pl. Muzealny, Wrocław
Virzzz: Mam zwidy czy na lewo od torowiska tramwajowego ?
Virzzz: Urządzenia do pomiaru czasu noszone na wszelakich kończynach to chyba też oni....
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica

pavelo

Kalendarium Kamieńska
Autor: Sławek D.°, Data dodania: 2006-03-27 01:36:18, Aktualizacja: 2006-03-27 01:36:18, Odsłon: 2893

Parę dat z historii wsi
Kamieńsk

Dawne nazwy miejscowości
Steingrund (1785)

Etymologia nazwy wsi
Historyczna nazwa miejscowości, topograficzna, składa się z dwu członów Stein i Grund; oznacza kamienisty grunt.

Kalendarium ważniejszych wydarzeń z historii miejscowości.
1740 - wieś była częścią domeny szlacheckiej w Książu. Na jej terenie, pod patronatem właścicieli majątku, rodziny von Hochberg, założono szkołę ewangelicką z jednym nauczycielem.
1785 - miejscowość wzmiankowana jako wieś zamieszkała m.in. przez tkaczy (15), zagrodników (14) ,chałupników (31).
1818 - utworzenie urzędu wójta gminy.
1845 - we wsi było wolne sołectwo, gorzelnia, funkcjonowała szkoła. Ewangelicka większość wyznaniowa podlegała parafii w Wałbrzychu. W społeczności, która preferowała zawody rzemieślnicze, znaczącą siłę stanowiła grupa 64 tkaczy. Działała także kopalnia węgla kamiennego Dorothea. Integralną częścią wsi była kolonia Nesselground (obecnie ul. Pokrzywianka) z kilkoma domami. Na północ od głównego terenu zasiedlenia wsi, na gruntach o nazwie Kuhlbuscher Stellen, działały trzy sztolnie (kopalnie): Graf Hochberg, Louise-Auguste Johannis oraz Julien Gluck und Christian Friedrich. W ich pobliżu otwarto filię kopalni Seegen oraz tymczasowy szyb Friedrich Ferdinand. Nieczynna była kopalnia Kaiser Wilhelm.
1866 - Kamieńsk wzmiankowany jako miejscowość tkaczy.
1876/1880 - budowa linii kolejowej Wałbrzych-Kłodzko z trzema tunelami. Fragment torowiska z długim tunelem poprowadzono w zachodnim krańcu wsi. Około 1890 r. zbudowano zespół dworca kolejowego przy ul. Kłodzkiej 59 a.
1926 - na terenie wsi funkcjonowała szkoła (obecnie ul. Pokrzywianki l), zbudowana w latach 20-tych XX w., gdy starszy budynek szkolny (ul. Włościańska l) okazał się zbyt mały. We wsi był cmentarz z dzwonnicą, zlokalizowany za budynkiem gminy wiejskiej, ul. Kłodzka 77. W pobliżu cmentarza, przy ul Kłodzkiej 79 czynna była mechaniczna tkalnia Karol Tschirner und Sohn z 150 krosnami i ponad 200 stanowiskami pracy. Na terenie dziedzicznego sołectwa działała stara gorzelnia zbożowa z wyszynkiem, produkująca cieszący się powodzeniem napój Steingrunder Korn. W centrum wsi funkcjonowała gospoda Zum Gerichtkretscham, zajazd Preussische Kr one z widokiem w stronę gór i ogrodem oraz malowniczo położony na terenie kolonii Nesselgrunde zajazd Zur Erholung z miejscami noclegowymi, i altaną w ogrodzie (obecnie ruina, ul. Pokrzywianki 10).
1937 - przy ulicy Kłodzkiej, na znacznej wyniosłości terenu zbudowany został katolicki kościół p.w. Wniebowzięcia NMP. Wykonano go według projektu Alfonsa Weigera z Wałbrzycha, który był również autorem projektu kościoła p.w. Św. Trójcy w Jedlinie Zdroju.

Kalendarium zaczerpnięte z książki " Jedlina Zdrój studium historyczno - urbanistyczne" Bożeny Adamskiej.

/ / / /
roma | 2009-12-05 21:00:13
Kamieńsk założono w XIV w.Jedno ze źrodeł wymienia go pod 1369r. Osada została podczas wojny husyckiej całkowicie zniszczona.W 1511r. rozpoczęto jej odbudowę. Należała wówczas do Hochbergów ( wł. Hoberg, Konrad H.)