Wielka Sowa (1015 m n.p.m.)
Tony: Dzięki :)

bungulator
bungulator
bungulator

"Korona Piastowska"

"Korona Piastowska" - , umiejscowiona przy ul. Wojska Polskiego 1. Budynek został wzniesiony w 1818 r. z przeznaczeniem dla potrzeb lecznictwa uzdrowiskowego i tym celom służy do dziś. Był to dom rodzinny pisarzy niemieckich - braci Karola (1858-1921) i Gerharta (1862-1946) Hauptmannów, których ojciec był właścicielem tego obiektu. Utwory Gerharta, laureata Literackiej Nagrody Nobla, były tłumaczone na język polski, w tym dramat pt. "Tkacze", w którym opisał ciężkie warunki życia tkaczy Pogórza Wałbrzyskiego. W pensjonacie tym, w roku 1838, mieszkał poeta polski Zygmunt Krasiński. Pisarzom tym ufundowane zostały tablice pamiątkowe, które są umieszczone na budynku. W piwnicy budynku znajdują się ujęcia wody leczniczej o nazwie "Dąbrówka" i mała rozlewnia tej wody. Info z http://www.uzdrowisko.szczawno-jedlina.pl

/ / / / 1 /