Pałac Przemków (dawny), ul. Zamkowa, Przemków
Hellrid: Szpital - to ob. Lipowa 6.
Restauracja (dawna), Strzelin
mietok: Wymiana na dużo większy, lepszy skan.
Teodorówka - studencka chata SKPB Warszawa, Teodorówka
mietok: Zdjęcie zmniejszyłem - było za duże, miało 4032 pix na dłuższym boku, a powinno mieć 1600 pix. Dodatkowo obróciłem z pozycji poziomej do pionowej.
Plaża w Pobierowie, Pobierowo
stap: Eeechhh - Pobierowo, Trzęsacz, Rewal no i oczywiście Pustkowo (ośrodek wczasowy cukrowni Małoszyn z Malczyc) Naście lat, wczesne lata 80 - te, namioty i kłopoty z milicją ;)
Przemków
Hellrid: Victoria Luisen Schule - to przebudowany budynek pl. Targowy 4-4a (dawne kino Gwardia), pomoc udzieliła osoba lokalna.
Budynek nr 4-4a (d. kino), pl. Targowy, Przemków
Hellrid: Plac Targowy 4, w budynku po prawej stronie znajduje się kino Gwardia.

Rigo.
Jan R
blatro

Stopień wodny Leśna
Autor: MT°, Data dodania: 2006-02-21 23:09:24, Aktualizacja: 2006-02-21 23:09:24, Odsłon: 5494

Elektrownia w Leśnej jest pierwszą zawodową, zbiornikową elektrownią wodną na ziemiach polskich

Stopień wodny Leśna zlokalizowany jest w km 97+200 rz. Kwisy, nieopodal m. Leśna w pow. Lubań woj. dolnośląskie.Elektrownia w Leśnej (1901 - 1907) jest pierwszą zawodową, zbiornikową elektrownią wodną na ziemiach polskich.
3.lipca 2000 roku minęło sto lat od uchwalenia ustawy o ochronie przed powodziami, na mocy której podjęto budowę stopnia w Leśnej .Ustawa ta przewidywała budowę, oprócz zapory w Leśnej na Kwisie ze zbiornikiem 15.000.000 m3, jeszcze dwóch zapór na Bobrze:koło Pilchowice ze zbiornikiem 50.000.000 m3 i koło Bukówki o docelowej pojemności zbiornika 12.000.000 m3 a posiadającego wówczas pojemność 2.700.000 m3 oraz innych małych sztucznych zbiorników na dopływach Bobru i Kwisy.
Zdjęcie nr 3

Dla tych trzech zapór określono koszty budowy na 12.000.000 M, z czego na zaporę w Leśnej przypadało 3.000.000 M a na zaporę w Pilchowicach 8.000.000 M. Twórcą programu ochrony przeciwpowodziowej doliny Bobru i Kwisy był najwybitniejszy w tamtych czasach specjalista w dziedzinie hydrotechniki,Radca Państwowy prof. dr inż. Otto Intze. Prace nad programem zostały zintensyfikowane po tragicznych doświadczeniach katastrofalnej powodzi w roku 1897.
Zdjęcie nr 6

Współtwórcą i kontynuatorem tego dzieła był Królewski Inspektor Budownictwa Wodnego dr inż. Curt Bachmann. Położył on wybitne zasługi w organizowaniu ochrony przeciwpowodziowej i wykorzystaniu sił wody na Dolnym Śląsku. Od 1901 roku kierował budowami stopni wodnych w Leśnej, Pilchowicach, Złotnikach, Siedlęcinie i Wrzeszczynie. Pod jego kierownictwem budowano elektrownie: Pilchowice II, Włodzice, Kraszewice, Olszna, Szklarska Poręba. Przez wiele lat był naczelnym dyrektorem Schlesische Provinzional-Elektrizitetätswerke.
Zdjęcie nr 9

Kamienno-betonowa zapora typu ciężkiego tworzy zbiornik o całkowitej pojemności 15.000.000 m3, a spiętrzony do rzędnej korony zapory posiada pojemność 18.000.000 m3. Godząc funkcję ochrony powodziowej jako nadrzędnej i energetycznej, ustalono pojemność energetyczną zbiornika w wysokości 5.000.000 m3. Pojemność martwa wynosi 3.000.000 m3. Powierzchnia zbiornika wynosi 140 ha a długość 6 km. Urządzenia zrzutowe to:
dwie sztolnie obiegowe o średnicy 5,80 m (prawa o dł. 245 m i lewa o długości 200 m) każda z trzema rurami o średnicy 1100 mm, przelewy studzienne (kielichowe) o długości korony 33 m prawy i 42 m lewy, dwa upusty boczne rozmieszczone po obu stronach zapory z trzema zasuwami płaskimi o wymiarach 2,50x1,50 m każdy.

Ważniejsze daty w historii budowy:

#KRO czerwiec 1901 roku - rozpisanie przetargu na roboty budowlane
#KRO wrzesień 1901 roku - rozpoczęcie budowy
#KRO 5.październik 1901 roku - położenie kamienia węgielnego pod budowę zapory
#KRO maj 1902 roku - przebicie lewej i prawej sztolni obiegowej
#KRO 4.września 1902 roku – rozpoczęcie budowy korpusu zapory
#KRO koniec lipca 1904 roku - zakończenie wznoszenia korpusu zapory
#KRO grudzień 1904 roku – rozpoczęcie zamknięcia sztolni obiegowych
#KRO początek lutego 1905 roku – zakończono zamknięcie sztolni obiegowych
#KRO czerwiec 1905 roku - zakończono montaż zasuw na upustach bocznych
#KRO 5.lipca 1905 roku - inauguracja i przejęcie zapory przez Komitet prowincji Śląsk.
#KRO październik 1905 roku - zatrzymano w zbiorniku znaczną falę powodziową.

Przy budowie zapory zużyto :
#KRO 150.000 worków cementu
#KRO 20.000 m3 piasku
#KRO 3.600 m3 trassu
#KRO 2.900 m3 wapna
#KRO 70.000 m3 kamienia
#KRO 460.000 kg stali na opancerzenia

Koszty budowy wyniosły 2.350.000 M
z czego przypadało na:

#KRO korpus zapory 1.270.000 M
#KRO sztolnie obiegowe 400.000 M
#KRO opancerzenia 264.000 M
#KRO zasuwy, rurociągi, kraty itp. 160.000 M
#KRO urządzenia pomocnicze 124.000 M
#KRO koszty ogólne 132.000 M
#KRO Do tego dodatkowo koszty pozyskania gruntów - 550.000 M

Receptura zaprawy do budowy zapory:
na 125 l cementu użyto:
#KRO 100 l trassu
#KRO 65 l wapna
#KRO 510 l piasku
Zdjęcie nr 17

W elektrowni zainstalowane jest pięć jednakowych turbozespołów o mocy 515 kW z turbinami Francis’a w układzie poziomym. Generatory synchroniczne firmy SSW o napięciu 10 kV, obcowzbudne, na wspólnym wale z turbiną. Turbiny firmy J.M. Voith.
Trzy turbozespoły z roku 1907 i dwa z roku 1908.
Szósty mały turbozespół wzbudniczy o mocy 35 kW.
Obecnie generatory są wyposażone w tyrystorowe układy wzbudzenia
Dwa ujęcia wody do turbin Nr 1, 2, 3 i 6 znajdują się na ścianie zapory. Poniżej zapory rurociągi od ujęć łączą się i woda do elektrowni doprowadzana jest jednym rurociągiem zakończonym kolektorem rozdzielającym wodę na poszczególne turbiny.
Ujęcie wody do turbin Nr 4 i 5 znajduje się na prawym zboczu zbiornika. Woda do rurociągów zasilających turbiny doprowadzona jest sztolnią

Opracowanie : MT.
Podziękowania : Bimbol

/ / / /
/ / / /
/ / /
TadPiotr | 2006-03-13 14:01:24
Wszystko dobrze, ale dlaczego najstarsza elektrownia Polski? Na pewno Polski to ona nie była, do 1945 roku. Może zmienić: na terenie Polski? czy jakoś tak??
MT | 2006-03-13 18:02:17
W sumie sugestia słuszna, aczkolwiek opracowanie brało pod uwagę stan obecny, czyli obecnie działającą w Polsce najstarszą elektrownię.