Bełchatów
Danuta B.: Ok.

Paulus,
krzych[k]
LukaszGrzelik

Castle Party

Jeden z największych w Europie festiwali muzyki w klimacie rocka gotyckiego odbywający się na przełomie lipca i sierpnia na zamku w Bolkowie.

Pierwsze trzy edycje festiwalu od roku 1994 do 1996 zorganizowane były na zamku w Grodźcu, jednak ze względu na to, iż co roku przybywało fanów tego typu muzyki, festiwal przeniesiony został na zamek w Bolkowie.

Na festiwal przyjeżdża rokrocznie kilka tysięcy fanów rocka gotyckiego, elektro, industrialu i rytmów pokrewnych. W większości są to Polacy, lecz także Niemcy, Czesi, Rosjanie, Słowacy, Holendrzy i przedstawiciele innych narodowości europejskich. Festiwal trwa dwa lub trzy dni od godzin popołudniowych do późnych godzin nocnych, zarówno na zamku jak na małych scenach w klubach.

Galeria 2004 - 2005

Zdjęcie nr 3

Część osób sympatyzujących lub przynależących do subkultury przyjeżdża w tym czasie bez zamiaru pobytu na koncertach, lecz po to, by zintegrować się ze społecznością. Przez dwa – dni rynek Bolkowa jest zajęty przez ubraną na czarno młodzież. Miasto wówczas raz w roku ma możliwość tętnić życiem również nocą.

Zdjęcie nr 6

Podczas koncertów tylko część osób może znajdować się przed sceną, ze względu na ograniczoną pojemność dziedzińca, gdzie scena jest ulokowana. Do godzin wieczornych jest to właściwie kontemplowanie lub krytykowanie mniej znanych zespołów przez nielicznych przybyszów. Wieczorem i nocą, gdy dziedziniec jest zapełniony, znaczna część uczestników festiwalu ma możliwość przebywania w innych częściach ruin zamku. Duża część zamku staje się wówczas przestrzenią handlową, gdzie sprzedawane są różnego typu akcesoria, mające służyć do podkreślania przynależności do subkultury.

Zdjęcie nr 9

Ciekawym zjawiskiem jest też to, że znaczna część gotów wzajemnie pozuje do zdjęć przebrana w różnego typu stroje, tworząc nastrój ciągłej maskarady. Zawodowi fotograficy sprzedają nawet wykonane przez siebie zdjęcia na poprzednich edycjach festiwalu. Od kilku lat jako goście zapraszane są na festiwal zespoły nie mające zbyt wiele wspólnego z rockiem gotyckim i pokrewnymi nurtami muzycznymi, jak np. Ścianka czy Lech Janerka. W odczuciu części uczestników festiwalu impreza staje sie coraz bardziej komercyjna.

Galeria 2006

Galeria 2007

Wydarzeniem Castle Party 2007 był ślub Patrycji i Tomka, którzy się poznali wcześniej w Bolkowie na Castle Party.

Tekst pochodzi z wikipedii

/ / / /
/ / / / G /
Thor | 2005-12-31 21:43:57
Mam nadzieję, że temat zmieści się w obrębie tematyki strony. Bądź co bądź, Castle Party od kilkunastu lat jest nieodmiennie związane z Dolnym Śląskiem, a jego renoma wykracza szeroko poza granice regionu, kraju, a nawet Europy. Do notatki z wikipedii należy dodać, że przybywaja tu ludzie także z Ameryki czy Azji. W samej imprezie uczestniczy młodzież ... szeroko pojęta - młodziuteńka i ta nieco starsza również ;)) Dla wyjaśnienia - wbrew tym demonicznym wizerunkom, które można oglądać na tych i wielu innych zdjęciach z CP, można osiągnąć większe poczucie bezpieczeństwa niż na festiwalu w Opolu ;)
Thor | 2005-12-31 21:47:30
Poza trochę takiego kolorytu nie zaszkodzi :) Za 2 godziny Nowy Rok. Wszystkiego naj dla wszystkich :)
Dobre!!!