Klasztor Ubogich Sióstr Szkolnych de Notre Dame (dawny), ul. Warszawska, Głubczyce
Port rybacki, ul. Bosmańska, Krynica Morska

Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

Opactwo w Lubiążu- niechciany kolos

Zespół klasztorny dawnego opactwa cysterskiego jest jednym z największych tego typy obiektów na świecie a na pewno największym w Polsce no i oczywiście na Dolnym Śląsku. Jest prawie trzy razy większy od kompleksu zamku królewskiego na Wawelu, ponad dwa razy większy od zamku krzyżackiego w Malborku. Opactwo robi ogromne warzenie,wystarczy wspomnieć, iż sama długość fasady wynosi 223 metry a powierzchnia dachów to ok. 2,5 hektara. Opactwo Cystersów nazywane arcydziełem śląskiego baroku składa się z gotyckiego kościoła pod wezwaniem NMP - budowanego w latach 1307 - 1340 na pozostałościach swojego romańskiego poprzednika, następne budynki opactwa budowane były w latach 1681-1739 a są nimi budynek klasztoru, pałac opatów,budynek piekarni i browaru. W latach tych zmieniono także wystrój kościoła NMP. W skład kompleksu wchodzą również kościół św. Jakuba, który pełnił niegdyś funkcję kościoła parafialnego dla mieszkańców folwarku, zabudowania mieszkalne oficjalistów i służby klasztornej stajnia wozownia i zabudowania gospodarcze, oraz budynki dawnego szpitala oraz budynek bramny. Niektóre z budynków dla służby nie dotrwały do naszych czasów planuje się ich odbudowę.

Budynki dawnego Opactwa

Zdjęcie nr 6

W krypcie pod gotyckim kościołem oraz kaplicą książęcą znajdują się (a raczej znajduje się to, co z nich zostało) doczesne szczątki dolnośląskich Piastów a w samym kościele pamiątkowe płyty nagrobne, wśród nich płyta Bolesława Wysokiego fundatora opactwa,. Podziemia są również miejscem spoczynku ośmiu biskupów, znajdują się w nich też mumie opatów i szeregowych zakonników cysterskich, niektóre przetrwały w dobrym stanie, ale.
Wiele mumii została zdewastowana przez wojska radzieckie w 1945 roku - szukając skarbów bezpowrotnie zniszczyli między innymi trumny, w tym te ze szczątkami Piastów śląskich, przywłaszczyli sobie najprawdopodobniej piastowskie insygnia książęce. ·Mumie porozrzucane po posadzce znaleźli pracownicy składnicy książek nie można ich już było zidentyfikować poza jednym wyjątkiem, rozpoznano mumię Willmanna i do dzisiaj nie niepokojona spoczywa w podziemiach opactwa.

Dawne Opactwo

Strona Fundacji Lubiąż z wizualizacją odbudowanego obiekt

Źródła:
1. Sztuka .net
2. Monografia historyczna Dolny Śląsk - Wojciech Wrzesiński

Opracowanie :
Zdjęcia :

/ / /
/ / / /
kate16 | 2007-07-08 20:55:21
Coś nie tak -pomocy :)
kate16 | 2007-07-09 13:34:35
Jak wstawić linkę do artykułu?
jacekq | 2007-07-16 11:37:48
W artykułach adresy URL nie konwertują się do klikalnej postaci :(
kate16 | 2007-07-16 18:59:32
A jak je wstawić?
jacekq | 2007-07-16 19:06:34
No to mówię, że nie ma takiej możliwości, niestety. Wstaw po prostu "gołe" adresy.
kate16 | 2007-07-17 14:19:05
Poprawione tylko szkoda tej linki z wizualizacją odnowionego kompleksu - a może utworzyć wspólny obiekt obejmujący wszystkie budowle dawnego opactwa i w nim dodać linki z wizualizacją?
A oto i obiekt
Ta linka