ul. Zefirowa, Wrocław
Mmaciek - Administrator: Za plecami fotografa powstanie nowe osiedle firmy LC Corp - Nowa Racławicka .
Zdjęcia niezidentyfikowane (Polska)
Fadel: Według mnie jest to zdjęcie z obecnych Karpnik, ten charakterystyczny budynek to Zamek w Karpnikach, Góra po prawej to Krzyżna Góra, po lewej - Sokoliki.
Basen przeładunkowy Lisiej Sztolni, Wałbrzych
moose (administrator): Rzeczywiście - te bloki piaskowcowe to nie przypadek.
Dom nr 74, ul. Stanisławowska, Wrocław
Mmaciek - Administrator: Widoczny dom ma zostać wyburzony. W jego miejscu oraz na działce po lewej, powstanie osiedle firmy WPB (Wrocławskie Przedsiębiorstwo Budowlane). Projekt przygotowuje firma Innova 2 Projektowanie i Usługi Inwestycyjne Anna Bożek-Nowicka.
bulwar Kurlandzki, Kraków
Antoni Kuczek: Dziękuję.
ul. Grodzka, Kraków
Antoni Kuczek: Dziękuję za dokładną analizę, miłe widzieć Twoje zainteresowanie.

Joseph von Eichendorff
Autor: and°, Data dodania: 2006-05-29 10:09:58, Aktualizacja: 2006-05-29 10:09:58, Odsłon: 2122

Joseph von Eichendorff, niemiecki poeta doby Romatyzmu , tłumacz i pisarz urodził się 10 marca 1788 roku pod Raciborzem, w łubowicach. Tu spędził dzieciństwo w posiadłości ziemskiej zarządzanej przez jego ojca Adolfa. W latach 1801-1904 wspólnie z bratem Wilhelmem pobierał nauki w Gimnazjum Katolickim św.Mateusza we Wrocławiu .W roku 1805 obaj bracia rozpoczęli studia na Uniwersytecie w Halle , a po jego zamknięciu przenieśli się na studia do Heidelbergu. W roku 1913 na apel pruskiego króla Fryderyk Wilhelma III wstępuje do pruskiej armii aby walczyć z wojskami Napoleona. Poi roku służby zostaje zwolniony. Rok 1815 poślubił Luizę von Larisch i przenosi się wraz z małżonką do Berlina gdzie rozpoczyna prace jakoś urzędnik wojskowy. W latach 1821-44 pracuje kontunuując karierę urzędniczą, pracuje w ministerstwie ds. wyznań zarządzając sprawami kościoła w Prusach. W latach 1821-24 kieruje pracami inwentaryzacyjne na zamku w Malborku. W latach 1824-31 zamieszkuje wraz z rodziną w Królewcu a po przejściu na emeryturę przenosi się do Berlina.
Do Nysy przenosi się w roku 1855 aby sprawować opiekę nad ciężko chorą żoną mieszkającą w domu ich córki Teresy von Besserer. Joseph von Eichendorff sporo czasu spędzał w Javorniku, na dworze Heinricha Fostera, biskupa wrocławskiego.
Von Eichendorff umiera w domu córki 26 listopada 1857 i zostaje pochowany na Cmentarzu Jerozolimskim w Nysie http://wroclaw.hydral.com.pl/83373,foto.html
Jako pisarz i poeta Eichendorff pozostawia po sobie 608 wierszy, 3 poematy epickie, 9 sztuk teatralnych, 13 nowel i opowiadań oraz powieść. Jedną z jego prac jest nowela 'Z życia nicponia' z roku 1926. Powieść tą literaturoznawcy zaliczyli do arcydzieł prozy niemieckiej okresu Romantyzmu.

/ / / / / 22 /
and | 2006-05-29 10:11:10
...:) coś chyba schrzaniłem ale htmla to ja nieznam. jak ktoś umie to lekko sfromatować to byłoby ok :)
bonczek/hydroforgroup/ | 2006-05-29 17:21:10
Lepiej podaj źródło.
m...k | 2006-06-04 10:13:24
komentarze mam dwa, a właściwie trzy: po pierwsze popraw wszelkie daty zaczynające się od 19.. bo XX wieku on nie dożył; gimnazjum do którego on uczęszczał od 1811 po kasacie Krzyżowców z Czerwoną Gwiazdą przyjęło miano św. Macieja; no i w czasie studiów mieszkał w Domu Steffensa, gdzie dziś można oglądać poświęconą mu tablicę (o podstawie pomnika w Parku Szczytnickim nie wspomnę)