Orszak Trzech Króli (2024), Wałbrzych
Ryszard Kumorek: Znalazło by się jeszcze paru, też to zauważyłem. Nie podejmowałem jednak tego tematu, bo może to być delikatna przyczyna osobista - sam się o tym przekonałem...
Urząd Pocztowy Namysłów, ul. Pocztowa, Namysłów
kitapczy: Dopisuję kamienicę nr 11 do obiektu. Należy jej się.
Haczów
SIERP: To chyba też trzeba przypisać do Krakowa? Może dach Polskiego Radia?
Niemcza
Hellrid: Katholische Schule
Folwark Zimny Dwór (dawny), Świebodzice
rajaser: Lepsze od
Cmentarz żołnierzy radzieckich, ul. Legnicka, Ząbkowice Śląskie
Janekc01: Cmentarz powstał latem 1945 roku jako cmentarz garnizonowy radzieckiej 186 dywizji piechoty, która od 13 lipca 1945 stacjonowała w Ząbkowicach. Pierwszy pochówek odbył się tu w okolicach lipca i sierpnia 1945, ostatni około jesieni 1947. Cmentarz został przekazany władzom polskim w roku 1947 i wtedy dokonano również ekshumacji żołnierzy na ten cmentarz: 1. 3-8 kwietnia 1948 26 osób z miejscowości: Kamieniec ...

Zbigniew Waluś
FM
FM
FM
Termit
Termit
Termit
Termit
FM
FM
Termit
FM
FM

GUS udostępnił swoją bazę TERYT
Autor: jacekq°, Data dodania: 2007-06-11 21:14:48, Aktualizacja: 2007-06-11 21:14:48, Odsłon: 3150

Przypadkiem dowiedziałem się, że GUS udostępnił bazę TERYT (Stan na 2007-01-01 i 2007-03-31 [ulice]).

Baza TERYT jest to Krajowy Rejestr Urzędowy Podziału Terytorialnego Kraju, z wyróżnionym podziałem na województwa, powiaty, gminy oraz miejscowości, a także części miasta i ulice. Wszystkie stopnie podziału mają też swoje kody.

Szczególnie atrakcyjny (dla nas) jest podział na dzielnice (części miasta, przysiółki) i ulice, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Teraz ci co mają uprawnienia i cierpliwość mogą poprawiać występujące na stronie błędy i braki. Zwłaszcza w zakresie nazw ulic pochodzących od nazwisk podobnych do znanych postaci (wiem, że są takie przypadki, choć nie podam teraz przykładu).

Niestety, części miasta i ulice są listowane niezależnie od siebie, co oznacza, że nie jest określone jaka ulica, w jakiej dzielnicy leży.

Przykład:

Dla miejscowości Biskupice Oławskie w gminie miejsko wiejskiej Jelcz-Laskowice mamy:

Integralne części miejscowości:
0874532 Celina - przysiółek

Ulice:
01742 ul. Bolesława Chrobrego
05635 ul. Główna
08828 ul. Kolejowa
09546 ul. Kościelna
17011 ul. Polna
32529 ul. Rogalicka

Materiał więc jest, pytanie czy starczy chęci :)

GUS udostępnił też pliki z zawartością tej bazy w formacie XML

Pozdrawiam
jacekq

/ / /
U.N. | 2007-06-11 23:07:49
Ciekawe, że wg GUS-u w Wałbrzychu nie ma dzielnicy Podgórze.
moose | 2007-06-11 23:39:10
Może jest jeszcze jako Ogorzelec? (-: Ale to był kiks z tą nazwą... i co ciekawe - trafiła ta nazwa nawet do rozkładu jazdy pociągów! A wszystko wzięło się od Dittersbachu (z dopiskiem ''staedtisch'') ale w Rudawach Janowickich, czyli dzisiejszego Ogorzelca - ale to taka dygresja.
U.N. | 2007-06-12 00:04:00
Ilość dzielnic się zgadza: 12 wg oficjalnej strony UM w Wałbrzychu: Biały Kamień, Konradów, Nowe Miasto, Piaskowa Góra, Podgórze, Podzamcze, Poniatów, Rusinowa, Sobięcin, Stary Zdrój, Szczawienko, Śródmieście, 12 wg bazy Teryt: Biały Kamień, Gaj, Konradów, Kozice, Książ, Lubiechów, Nowe Miasto, Podzamcze, Poniatów, Rusinowa, Sobięcin, Szczawienko, ale to wszystko. I bądź tu mądry/a? Czego się trzymać?
moose | 2007-06-12 00:41:36
jacekq | 2007-06-12 11:33:03
No to klops. Miałem nadzieję na pewne uporządkowanie pewnych spraw, a widzę, że raczej wprowadziłem zamieszanie :/ Może chociaż ulice są w miarę dobrze podane...
Nie sprawdzałam, ale co do "części miasta", to należy tę bazę traktować ostrożnie. Szkoda :-(