Bełchatów
Danuta B.: Ok.

Paulus,
krzych[k]
LukaszGrzelik

Mają dobrze pod kopułą
Autor: Mnich1997°, Data dodania: 2006-06-16 23:59:26, Aktualizacja: 2006-06-16 23:59:26, Odsłon: 3839

Wojciech Chądzyński Słowo Polskie 16.VI.2006

Willę przy ulicy Wyścigowej wrocławianie nazywają grzybkiem, dom przy Moniuszki określa się mianem igloo. 50 lat temu, gdy w miastach budowało się jednorodzinne domki typu sześcian, powstanie tych niezwykłych obiektówbyło sensacją nie tylko architektoniczną. Igloo i grzybka wymyślił nieżyjący już profesor Witold Lipiński.
To ten sam architekt, który pod koniec lat 50. wygrał konkurs na projekt obserwatorium meteorologicznego na szczycie Śnieżki. Budynek, w kształcie latającego talerza, zaczęto budowac na początku lat 60. W tym samym czasie przy ul. Moniuszki we Wrocławiu profesor rozpoczął budowę własnej willi, o równie niespotykanych kształtach.

O jego domu od razu zrobiło się głośno, a wrocławscy przewodnicy pokazywali go zwiedzająym miasto wycieczkom.Willa ma 5 metrów wysokości i 72 metry kwadratowe powierzchni. Ceglana kopuła przykryta jest aluminiową blachą. Zwieńcza ją sporych rozmiarów świetlik. Wnętrze przypomina pokrojony tort. W centrum jest okrągły salon, z którego wchodzi się do poszczególnych pokoi z oknami w kształcie połowy elipsy, sięgającymi od podłogi po sufit. Nad salonem jest antresola z sypialnią dla gości. Według zapewnień pani Bożeny Lipińskiej, wdowy po słynnym architekcie, w ich nietypowym, lecz przytulnym domku,mieszka się bardzo wygodnie. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji, w zimie jest ciepło, w lecie chłodno. Drugi wrocławski dom w kształcie kopuły zbudował; przy ulicy Wyścigowej inżynier elektryk Bolesław Jahn. Grzybek zaczął rosnąć w roku 1968. Powstawał 7 lat.

Pod koniec lat sześćdziesiątych zwróciłem się do Dzielnicowej Rady Narodowej Wrocław-Krzyki z prośbą o sprzedaż działki u zbiegu ulic Wyśigowej i Turniejowej, na której chciałem wybudować dom, wspomina pan Bolesław. Włodarze dzielnicy postawili jednak ultimatum. Sprzedadzą działkę, ale pod warunkiem, że wybuduję na niej wilę o nietypowych kształtach. O pomoc poprosiłem więc kolegę architekta, Witolda Lipińskiego, który pracował wtedy na Politechnice Wrocławskiej.
Jego projekt przypadł urzędnikom do gustu, działkę dostałem i rozpocząłem budowę grzybka. Wzniesienie w tamtych latach domu według tak nietypowego projektu wymagało nie lada determinacji. Pan Jahn nie przeląkł się jednak trudności. Według założeń miał się z budową uporać w cztery lata. Okazało się jednak, że przy ówczesnym systemie zaopatrzenia w materiały budowlane było to niemożliwe. W końcu się udało.
Willa Bolesława Jahna, w odróżnieniu od tej na osiedlu Zacisze, ma część parterową.6-centymetrowej grubości kopuła wykonana jest ze stalowej siatki oblanej betonem i przykryta ocynkowaną blachą. Zwieńcza ją świetlik ze szkła zbrojonego.
Kopuła z ul. Wyścigowej jest znacznie większa niż ta z Moniuszki. Ma110 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. Na parterze są pomieszczeczenia gospodarcze, piec centralnego ogrzewania i garaż Na górze jest łazienka, kuchnia oraz spory salon, z którego wchodzi się do czterech pokoi i na niewielki taras ogrodowy. Mimo upływu lat willa trzyma się świetnie i jak zapewnia jej właściciel długo jeszcze postoi.

/ / / / 5 /
/ / / / 33 /
/ L /
Mnich1997 | 2006-06-17 00:33:06
Nie wiem dlaczego, ale ukazał się tylko kawałek tekstu, a gdy przycisne "edytuj", to widzę cały tekst.
Thor | 2006-06-17 01:09:04
Wsadziłeś całość w ramkę. Chyba niepotrzebnie. Wejdź ponownie w edycję i spróbuj jeszcze raz. Jeśli jest problem, to pytaj. Tekst ukazał sie w dzisiejszym Słowie Polskim - Gazecie Wrocławskiej. Zresztą to juz napisałeś. Jak można przeczytać, domy powstały w latach 60. i 70. i znajdują się przy ul. Moniuszki i Wyścigowej. Jeżeli jesteś z Wrocławia, to warto pojechać tam i zilustrowac potem artykuł własnymi zdjęciami. Chętnie obejrzę.
Zdjęcie "Igloo" już jest - , powinno się je tylko jeszcze przypisać, do obiektu.