008-07-12 21:46:07, Aktualizacja: 2008-07-12 21:46:07, Odsłon: 3897

Po zakończeniu II-giej wojny światowej i objęciu władzy w sierpniu 1945 r. niemiecka miejscowość Rothenbach (Czerwony Potok) została nazwana Piastowo, zaś stacja kolejowa Czernino. Obie nazwy zmieniono na Gorce we wrześniu 1947 r. na mocy ustawy o wykazie nazw urzędowych z sierpnia 1947.
Uruchomienie Urzędu pocztowego w Piastowie nastąpiło 7 września 1945r, doręczał on przesyłki także do wsi; Jabłów (Gaablau) i Nowy Lubominek nazwany tuż po wojnie Nowa Miłosna (Neu Liebersdorf i Kolonie Hochwald).Pierwszym naczelnikiem poczty był pan Antoni Boczkowski. W 1945 roku miejscowość liczyła 4652 mieszkańców.
Piastowo administrowało wsiami Jabłów; około 850 mieszkańców i Nowy Lubominek -około 400 mieszkańców. W Gorcach w tym okresie istniały; szyby kopalni węgla Gustav Grube -Wilhelm, Paulina, Georg i Klara Schaht (Witold, Paulina, Jerzy i Klara ), dwa zakłady samochodowe, zakład elektromechaniczny, trzy stolarnie, osiem piekarni, dwanaście sklepów spożywczych, sześć sklepów mięsnych, apteka, drogeria, dziesięć (!!!) restauracji min Cichy Kącik (Zum Grunen Kranz). Istniał również okazały Treu którego nazwa pochodzi od nazwiska właściciela - Paula Treu, wcześniej znany jako "Hotel und Gasthof zum Klaraschacht", zaadaptowany następnie na Górniczy Dom Kultury - znajdował się on przy skrzyżowaniu ulic Kościuszki i Staszica w miejscu obecnej "Magdalenki" i prywatnej posesji. Przy końcu obecnej ulicy Kościuszki znajdowała się strzelnica (przy zajeździe "Zum Grunen Kranz") a przy ulicy Jasnej odkryty basen pływacki .

/ / / /