Kościół św. Mikołaja w Trzęsaczu (ruiny), Trzęsacz
FM: Z tego co pamiętam to ołtarz przez kilkadziesiąt lat znajdował się w katedrze w Kamieniu Pomorskim. Po odbudowie dawnego kościoła ewangelickiego przy ulicyPałacowej w Trzęsaczu, który jest obecnie kościołem rzymskokatolicki. p.w. Miłosierdzia Bożego ołtarz wrócił ponownie do Trzęsacza i jest ołtarzem głównym w w/w kościele.
Budynek nr 10, ul. Kręta, Legnica
maras - Administrator: :)
Zawody judo w cyklu Super Liga 2019, Jordanów Śląski
Szyszka: Rozpoczęcie walk zawodników grupy wiekowej U12 (2008-2009).
Dom nr 15, al. Rzeczypospolitej, Legnica
maras - Administrator: Kiedyś znajdowała się tu stacja teletransmisyjna przez, którą przechodziły bezpośrednio do Moskwy "bratnie" łącza pod specjalnym nadzorem.
2018 - 2022 Budowa Centrum Południe Skanska (ul. Powstańców Śląskich), ul. Powstańców Śląskich, Wrocław
Piotr Bartkowski: Przecież konstrukcja pięter nie musi być ściśle zespolona z trzonem...

KrzysztofKudowa
ragnar - Administrator
KrzysztofKudowa
KrzysztofKudowa

Arboretum w Wojsławicach
Autor: MT°, Data dodania: 2005-12-27 14:50:09, Aktualizacja: 2013-10-01 01:27:55, Odsłon: 2022

Arboretum w Wojsławicach - ogród botaniczny założony w 1880 r. przez Fritza von Oheimba

Arboretum w Wojsławicach - ogród botaniczny założony w 1880 r. przez Fritza von Oheimba, prowadzony obecnie przez Uniwersytet Wrocławski. Tutejsza kolekcja rododendronów i azalii - które najpiękniej kwitną w maju - należy do najstarszych i największych w Polsce. W ogrodzie są również okazy roślin z różnych stron świata, w tym takie unikaty jak: sośnica japońska, mamutowiec olbrzymi, cedr libański, cedrzyniec kalifornijski, głowocisy, kolekcja klonów japońskich, tulipanowiec amerykański, kasztan jadalny i inne. Arboretum jest rozszerzane - powstaje kaskada nowych stawów, dla turystów przygotowany jest specjalny teren na pikniki.
Ogród dostępny jest w zasadzie przez cały rok, jednak najciekawszy jest w okresie wiosenno-letnim kiedy rozpoczynają wegetację początkowo byliny i rośliny cebulowe, następnie rododendrony i azalie, a latem pozostałe rośliny. W ogrodzie znajduje się duża kolekcja wrzosów i wrzośców kwitnących praktycznie przez cały rok.

Zdjęcie nr 6

Ogród położony jest 50 km na południe od Wrocławia i 2 km na wschód od historycznego miasta Niemczy w powiecie Dzierżoniowskim. Krajobraz jest bardzo urozmaicony. Głębokie wąwozy i strumienie przecinają malownicze Wzgórza Dębowe, wśród których leży mała osada Wojsławice. Przez park płynie jeden z prawobrzeżnych dopływów Ślęży, zasilając dwa nieduże stawy. Duża wilgotność powietrza i położenie w kotlinie osłoniętej przed suchymi i zimnymi wiatrami tworzy specyficzny mikroklimat. żyzna gleba lessowa i sprzyjające warunki klimatyczne wpływają korzystnie na wzrost roślin.

Zdjęcie nr 12

Arboretum czynne jest dla zwiedzających od 1 maja do 30 września w godz. 9.00-18.00 w dni powszednie (w maju i czerwcu: w soboty, niedziele i święta w godz. 8.00-20.00).

/ / / / /