Stacja kolejowa Warszawa Główna, ul. Kolejowa, Warszawa
bogdanow: Po lewej zmodernizowany tender z wbudowanym podajnikiem węgla typu Stoker.

Zbigniew Waluś
Zbigniew Waluś

Orient Ekspress we Wrocławiu

Wizyta słynnego ekspresu we Wrocławiu
Dnia 16-go lipca do Wrocławia zawitał z bardzo krótką, bo niespełna 40 minutową wizytą, jeden z najsłynniejszych pociągów świata - Orient Ekspress. Pociąg ciągnięty przez polską lokomotywe, EU06 - 20, wjechał punktualnie o 4:16 na stację towarową Wrocław Gądów. Już przed przyjazdem ekspresu czekała na niego grupa ludzi uzbrojona w aparaty fotograficzne. Kiedy skład zatrzymał się, żeby zmienić lokomotywę (na ET41 - 142) można było podejść i zrobić parę zdjęć, aż nie pojawili się funkcjonariusze SOK, który wyprosili wszystkich z terenu stacji. Duża część osób zrobiła zdjęcia z Gądowianki. Pociąg odjechał z 2-3 minutowym opóźnieniem (o 4:33) w stronę Wałbrzycha by później obrać kurs na Czeską Pragę. Orient Ekspress prawdopodobnie zawita we Wrocławiu na dłużej w okolicach września, szczegóły nie są narazie znane.

Zdjęcia: Koloko

/ / / / /