Klasztor Ubogich Sióstr Szkolnych de Notre Dame (dawny), ul. Warszawska, Głubczyce
Hellrid: Oba budynki znajdowały się na ulicy Warszawskiej (Botenstrasse), stały na przeciwko siebie, co jest widoczne tutaj: , jedynie nowy klasztor przetrwał - obecnie jest tam szkoła muzyczna. Tworze obiekty.
Port rybacki, ul. Bosmańska, Krynica Morska
Lekok: Dzięki:)
Pensjonat (dawny), Krynica Morska
Lekok: Czyli ulica Portowa?
Zakład Ubezpieczeń Społecznych - Inspektorat w Głubczycach, ul. Bolesława Chrobrego, Głubczyce
Hellrid: Budynek istnieje, obecnie znajduje się w nim ZUS, jest nawet już obiekt:
Hotel (dawny), ul. Gdańska, Krynica Morska
Lekok: Dzięki:)

Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

Pałac w Piszkowicach
Autor: Thor°, Data dodania: 2006-08-13 23:30:27, Aktualizacja: 2006-08-13 23:30:27, Odsłon: 5875

Burzliwe dzieje

Piszkowice są jedną ze starszych wsi w Kotlinie Kłodzkiej. Powstały jeszcze jako słowiańska osada przy starym trakcie handlowym z Kłodzka do Broumova, prawdopodobnie na początku XIV w.
Już z 1340 r. pochodzą pierwsze wzmianki o dworze i kościele. Wtedy właśnie ówczesny właściciel Nikil Völkils sprzedał dwór swojemu stryjowi, a miejscowemu proboszczowi.
Od 1346 r. właścicielem wsi był Hugo von Haugwitz. W 1373 r. był nim już Tamon von Haugwitz.
Przez następne kilkaset lat Piszkowice pozostawały siedzibą tego starego, przybyłego z Czech rodu . Zresztą, jeszcze w połowie XVI w., kiedy właścicielem wsi był Wenzel von Haugwitz, dominował tu język czeski. Zawierucha wojny trzydziestoletniej prawdopodobnie nie pozostawiła większych zniszczeń, jednak nie pozostała bez wpływu na dalsze losy miejscowości. Mianowicie w 1622 r. Dittrich von Haugwitz utracił majątek na skutek poparcia wyrażanego protestantom. Otrzymał go wtedy Gottfried Berka hrabia von der Daube – ówczesny komendant twierdzy kłodzkiej. Ten wkrótce zmarł, a dziedziczka, siostra Gottfrieda przekazała dobra w 1626 r. Annie Kolonna von Wels. W tym samym roku Dittrich von Haugwitz przeszedł na katolicyzm i tym samym odzyskał swoją niedawną własność.

Do 1819 r. już bez przerw panowali tu kolejni jego spadkobiercy.
W II poł. XVII w. powstała nowa siedziba rodu w postaci renesansowego dworu. W 1722 r. został on przebudowany lub też na jego miejscu powstał nowy barokowy pałac, który istnieje do dnia dzisiejszego.

Sławę rezydencji przyniosło zamiłowanie wodzów armii do urządzania sobie w niej kwater.
W 1760 r. , podczas oblężenia Kłodzka, kwaterował tu generał baron Gideon Arnost von Laudon wraz ze swymi dowódcami, a w dniach 2 – 4 lipca 1778 r. mieszkał w niej sam król Fryderyk II Wielki.
W 1790 r. pałac gościł generała hrabiego von Anhalt, a podczas wojen napoleońskich, w dniach 21 czerwca – 15 lipca 1807 r. kwaterował tu dowódca oblężenia Kłodzka, generał Dominique Renè Vandamme hrabia Hüneburg.

Zdjęcie nr 8

W 1819 r. ród von Haugwitz wygasł, a dobra przeszły w ręce barona Friedricha von Falkenhausen. Kiedy zmarł około 1840 r. majątek stał się własnością wdowy, z domu hrabiny von Magnis. Kiedy i ona zmarła spadkobiercą został hrabia Theodor von Zedlitz .
W kolejnych latach właścicielami byli kolejni spadkobiercy hrabiego i hrabiny von Falkenhausen, ale nie mieszkali w pałacu lecz działali poprzez swoich pełnomocników.
Dopiero w 1893 r. Piszkowice kupił wrocławski bankier Wolfgang Moritz von Eichborn.
W 1920 r. wieś wraz z majątkiem była w posiadaniu kapitana Salfelda.
Po II wojnie światowej w pałacu znajdowała się szkoła. Na jej potrzeby przebudowano paskudnie m.in. taras widokowy.
Obecnie, mimo ze w niezłym stanie, budynek jest opuszczony.

źródło :„Słownik Geografii Turystycznej Sudetów – Kotlina Kłodzka i Rów Górnej Nysy” pod red. M. Staffy. Tom 15. Wydawnictwo I – BIS. Wrocław 1994.

/ / / 56 /