Gospodarstwo rolne, ul. Hermanowska, Wrocław
BACC: Polo nieuroczyście otwarte.
Dolnośląskie Centrum Onkologii, pl. Hirszfelda Ludwika, Wrocław
Tony: Fascynuje mnie historia tej pocztówki. Dlaczego na tak "przedawnionej" kartce zapisano korespondencję w 1944 r.? Tuż przed Festung Breslau. Tekst jest przejmujący: "Kochany tato napisz mi czy w Ozorkowie jes woisko i czy słychac sczały (...) my nie chcemy wieżyc".
Pomnik poległych w I wojnie światowej (Drzonów), Drzonów
km2bp: Teren muzeum wojskowego po ostatniej po ostatniej Aktualizacji mapy wygląda teraz tak Pomnik istnieje i też został na OpenStreetMap oznaczony. Wraz z linkiem do tej strony.
Hotel Śnieżnik, ul. Daszyńskiego Ignacego, Kłodzko
Iras (Legzol): Oto garść informacji, które wygrzebałem z mojej zakurzonej biblioteczki. Poniżej przedstawiam nazewnictwo jakim określano noclegownię, restaurację i bar przy ul. I. Daszyńskiego 16 w Kłodzku.<BR><i>Hotele turystyczne PUT Śnieżnik: ul. Daszyńskiego 16, tel. 25-63, miejsc 51 i 40 w kwaterach prywatnych, bar, parking strzeżony.</I> (zacytowana informacja z części opisowej)<BR> M. ...
Stacja kolejowa Świerzawa (nieczynna), ul. Dworcowa, Świerzawa
Iras (Legzol): A jednak "sonderzug" :) Przy tym datowaniu jest to możliwe (brak dyżurnego), a z tego ujęcia trudno jest wypatrzeć czy na semaforach są białe krzyże. A "klasę" zauważyłem i nie jestem nim zdziwiony, bo czasami takowy doczepiali.
Stacja kolejowa Mełno, Mełno
MacGyver_74: Ok. Jak wchodziłem w edycję obiektu to nie było jeszcze nazwy dawnej (tak mi się wydaje). Jak widzę w obiekcie nazwy dawne to w nie nie ingeruję, a ew. jedynie dodaję następne. Dodałem do stacji nazwę dawną, rok budowy i linie kolejowe. Rozumiem, że na przyszłość nie dopisuję "Staatsbahnhof" ani "Hauptbahnhof" a jedynie "Bahnhof"? Staram się ogarnąć całą linię naraz. Może stąd pojawiają się błędy. :)

Władysław Sikora
Władysław Sikora
Władysław Sikora
Władysław Sikora
Władysław Sikora
Ryszard Kumorek

Pomnik kardynała Bolesława Kominka
Autor: MT°, Data dodania: 2005-12-08 21:12:15, Aktualizacja: 2005-12-08 21:12:15, Odsłon: 1636

3 grudnia 2005 r. na wyspie Piasek we Wrocławiu odbyła się uroczystość odsłonięcia pomnika kardynała Bolesława Kominka.
W sobotę 3 grudnia 2005 r. o godz. 13.00 na wyspie Piasek we Wrocławiu odbyła się uroczystość odsłonięcia pomnika kardynała Bolesława Kominka, arcybiskupa metropolity wrocławskiego.

Pomnik wzniesiony został z inicjatywy Prezydenta Wrocławia, Rafała Dutkiewicza, z okazji 40. rocznicy wymiany listów pomiędzy biskupami polskimi a biskupami niemieckimi. Decyzję o budowie podjęła Rada Miejska Wrocławia 21 października 2004 roku jednogłośną uchwałą (nr XXVIII/2203/04).

Kardynał Kominek był inicjatorem i współautorem słynnego Orędzia biskupów polskich do biskupów niemieckich, które Episkopat Polski wystosował 18 listopada 1965 r. i które należy do najważniejszych dzieł w budowaniu pojednania i porozumienia polsko-niemieckiego po II wojnie światowej.

Zdjęcie nr 6

Pomnik kardynała Kominka - figura o wys. 4,35 m i wadze około 2 t – został postawiony bez cokołu na skwerze na wyspie Piasek, tuż przy moście Tumskim we Wrocławiu, u wejścia na Ostrów Tumski.

Sylwetka postaci kardynała nawiązuje do linii gotyckich okien kościoła Najświętszej Marii Panny na Piasku, który stanowi tło dla pomnika. Realistyczne pozostają tylko twarz i dłonie kardynała, w których trzyma gotowego do lotu gołąbka z rozpostartymi skrzydłami (w odniesieniu do listu tu także: pocztowego gołębia).

Inskrypcja pomnikowa zawiera następujące słowa:

Kardynał Bolesław Kominek (1903-1974) „...przebaczamy i prosimy o przebaczenie.”

Autorem dzieła jest artysta rzeźbiarz, profesor Sławoj Ostrowski z Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, który w marcu br. wygrał konkurs na projekt pomnika.

Rzeźba została wykonana w brązie w pracowni odlewniczej Emil Kosickiego w Komornikach koło Poznania. Dzieło powstawało od stycznia do grudnia 2005 r.

/ / / / /
/ / / /