Klasztor Ubogich Sióstr Szkolnych de Notre Dame (dawny), ul. Warszawska, Głubczyce
Port rybacki, ul. Bosmańska, Krynica Morska

Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

KADRY WROCŁAWIA

Zapraszamy na unikatowy przegląd filmów dokumentalnych o Wrocławiu w dniach 10 -17 marzec 2008
W dniach od 10 do 17 marca 2008 r. zapraszamy Państwa na unikatowy przegląd filmów dokumentalnych o Wrocławiu. W ramach przeglądu na ekranach Multikina wyświetlonych zostanie kilkanaście archiwalnych filmów (począwszy od 1946 r.) o naszym pięknym mieście. W wielu z nich będzie można zobaczyć także inne miasta regionu, m.in. Kłodzko, Oleśnicę, Lubin… Wiele spośród filmów obfituje w ujęcia o szczególnym znaczeniu: ostatnie akordy Festung Breslau, przesiedlenia ludności niemieckiej i polskiej, zrzucanie niemieckich napisów, powojenne zrujnowane miasta dolnośląskie, Picasso we Wrocławiu, Władysław Gomułka tańczący w Hali Stulecia, wizyta Jana Pawła II we Wrocławiu oraz wiele innych… W programie m.in. pierwsze powojenne celuloidowe świadectwa Naszego Miasta (z lat 1945 – 1948).
Zdjęcie nr 1

Program wzbogacony zostanie o najnowsze produkcje promocyjne miasta, filmy reklamowe oraz jeden z filmów ks. Jerzego Rasiaka o wizycie we Wrocławiu papieża Jana Pawła II.
Każda projekcja poprzedzona zostanie prelekcją. Patronat dydaktyczny nad projektem objęła Dolnośląska Szkoła Wyższa. Wśród prelegentów m.in.: Beata Maciejewska (Gazeta Wyborcza), Leszek Budrewicz (DSW), Hanna Cervinkowa (DSW), prof. Włodzimierz Suleja (DSW, IPN), Wiesław Gałązka (DSW), Inga Leśniewska, redaktorzy „Odkrywcy”. Przegląd składał się będzie z sześciu spotkań z wizerunkiem Wrocławia w filmach dokumentalnych i w Polskiej Kronice Filmowej (PKF), które zostaną tematycznie ujęte w następujące bloki:

Szczegóły oraz rezerwacja biletów na WWW.MULTIKINO.PL

Plik w formacie .doc do pobrania

/ / /
Julo | 2008-03-04 20:14:52
przydałaby się informacja, jak długo trwać będą te projekcje. No i drobiazg: nie jest napisane KTÓRE Multikino. Śpieszę donieść zatem, że to jest w Pasau Grunwaldzkim:
Jeanick | 2008-03-09 18:45:03
i można rezerwować bilety, do zobaczenia w kinie
Jeanick | 2008-03-10 21:48:39
Blok I - dla mnie rewelka. Jutro idę na Blok II. Podczas spotkania organizatorzy zapowiedzieli, że od frekfencji podczas tych prezentacji, będzie zależeć następny projekt - przedwojenne filmy o Naszym Mieście.
Jeanick | 2008-03-11 12:48:37
Zaliczyłem Blok II. Do południa (10.00) nie polecam. Dzicz! Same filmy ekstra. Jestem ciekaw, czy można je jakoś pozyskać.
Faffik | 2008-03-12 07:29:20
Po południu też nie było lepiej - jeśli chodzi o zachowanie widzów. Siedział za mną starszy pan i strasznie klął, że kiedyś było tak pięnie, a obecny ustrój zniweczył te piękne fabryki i nowoczesne fabryki :) Już wiem jak wygląda "Czerwony Pająk" :)
a w jakim celu to to foto jest w lustrzanym odbiciu? ;>