Urząd Pocztowy Wrocław 1, ul. Krasińskiego Zygmunta, Wrocław
Tony: OK, będę pamiętał.
Tony: Można też dopisać do przystani.
Budynek nr 9, ul. Kościuszki Tadeusza, Ostrów Mazowiecka
Parsley: Do tej pory zwracałem uwagę tylko na wymiar. Popoprawiam.
Opera, ul. Świdnicka, Wrocław
Tony: Cała seria ma rzadziej spotykany przed wojną format 10:15. Jak uważasz. Jeśli ci przeszkadza, usuń.
2019 - 2022 Budowa linii tramwajowej na Popowice, ul. Długa, Wrocław
MacGyver_74: Bo drabin nie dopuszczają bhpowcy :)

fanpage_janowice_wielkie
Ryszard Kumorek
Ryszard Kumorek
arkadoo - Administrator

Piotrówek sprzedany
Autor: Poszukiwacze Przygód°, Data dodania: 2007-11-17 18:28:32, Aktualizacja: 2007-11-17 18:28:32, Odsłon: 2164

Sobótka, Piotrowek, woj. dolnośląskie
Dwór, zamek, pałac na sprzedaż
Powierzchnia 1700 m² za 950000 pln (559 pln/m²)

Pałac w Piotrówku Został wybudowany w pierwszej połowie XIX wieku na miejscu renesansowego grodu. Początkowo miał formę symetrycznego neoklasycystycznego dworu, z gankami od wschodu i zachodu zdobionymi kolumnadą. Pod koniec wieku rozbudowano go o dodatkową część z wieżą i z tego czasu pochodzi neorokokowa sala balowa z bogatymi, częściowo zachowanymi stiukami. Od północnej strony pałacu znajduje się cylindryczna wieżyczka. Budynek był typową posiadłością wiejską, jego kolejni właściciele zarządzali areałem około 250 ha. Dokoła pałacu nigdy nie było tradycyjnego parku, tylko mozaika sadów, łąk i ogrodów, urozmaicona stawami, zasilanymi przez potok Piotrówek leży na granicy Ślężańskiego Parku Krajobrazowego, co gwarantuje, że przemysł i przetwórstwo nie zakłócą harmonii tego atrakcyjnego turystycznie regionu. Powierzchnia jednego poziomu pałacu to 700 m2, cztery kolejne poziomy to: kamienne piwnice, gdzie znajdowała się pałacowa kuchnia i spiżarnie, parter z reprezentacyjną sienią ( około 10 pomieszczeń), piętro z salą balową ( około 10 pomieszczeń) oraz poddasze, nadające się do adaptacji na pokoje. Działka, na której stoi pałac ma 4000 m2 ( w obrębie resztek kutego ogrodzenia), decyzją konserwatora zabytków właściciel nieruchomości ma prawo pierwokupu pozostałego terenu. W przypadku najbliżej położonego terenu (łąka wraz ze stawami, ok. 10 ha) konieczne jest przeprowadzenie procesu sądowego z obecnym właścicielem tych gruntów, który kupił je z pominięciem decyzji konserwatora z 1993 roku. Według opinii prawnej zostało to uczynione niezgodnie z obowiązującymi przepisami, i zarówno urząd konserwatora, jak i urząd gminy Jordanów Śl. poprą właściciela pałacu w tej sprawie. W chwili obecnej cena l ha w tamtym rejonie waha się między 7000 a 10 000 PLN

więcejszczegółów
ogłoszono: 2007-09-13 09:00:41

komunikacja
odległość od centrum: 30 km od Wrocławia

Oferta została usunięta z tej strony, gdyż obiekt sprzedano.

/ / / /
U.N. | 2007-11-24 20:55:53
Przydałoby się poprawić ten artykuł i podać źródło informacji.
Argestes | 2007-11-25 12:05:01
Proszę poprawić ten artykuł podając źródło. Oprócz tego z treści nie wynika że obiekt jest sprzedany. Wystawiony on jest dalej na sprzedaż za cene o połowe niższą na stronie gdzie przy opisie zostały umieszczone zdjęcia z naszej strony, bez pytania o zgodę.