pl. Muzealny, Wrocław
Virzzz: Mam zwidy czy na lewo od torowiska tramwajowego ?
Virzzz: Urządzenia do pomiaru czasu noszone na wszelakich kończynach to chyba też oni....
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica

pavelo

Bitwa pod Lutynią
Autor: Tygrysex°, Data dodania: 2006-04-25 11:31:17, Aktualizacja: 2020-03-14 15:10:43, Odsłon: 2676

Bitwa pod Lutynią rozegrała się 5 grudnia 1757r. między wojskami pruskimi Fryderyka II a wojskami austriackimi pod dowództwem księcia Karola Lotaryńskiego.

Jest to jedna z bitew Wojny Siedmioletniej.

Siły puskie liczyły ok. 39 000 żołnierzy wspieranych 172 działami, zaś austriackie ok. 65 000 żołnierzy z 210 działami.

Morale Prusaków były doskonałe po licznych zwycięstwach nad wrogami. Austriacy nie spodziewalisię ponownego zastosowania przez Fryderyka szyku ukośnego, który święcił swoje triumfy wcześniej pod Rossbach. Silny, skoncentrowany i doskonale prowadzony atak pruski rozbił na wstępie lewe skrzydło austriackie, co zmusiło Austriaków do przegrupowania swoich sił w kierunku południowym dla osłony centrum. Rezerwy austriackie zostały rzucone do odparcia wroga z lewego skrzydła, atak jednak załamał się w ogniu pruskich regimentów, a kontratak Prusaków zepchnął wojska przeciwnika na pozycje centralne wojsk księcia Karola. Doprowadziło to do dużego zagęszczenia wojsk austriackich, które nie mogły w takich warunkach wykorzystać swojej przewagi liczebnej. Bitwę zakończył atak pruski na Lutynię, gdzie po morderczych walkach Prusacy zdobyli przewagę, a próbujący zmienić wynik bitwy atak jazdy austriackiej powstrzymany został przez szarżę pruskich szwadronów.

Bitwa zakończyła się wielkim zwycięstwem Fryderyka II, choć straty obu armii były dotkliwe i wynosiły po stronie austriackiej : ok. 10 000 zabitych i rannych, 12 000 jeńców i 131 dział, po stronie pruskiej : ok. 6 400 zabitych i rannych.

/ / /
wito | 2006-04-25 18:58:59
T. wylazł z norki i dobrze. Te Lojten ważne dla historii.
Tygrysex | 2006-04-25 20:48:42
Wiesna sie panie zrobiela to i wylaz z norki.
misiekjga | 2006-04-27 10:55:30
Mnie przeraża to, że często dla ambicji militarystycznych panujących władców, niejednokrotnie skoligaconych ze sobą - ginęły bezsensownie takie masy ludzi, najczęściej chłopstwa wcielanego przymusowo do armii.
piotr.retecki | 2006-04-27 09:23:03
Mam tylko jedna wątpliwość,bitwa pod Lutynia odbywała się w czasie odwrotu Fryderyka z Czech po miażdżącej klęsce pod Kolinem.O jaki szereg zwycięstw Ci chodzi?O zwycięstwo nad Francuzami pod Rossbach?