2017-2018 Budowa centrum przesiadkowego w Dzierżoniowie, Dzierżoniów
voytekw: Tak osobno oceniajac to dworzec ladnie wyrematowany no i te wiaty autobusowe niczego sobie ale tak razem to fatalnie to wyglada widac ze komus zabraklo wyobrazni no i oczywiscie ktos to zatwierdzl te centrum przesiadkowe mialo byc wizytowka miasta ale poza tmy ze byl tu remat czy jest sie czym chwalic wyobrazmy sobie cos takiego przed pieknym dworcem we Wroclawiu albo w Swidnicy a przeciez plac autobusowy ...
Widoki z Harcówki, Wałbrzych
moose (administrator): Data raczej sprzed 1913 r. (obieg może i owszem)
Włosień
moose (administrator): Podmianka.
Panoramy Torunia, Toruń
jawc - Administrator: A może by tak nieco szerszy podpis? Skąd widok, na co, może parę znaczników...? Chyba, że uznajemy, że 'koń jaki jest, każdy widzi'...
Fort IX, ul. Okrężna Szosa, Toruń
Most kolejowy (rz. Kaczawa / stacja kolejowa Legnica), Legnica
Iras (Legzol): Powyższa tabliczka nie ma cech tablicy pamiątkowej, chociażby daty i czego dotyczy. Mieszkańcy Legnicy (ci trochę starsi:) mogą się domyślić, że chodzi o powódź z 1977 r. Nie pamiętam kiedy pojawiła się tabliczka, ale za to pamiętam, iż niedługo po powodzi namalowano kreskę z napisem "Powódź 77" (lub 1977). Potem kreska znikła, a na jej miejscu pojawiła się omawiana tabliczka. Tej tabliczki nie ma w ...

Pomnik kardynała Bolesława Kominka
Autor: MT°, Data dodania: 2005-12-08 21:12:15, Aktualizacja: 2005-12-08 21:12:15, Odsłon: 1538

3 grudnia 2005 r. na wyspie Piasek we Wrocławiu odbyła się uroczystość odsłonięcia pomnika kardynała Bolesława Kominka.
W sobotę 3 grudnia 2005 r. o godz. 13.00 na wyspie Piasek we Wrocławiu odbyła się uroczystość odsłonięcia pomnika kardynała Bolesława Kominka, arcybiskupa metropolity wrocławskiego.

Pomnik wzniesiony został z inicjatywy Prezydenta Wrocławia, Rafała Dutkiewicza, z okazji 40. rocznicy wymiany listów pomiędzy biskupami polskimi a biskupami niemieckimi. Decyzję o budowie podjęła Rada Miejska Wrocławia 21 października 2004 roku jednogłośną uchwałą (nr XXVIII/2203/04).

Kardynał Kominek był inicjatorem i współautorem słynnego Orędzia biskupów polskich do biskupów niemieckich, które Episkopat Polski wystosował 18 listopada 1965 r. i które należy do najważniejszych dzieł w budowaniu pojednania i porozumienia polsko-niemieckiego po II wojnie światowej.

Zdjęcie nr 6

Pomnik kardynała Kominka - figura o wys. 4,35 m i wadze około 2 t – został postawiony bez cokołu na skwerze na wyspie Piasek, tuż przy moście Tumskim we Wrocławiu, u wejścia na Ostrów Tumski.

Sylwetka postaci kardynała nawiązuje do linii gotyckich okien kościoła Najświętszej Marii Panny na Piasku, który stanowi tło dla pomnika. Realistyczne pozostają tylko twarz i dłonie kardynała, w których trzyma gotowego do lotu gołąbka z rozpostartymi skrzydłami (w odniesieniu do listu tu także: pocztowego gołębia).

Inskrypcja pomnikowa zawiera następujące słowa:

Kardynał Bolesław Kominek (1903-1974) „...przebaczamy i prosimy o przebaczenie.”

Autorem dzieła jest artysta rzeźbiarz, profesor Sławoj Ostrowski z Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, który w marcu br. wygrał konkurs na projekt pomnika.

Rzeźba została wykonana w brązie w pracowni odlewniczej Emil Kosickiego w Komornikach koło Poznania. Dzieło powstawało od stycznia do grudnia 2005 r.

/ / / / /
/ / / /