Park, pl. Wolności, Opole
foxi: Anglika z lewej zobaczymy na
jkw: Wszystko w obszarze obrębu Tąpadła (jak również Górka i Strzeblów).
ul. Katedralna, Opole
foxi: Już jest na
Budowa ścieżki historycznej wokół twierdzy, Kłodzko
Stan: To pierwsza, nieszablonowa panorama Kłodzka. Trochę kontrastu dodaj Zbyszku w tej serii zdjęć.
Kościół św. Jacka, ul. Nadbrzeżna, Legnica
Iras (Legzol): Nie tylko mosty są "dziwne". Nikt z "ważnych" nie wpadł na pomysł nadawania nazw mostom. Za to polne drogi dumnie nazywamy ulicami :)

foxi

Pomnik kardynała Bolesława Kominka
Autor: MT°, Data dodania: 2005-12-08 21:12:15, Aktualizacja: 2005-12-08 21:12:15, Odsłon: 1541

3 grudnia 2005 r. na wyspie Piasek we Wrocławiu odbyła się uroczystość odsłonięcia pomnika kardynała Bolesława Kominka.
W sobotę 3 grudnia 2005 r. o godz. 13.00 na wyspie Piasek we Wrocławiu odbyła się uroczystość odsłonięcia pomnika kardynała Bolesława Kominka, arcybiskupa metropolity wrocławskiego.

Pomnik wzniesiony został z inicjatywy Prezydenta Wrocławia, Rafała Dutkiewicza, z okazji 40. rocznicy wymiany listów pomiędzy biskupami polskimi a biskupami niemieckimi. Decyzję o budowie podjęła Rada Miejska Wrocławia 21 października 2004 roku jednogłośną uchwałą (nr XXVIII/2203/04).

Kardynał Kominek był inicjatorem i współautorem słynnego Orędzia biskupów polskich do biskupów niemieckich, które Episkopat Polski wystosował 18 listopada 1965 r. i które należy do najważniejszych dzieł w budowaniu pojednania i porozumienia polsko-niemieckiego po II wojnie światowej.

Zdjęcie nr 6

Pomnik kardynała Kominka - figura o wys. 4,35 m i wadze około 2 t – został postawiony bez cokołu na skwerze na wyspie Piasek, tuż przy moście Tumskim we Wrocławiu, u wejścia na Ostrów Tumski.

Sylwetka postaci kardynała nawiązuje do linii gotyckich okien kościoła Najświętszej Marii Panny na Piasku, który stanowi tło dla pomnika. Realistyczne pozostają tylko twarz i dłonie kardynała, w których trzyma gotowego do lotu gołąbka z rozpostartymi skrzydłami (w odniesieniu do listu tu także: pocztowego gołębia).

Inskrypcja pomnikowa zawiera następujące słowa:

Kardynał Bolesław Kominek (1903-1974) „...przebaczamy i prosimy o przebaczenie.”

Autorem dzieła jest artysta rzeźbiarz, profesor Sławoj Ostrowski z Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, który w marcu br. wygrał konkurs na projekt pomnika.

Rzeźba została wykonana w brązie w pracowni odlewniczej Emil Kosickiego w Komornikach koło Poznania. Dzieło powstawało od stycznia do grudnia 2005 r.

/ / / / /
/ / / /