Niemcza
Hellrid: Katholische Schule
Folwark Zimny Dwór (dawny), Świebodzice
rajaser: Lepsze od
Cmentarz żołnierzy radzieckich, ul. Legnicka, Ząbkowice Śląskie
Janekc01: Cmentarz powstał latem 1945 roku jako cmentarz garnizonowy radzieckiej 186 dywizji piechoty, która od 13 lipca 1945 stacjonowała w Ząbkowicach. Pierwszy pochówek odbył się tu w okolicach lipca i sierpnia 1945, ostatni około jesieni 1947. Cmentarz został przekazany władzom polskim w roku 1947 i wtedy dokonano również ekshumacji żołnierzy na ten cmentarz: 1. 3-8 kwietnia 1948 26 osób z miejscowości: Kamieniec ...
rajaser: Lepsze od
Urząd Miejski - budynek B, ul. Dubois Stanisława, Namysłów
kitapczy: w prawej części rysunku baszta Prochowa przed rekonstrukcją dokonaną w 2011 r.
Urząd Miejski, ul. Dubois Stanisława, Namysłów
kitapczy: Widok dziedzińca urzędu widziany od ul. Harcerskiej.

Zbigniew Waluś
FM
FM
FM
Termit
Termit
Termit
Termit
FM
FM
Termit
FM
FM

Wyciąg z radzieckich meldunków sztabowych o bitwie o Wrocław
Autor: gosc_nty°, Data dodania: 2008-05-12 12:20:43, Aktualizacja: 2008-05-12 12:20:43, Odsłon: 3370

Krótki wykaz tego co podawały radzieckie komunikaty o oblężeniu i zdobyciu miasta

Operatywne streszczenie za 21 stycznia

Wojska 1-go UKRAIŃSKIEGO frontu, postępując na zachód od ЧЕНСТОХОВА, przerawli silnie umocnioną obronę Niemców na południowo-wschodniej granicy Niemiec, wdarli się w granice niemieckiego Śląska na 30 kilometrów w głębokość i 90 kilometrów według frontu i 21 stycznia zawładnęli miastami КРАЙЦБУРГ, РОЗЕНБЕРГ, ПИТШЕН, ЛАНДСБЕРГ, ГУТТЕНТАГ - ważnymi węzłami komunikacji i silnymi punktami obrony Niemców, osłaniającymi drogi na БРЕСЛАУ, a także z walkami zajęli na terenie Niemiec powyżej 250 innych miejscowości, w tym duże miejscowości РАЙНЕРСДОРФ, ЯКОБСДОРФ, ШЕНВАЛЬД, ЛЮДВИГСДОРФ, БАНКАУ, ТЕЙХФЕЛЬДЕ, КИРХВАЛЬДЕ, РАДАУ, ФЕРЕНДОРФ, БАХХЕЙДЕН i kolejowe stacje КОСТАУ, БИШДОРФ, ШЕНВАЛЬД, БАНКАУ, ШИРОКА, ЧАШНАУ. Równocześnie wojska frontu opanowali na terenie Polski miasta ЗЛОЧЕВ, ВЕРУШУВ, ЗАВЕРЦЕ, СЕВЕШ, БОХНЯ, a także z walkami zajęli powyżej 200 innych miejscowości, wśród których duże miejscowości ВЫШАНОВ, СЬВИБА. ЛЯСКИ, КОСЕНЦИН, ВОЗЬНИКИ, БРУДЗОВИЦЕ, ЗОМБКОВИЦЕ, СЛАВКУВ, СТАРЧИНУВ, МЫСЬЛЯХОВИЦЕ, БРОДЛА, ТЫНЕЦ, ДЗЕВИН i kolejowe stacje СЬВИБА, ЛЕНКА, КОСЕНЦИН, ШТАЛЬХАММЕР, 30МБК0ВИЦЕ, ДУЛЬОВА.

Operatywne streszczenie przez 23 stycznia

Wojska 1-go UKRAIŃSKIEGO frontu, pokonując opór Niemców w Śląsku, 23 stycznia zawładnęli miastami МИЛИЧ, БЕРНШТАДТ, НАМСЛАУ, КАРЛЬСМАРКТ, ТОСТ i БИШОФСТАЛЬ ważnymi węzłami komunikacji i punktami obrony Niemców i wyszli na rzekę ODRę w rejonie miasta БРЕСЛАУ na odcinku długości 60 kilometrów, a także z walkami zajęli powyżej 200 niemieckich miejscowości, wśród których miasto ПЕЙСКРЕЧАМ i duże miejscowości ШТРАДАМ, АЛЬТ ЭЛЬГУТ, ВАБНИТЦ, БУХВАЛЬД, МИНКЕН, ПАЙШТЕРВИТЦ, ШАЙДЕЛЬВИТЦ, ШТОБЕРАУ, АЛЬТ ПОППЕЛАУ, РУТЕНАУ, КРЕЙЦВАЛЬД, КЛОСТЕРБРЮКК, ЗЙХХАММЕР, БУРГХОФ, ЗРЛЕНБУШ, ШТРАЛЬХЕЙМ. Równocześnie wojska frontu opanowały na terenie Polski miasta ГРАБУВ, ШИЛЬДБЕРГ (ОСТШЕШУВ), КЕМПНО, ТАРНОВИЦ i z walkami zajęli powyżej 450 innych miejscowości.

Operatywne streszczenie przez 24 stycznia

Wojska 1-go BIAŁORUSKIEGO frontu, kontynuując pomyślne nadejście, do wyniku 23 stycznia szturm opanowali miastem КАЛИШ - ważnym węzłem komunikacji i silnym punktem obrony Niemców na Briesławlskom kierunku. Podczas ofensywnych walk 24 stycznia wojska frontu opanowali miasta ПОДГУЖ, ШУБИН, ЦНИН, ЛНОВО, КЛЕЦКО, ВРЕШЕН, ХОЧ i zajęli powyżej 800 innych miejscowości.

Wojska 1-go UKRAIŃSKIEGO frontu na skutku szybkiego połączonego ataku czołgów i piechoty 24 stycznia opanowały ważne centrum wojskowego przemysłu Niemieckiego Śląska miastem i twierdzą ОППЕЛЬН - dużym węzłem linii kolejowych i potężnym punktem obrony Niemców na rzece ODRZE. Równocześnie wojska frontu na północ od miasta БРЕСЛАУ opanowali w Polsce miasto РАВИЧ i na terenie Niemiec miastem ТРАХЕНБЕРГ, a także z walkami zajęły miasta ФЕСТЕНБЕРГ, НОЙ МИТТЕЛЬВАЛЬДЕ, ГРОСС ВАРТЕНБЕРГ i powyżej 200 innych niemieckich miejscowości, w tym ШОЛЛЕНДОРФ, ПОНТВИТЦ, НЕДЛИНГЕН, МАРГАРЕТ (7 kilometrów na południowyzachód БРЕСЛАУ), РАТТВИЦ, ЭЛЬТШ, МАЛЬСДОРФ, ОТМУТ, БЕРГШТАДТ, ВАЛЬДБРЮККЕН RATTWIC, EŁÐ¬TSz, MAŁÐ¬SDORF, OTMUT, БЕРГШТАДТ, ВАЛЬДБРЮККЕН. Na półudniowy zachód od ЛОДЗИ nasze wojska zniszczyły otoczone ugrupowanie przeciwnika, zdobyli przy tym 53 czołgów i wzięli w niewolę powyżej 3.000 niemieckich żołnierzy i oficerów. Przeciwnik zostawił na podłodze walki nie poniżej 6.000 trupów swoich żołnierzy i oficerów.

Operatywne streszczenie przez 6 lutego

Wojska 1-go UKRAIŃSKIEGO frontu, kontynuując nadejście, forsowali rzekę ODRę na południowy wchód od miasta БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ), przerwali silnie umocnioną długoczasową obronę Niemców na zachodnim brzegu rzeki i przez trzy dni ofensywnych walk posunęli się naprzód do 20 kilometrów, poszerzywszy przyczółek do 80 kilometrów według frontu.

Podczas natarcia wojska frontu opanowały miasta ОЛАУ, БРИГ, ТОМАСКИРХ, ГРОТТКАУ, ЛЕВЕН i ШУРГАСТ - ważne węzły komunikacji i silne punkty obrony Niemców na zachodnim brzegu ODRy, a także z walkami zajęli powyżej 60 innych miejscowości.

Operatywne streszczenie przez 7 lutego

Na południowy wschód od БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ) nasze wojska, kontynuując walki po rozszerzeniu przyczółka na zachodnim chronię ODRy, zajęły powyżej 50 miejscowości, w tym duże miejscowości МЭРЦДОРФ, ВЮРБЕН, ГРОССБУРГ, ЛИХТЕНБЕРГ, ДОЙЧЕ-ЛАЙППЕ, МИХЕЛАУ, БОРКЕНХАЙН, ВОЛЬФСГРУНД, ЭЙЗЕНАУ, ПРЕЙСДОРФ. W walkach 5 i 6 lutego w tym okręgu wzięty w niewolę powyżej 4.200 niemieckich żołnierzy i oficerów i zdobyty na lotnisku 28 samolotów przeciwnika.

Operatywne streszczenie przez 8 lutego

Na południowyy wschód od БРЕСЛАУ trwały walki po rozszerzeniu przyczółka na zachodnim brzegu ODRy, podczas których nasze wojska opanowały miejscowości КУРЧ, КОХЕРН, ЛОРЦЕНДОРФ, МЕХАЙЦ, НЕХЕНДОРФ, ХЕРМСДОРФ, МАРИЕНАУ, ВАЛЬДАУ, ТИФЕНЗЕ, ГРОСС-ЗАРНЕ.

Operatywne streszczenie przez 11 lutego

Wojska 1-go UKRAIŃSKIEGO frontu forsowali rzekę ODRę na pólnocny zachód od miasta БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ) przerawli silnie umocnioną długotrwałą obronę Niemców na zachodnim chronię rzeki i przez cztery dni ofensywnych walk posunęli się naprzód do 60 kilometrów, poszerzywszy wyłom do 160 kilometrów według frontu.

Operatywne streszczenie przez 16 lutego

Zapadnieje miasta ГРЮНБЕРГ nasze wojska, kontynuując nadejście, wyszli nad rzekę Bóbr, zająwszy przy tym powyżej 50 miejscowości, wśród których duże miejscowości РОТЕНБУРГ, ТИМЕНДОРФ, РУСДОРФ, ДОЙЧ ЗАГАР, КОССАР, ВЕЙСИГ, РЕЙХЕНАУ. Przez 15 lutego w rejonie na południowe od miasta ГРЮНБЕРГ nasze wojska wzięły w niewolę powyżej 1.500 niemieckich żołnierzy i oficerów i zdobyli magazyn-arsenał, w którym znajdowało się 350 armat, 1.500 luf armat i moździerzy, 1.500 ciężkich karabinów maszynowych i wielka ilość amunicji.

W okręgu БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ) nasze wojska, nacierając na miasto z północy, zachodu i południa, dokończyły otoczenie ugrupowania przeciwnika, broniącego miasto БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ). Podczas ofensywnych walk nasze wojska zajęły w tym okręgu powyżej 200 miejscowości, w tym miasta ХУНДСФЕЛЬД, ДОЙЧ ЛИССА, ВАНЗЕН i duże miejscowości МАРГАРЕТ, ДРАХЕНБРУНН, ЗАКРАУ, ПАШКЕРВИЦ, ШЕБИЦ, ШЕНГАРТЕН, ДОБРЮКК, КЛЕТТЕНДОРФ, КАТТЕРН, КРАФТБОРН.

Operatywne streszczenie przez 17 lutego

W ŚLĄSKU na północny zachód od miasta БУНЦЛАУ nasze wojska z walką zajęły powyżej 50 miejscowości, wśród których duże miejscowości ХЕРМСДОРФ, ХАММЕР, НОЙХАУС, РАУША, ШНЕЛЛЕНФУРТ, ТОММЕНДОРФ. W walkach przez 16 lutego w tym okręgu nasze wojska wzięły w niewolę powyżej 1.100 niemieckich żołnierzy i oficerów.

Na Południowy-zachód i bardziej na południe od miasta БРЕСЛАУ nasze wojska z walkami posuwały się naprzód i zajęli powyżej 60 miejscowości, w tym duże miejscowości ЗАХВИЦ, ХУБЕРТУСХОФ, ВИРОВИЦ, ШЕНБАНКВИЦ, БОРАУ, ГРЮНХАРТАУ, БРОЗЕВИЦ. Równocześnie trwały walki po zniszczeniu otoczonego ugrupowania przeciwnika w mieście БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ).

Operatywne streszczenie przez 18 lutego

W ŚLĄSKU nasze wojska z walką opanowały miasta ЗАГАН i НАУМБУРГ.

Na południowym zachodzie i południu od miasta БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ) nasze wojska na skutku ofensywnych walk zajęły miejscowość ЛАНДАУ, БЕЙЛАУ, КАПСДОРФ, ГРОСС-ЗЕГЕВИЦ, ТРОШДОРФ, ДУКВИЦ, ЯСВИЦ, КЛАЙНТИНЦ, ДЮРР ХАРТАУ, ТИФЕНЗЕ, ПУДИГАУ.Równocześnie trwały walki po zniszczeniu otoczonego ugrupowania przeciwnika w mieście БРЕСЛАУ.

Operacyjny meldunek z 19 lutego

Na półudniowymy zachód i południe od БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ) Breslau nasze wojska na skutku ofensywnych walk opanowały miejscowości ОККЛИЦ Ocklitz(Okulice), МОРШЕЛЬБИТЦ Moerschelwitz(Mirosławice), АЛЬБРЕХТСДОРФ Albrechtsdorf(Olbrachtowice), ДАМСДОРФ Damsdorf(Damianowice), ШТЕЙН Stein(Pustków Wilczkowski), ДАНКВИЦ Dankwitz (Dankowice),, КЛАЙН-ЕЗЕРИЦ Klein-Jeseritz (Jezierzyce Małe), ГРЕГЕРСДОРФ Grögersdorf(Grzegorzów). . Równocześnie nasze wojska prowadziły walki po zniszczeniu ugrupowania przeciwnika w mieście БРЕСЛАУ (БРЕСЛАВЛЬ) i, ściskając pierścień otoczenia, opanowali miejscowości ТРЕШЕН Treschen(Trestno), БРОККАУ Brockau(Brochów), ГЕРЦОГСХУФЕН Herzogshufen (Ołtaszyn), НОЙКИРХ Neukirch (Żerniki), ГОЛЬДШМИДЕН Goldschmieden (Złotniki), ТРАУТЕНЗЕ Trautensee (Miłoszyn.

Operatywne streszczenie przez 20 lutego

W rejonie БРЕСЛАУ trwały walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika.

Operatywne streszczenie przez 21 lutego

W rejonie БРЕСЛАУ nasze wojska prowadziły walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika.

Operacyjny meldunek z 22 lutego

W rejonie БРЕСЛАУ Breslau nasze wojska prowadziły walki nad zniszczeniem otoczonego w mieście ugrupowania przeciwnika, w trakcie którego z marszu przedmieścia Breslau МАЗЕЛЬВИТЦ Masselwitz (Maślice), КРИТЕРН Krietern (Krzyki), ГЮНЕРН Huenern (Psary), ЗИМСДОРФ Simsdorf (Szymanów)."

Operatywne streszczenie zga 23 lutego

W rejonie БРЕСЛАУ nasze wojska, kontynuując walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika, zajęły przedmieścia ПАПЕЛЬХОФ, ГРОСС РААКЕ, КЛАЙН РААКЕ, КЛАЙН БИШВИЦ, КЛАЙН МАЗЕЛЬВИТЦ i 20 kwartałów w południowej części miasta. W walkach przez 22 lutego w tym okręgu nasze wojska zdobyły 130 niemieckich armat, wśród których 80 narzędzi wielkiego kalibru.

Operatywne streszczenie przez 24 lutego

W rejonie БРЕСЛАУ nasze wojska, kontynuując walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika, opanowali przedmieście ОЛЬТАШИН i zajęli 15 kwartałów w południowej części miasta.

Operatywne streszczenie przez 25 lutego

W rejonie БРЕСЛАУ nasze wojska kontynuowały walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika i zajęli kilka kwartałów w południowej części miasta.

Operatywne streszczenie przez 26 lutego

W rejonie БРЕСЛАУ trwały walki po zniszczeniu otoczonego ugrupowania przeciwnika, których podczas nasze wojska zajęły 15 kwartałów.

Operatywne streszczenie przez 27 lutego

W БРЕСЛАУ nasze wojska, kontynuując walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika, zajęli 12 kwartałów.

Operatywne streszczenie przez 28 lutego

W rejonie БРЕСЛАУ nasze wojska prowadziły walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika, podczas których opanowali przedmieście КЛЕЙНЕ-ЧАНШ, hutę «Szwarc», gazownię i zajęli 10 kwartałów.

Operatywne streszczenie przez 1 marzec

W rejonie БРЕСЛАУ nasze wojska, kontynuując walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika, opanowali przedmieścia АЛЬТХОФНАСС, ГРОССЕ-ЧАНШ i zajęli 10 kwartałów.

Operatywne streszczenie przez 2 marzec

W БРЕСЛАУ trwali walki po zniszczeniu otoczonego ugrupowania przeciwnika.

Operatywne streszczenie przez 17 marca

W rejonie БРЕСЛАУ trwały walki po zniszczeniu otoczonej w mieście grupy wojsk przeciwnika.

Operatywne streszczenie przez 19 marca

W rejonie БРЕСЛАУ nasze wojska kontynuowały walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika.

Operatywne streszczenie przez 21 marca

Operatywne streszczenie przez 30 marca

W okręgach ГЛОГАУ i БРЕСЛАУ trwały walki po zniszczeniu otoczone wojska przeciwnika.

Operatywne streszczenie przez 31 marca

W okręgach ГЛОГАУ i БРЕСЛАУ nasze wojska kontynuowały walki po zniszczeniu otoczonych grup niemieckich wojsk.

Operatywne streszczenie przez 5 kwietnia

Ð’ районе БРЕСЛАУ trwały walki po zniszczeniu otoczonej grupy niemieckich wojsk.

Operacyjny meldunek z 6 kwietnia

W rejonie БРЕСЛАУ Breslau nasze wojska prowadziły walki nad zniszczeniem otoczonego ugrupowania przeciwnika i zajęły przedmieścia КЛЕЙН МОХБЕРН (Muchobór Mały), КЛЕЙН ГАНДАУ (Gądów Mały), КОЗЕЛЬ (Kozanów), stocznię i zachodnie lotnisko, na którym zdobyto27 samolotów.

Operatywne streszczenie przez 8 kwietnia

W rejonie БРЕСЛАУ trwały walki po zniszczeniu otoczonego ugrupowania przeciwnika.

Operatywne streszczenie przez 26 kwietnia

W БРЕСЛАУ nasze wojska prowadziły uliczne walki w zachodniej części miasta, gdzie zajęto 26 kwartałów, kilka fabrycznych dzielnic i wielką część arsenału, w którym zdobyto 110 armat.

Operatywne streszczenie przez 7 maja

Wojska 1-go UKRAIŃSKIEGO frontu na skutek długotrwałego oblężenia 7 maja całkowicie opanowali miasto i twierdzę БРЕСЛАВЛЬ (БРЕСЛАУ).

Garnizon niemieckich wojsk, broniący miasta, na czele z komendantem twierdzy generałem od infanteria tło Nigof i jego sztabem, zaprzestał opóru, złożył broń i poddał się w niewolę.

7 maja do 19 godzin naszymi wojskami wzięty w niewolę w mieście БРЕСЛАВЛЬ powyżej 40.000 niemieckich żołnierzy i oficerów.

Operatywne streszczenie przez 8 maja

Wojska 1-go UKRAIŃSKIEGO frontu po dwuchdniewnych walkach złamali opór przeciwnika i 8 maja opanowali miasto ДРЕЗДЕН - ważnym węzłem dróg i potężnym oporowym punktem obrony Niemców w Saksonii, a także zajęły miasta МЮГЕЛЬН, ЛОММАЦШ, МЕЙССЕН, ЛАЙСНИГ, ДЕБЕЛЬН, ХАРТА, ВАЛЬДХАЙМ, РОСВАЙН, НОССЕН ВИЛЬСДРУФФ, ХАЙНИХЕН, ФРАНКЕНБЕРГ, ФРЕЙБЕРГ, ГАРАНДТ, ОДЕРАН, САЙДА i, przeszedłszy czechosłowacką granicę bardziej południowo ДРЕЗДЕНА, zajęli na terenie Czechosłowacji miasta МОСТ, ДУХЦОВ, ТЕПЛИЦЕ-ШАНОВ. Równocześnie na wschód od wostocznieje ДРЕЗДЕНА wojska frontu, złamawszy opór przeciwnika, zajęły miasta РАДЕБЕРГ, ЛОБАУ, РАЙХЕНБАХ, БЕРНШТАДТ, ГЕРЛИЦ. Na południowy zachód o południe od БРЕСЛАВЛЯ wojska frontu zajęli miasta ШТРИГАУ, ФРЕЙБУРГ, МЮНСТЕРБЕРГ, ОТТМАХАУ.

Operatywne streszczenie jest przez 9 maja

Wojska 1-go UKRAIŃSKIEGO frontu, na skutku szybkiego nocnego manewru czołgowych połączeń i piechoty, złamali opór przeciwnika i 9 maja na 4 godzinę rano zwolnili od niemieckich zaborców stolicę sojuszniczej nam CZECHOSŁOWACJI miasto PRAGĘ, a także: Zajęły na terenie CZECHOSŁOWACJI miasta ХОМУТОВ, КАДАНЬ, БИЛИНА, ЛОУНЫ. Na południowy wschód od ДРЕЗДЕНА wojska frontu, posuwając się naprzód, zajęły miasta ПИРНА, ЗЕБНИТЦ, НОЙГЕРСДОРФ, ДИТТАУ, ФРИДЛАНТ, ЛАУБАН, ГРАЙФФЕНБЕРГ, ГИРШБЕРГ, ВАРМБРУНН. Równocześnie jna południowy-zachód i południe od БРЕСЛАВЛЯ wojska frontu zajęli miasta ЛАНДЕСХУТ, ГОТТЕСБЕРГ, ВАЛЬДЕНБУРГ, ШВЕЙДНИЦ, РЕЙХЕНБАХ, ЛАНГЕНБИЛАУ, ФРАНКЕНШТАЙН, ПАТШКАУ, ВАРТА, ГЛАТЦ, ЛАНДЕК.

opracował: gosc_nty

/ / /
Virzzz | 2008-05-13 02:23:27
Ciekawe czy ktoś znajdzie nieco chęci by dopisać polskie odpowiedniki... Wbrew pozorom to dosyć pracochłonne o ile ktoś nie ma fotograficznej pamięci (ale od czego są słowniki))) Ciekawe, że nazwy są zapisywane w różnych wersjach np 30МБК0ВИЦЕ (poniekąd polskaja wersja - Frankenstein czyli Ząbkowice) jak i НОЙКИРХ (Neukirch), ЗАКРАУ (Sacrau), które zapewne łątwiej zidentyfikować w niemieckiej wersji :PP Dla ułatwienia dodam, że to niedaleko od centrum jak mu tam... Brieslała :))) PS. Owe daty jak najbardziej pomocne :)) Dzięki gosc_nty :))))
muzolph | 2008-05-13 23:22:01
Jedziemy dalej - 22 lutego "W rejonie Breslau nasze wojska prowadziły walki po zniszczeniu otoczonej w mieście ugrupowania przeciwnika, w których chodzie zajęły przedmieścia Breslau Masselwitz (Maślice), Krietern (Krzyki), Huenern (Psary), Simsdorf (Szymanów)."
Wrocław z wyboru | 2008-05-13 22:55:19
Bardzo fajne opracowanie, ale żeby dało się nadaje się do kompletnego przeredagowania. Dzięki gosc_nty - nie wiedziałam, że takie materiały są dostępne w sieci. Pa ruski ja nie poniemaju :) .
muzolph | 2008-05-13 23:10:54
Na szybko i intuicyjnie '19 lutego Jugo-zapadnieje i bardziej południowo Breslau nasze wojska na skutku ofensywnych walk opanowały miejscowości Ocklitz(Okulice), Moerschelwitz(Mirosławice), Albrechtsdorf(Olbrachtowice), Damsdorf(Damianowice), Stein(Pustków Wilczkowski), Dankwitz (Dankowice), Klein-Jeseritz (Jezierzyce Małe), Grögersdorf(Grzegorzów). . Równocześnie nasze wojska prowadziły walki po zniszczeniu ugrupowania przeciwnika w mieście Breslau i, ściskając pierścień otoczenia, opanowali miejscowości Treschen(Trestno), Brockau(Brochów), Herzogshufen (Ołtaszyn), Neukirch (Żerniki), Goldschmieden (Złotniki), Trautensee (Miłoszyn).'
Virzzz | 2008-05-14 14:41:23
Tak błyskawicznie, bo zaraz znikam... "W rejonie БРЕСЛАУ (WROCŁAAAAW)))nasze wojska prowadziły walki po zniszczeniu otoczonego ugrupowania przeciwnika i zajęły przedmieścia КЛЕЙН МОХБЕРН (Muchobór Mały), КЛЕЙН ГАНДАУ (Gądów Mały), КОЗЕЛЬ (Kozanów), stocznię i zachodnie lotnisko, na którym zdobyto27 samolotów." Wiem, wiem... to był banał :P))))))