Jesteś niezalogowany
NOWE KONTO

Polski Deutsch

      Zapomniałem hasło/login


ä ß ö ü ą ę ś ć ł ń ó ż ź
Nie znaleziono żadnego obiektu
opcje zaawansowane
Wyczyść




Cukrownia Franza Karla Acharda, Konary
KrzysiekP.: Dzień Dobry, czy mogę użyc tego zdjęcia w publikacji o buraku cukrowym firmy chemicznej? krzysztof.pilch@leafmedia.pl
Kościół św. Antoniego Padewskiego i klasztor franciszkanów konwentualnych, ul. Franciszkańska, Poznań
YouPiter: Geatulacje za rozwiązanie zagadki - 10/11 :)
Zabudowania przemysłowe (dawne), ul. Żołnierska, Podgórzyn
moose (administrator): I słup trakcyjny jeleniogórskich tramwajów.
Tunel pod stokiem Kolorowa, ul. Parkowa, Karpacz
moose (administrator): Znacznik dla cerkwi wygląda bardzo dobrze, jakiś tam nadgryziony rant jest zupełnie niezauważalny. Daję pod rozwagę utworzenie jeszcze kilku innych kategorii obiektów: Trafostacja, Kiosk, Bocznica, Rozdroże, Latarnia morska, Brama/Furta i osobny obiekt bez kategorii Wnętrze/Wnętrza.
Zabudowania przemysłowe (dawne), ul. Żołnierska, Podgórzyn
Stan: Bester też był w Bielawie, produkował m.in. prostowniki. Zakład doceniony w 2016 r. nadaniem nazwy dla ronda:
Blok nr 44-44a, ul. Blankowa, Wałbrzych
YouPiter: Wystarczy przecież nick na pasku. Dodatków nie stosujemy.

Ostatnio dodane
znaczniki do mapy

maras - Administrator
maras - Administrator
maras - Administrator
maras - Administrator
Dawid Galus
Dawid Galus
Dawid Galus
StaSta
StaSta
maras - Administrator
maras - Administrator
maras - Administrator
maras - Administrator
maras - Administrator
maras - Administrator
Alistair
Tony
Petroniusz (admin)
Petroniusz (admin)
maras - Administrator
Zbigniew Franczukowski (bynio)

Ostatnio wyszukiwane hasła


 
 
 
 
Instytut Zoologii
Autor: Danuta B.°, Data dodania: 2005-12-01 23:39:37, Aktualizacja: 2005-12-01 23:39:37, Odsłon: 1742

Wygodny gmach wg projektu dra Thüra
1 sierpnia bieżącego roku (1904) oddano uroczyście do użytku nowy, okazały budynek. Budowę rozpoczęto w połowie kwietnia 1902 r. według planów tajnego wyższego radcy budowlanego w Ministerstwie Prac Publicznych, dra Thüra, pod nadzorem inspektora budownictwa ziemskiego dra Bürgemeistera. Gotowa całość prezentuje się jako murowany ceglany budynek z elewacją klinkierową wzbogaconą detalami z piaskowca, pochodzącego w większości z Gór Stołowych.
Zdjęcie nr 1

Budynek posiada dwa skrzydła: północne i wschodnie. W pierwszym ulokowane są, na parterze i pierwszym piętrze, pomieszczenia instytutu, a nad nimi pomieszczenia ze zbiorami. W skrzydle wschodnim znajdują się na parterze mieszkania służbowe pracowników, nad nimi pomieszczenia dostępne dla publiczności. Wielka sala wystawowa sięga przez trzy piętra, wielka sala wykładowa przez dwa.
Zdjęcie nr 2

Program funkcjonalny budynku rozróżniał zasadniczo trzy części: po pierwsze - pomieszczenia instytutu, po drugie - pomieszczenia dla zbiorów naukowych do studiowania i po trzecie – pomieszczenia dla ogólnych publicznych zbiorów (Muzeum). Korzyść z takiego podziału jest taka, że żadna z różnych grup, które się jednocześnie w budynku poruszają: publiczność, pracownicy naukowi i urzędnicy, wreszcie uczestnicy kolegiów, nie musi się z inną stykać.
Cegła klinkierowa użyta do budowy pochodzi z cegielni w Pogalewie Wielkim k. Wołowa (Verblendsteinfabrik Gross Pogul). Stopnie głównych schodów wykonano jako betonowe z pokryciem terazzo (lastriko). Wnętrza gmachu sa nie tylko eleganckie, ale i wygodne, a nie były to cechy wyróżniające dotychczasowe budynki uniwersyteckie
Z konstrukcyjnego punktu widzenia należy jeszcze wspomnieć, że bez wyjątku znalazły zastosowanie koeneńskie sufity sklepieniowe. Stalowe przęsła blachownicowe w kształcie łuków stanowią konstrukcję nośną dachu nad wielką salą wystawową. Posadzki wykonane są w większości z xylopalu (skałodrzew?) na betonie, jednakże we wnętrzu użyto także linoleum na betonie z dodatkiem korka.
Dostępne dla publiczności Muzeum oświetlone jest tylko w godzinach otwarcia, w pozostałym czasie jego okna zasłonięte są szczelnymi filcami, ażeby cenne obiekty wystawowe nie ucierpiały pod wpływem światła. Podnoszenie i opadanie zasłon napędza elektryczny motor. Poszczególne pomieszczenia oświetlane są przy pomocy światła elektrycznego, częściowo przy pomocy żarówek, częściowo za pomocą światła łukowego, ostatnie używane jest pośrednio w sali ćwiczeniowej jako najodpowiedniejsze do pracy z mikroskopami.

Jest to tłumaczenie artykułu, który ukazał się w periodyku budowlanym w 1904 r. Zachowałyśmy nieco archaiczny język.
Tłumaczenie: Ropucha
Opracowanie i wtręty : Danuta B. i TadPiotr.



/ / / / 21 /
Thor | 2005-12-02 00:12:22
Rewelacja :) Warto coś wiedzieć o miejscu, w którym niegdyś miałem okazję być. Swoją drogą, "światło łukowe najodpowiedniejsze do mikroskopowania" :)) Dobre :)) Ciekawe, co powiedzieliby ówcześni naukowcy na temat dzisiejszych mikroskopów z układami optycznymi rodem z programów kosmicznych i zaawansowanych teleskopów + komputerową analizą obrazów. No tak, ale wtedy przynajmniej pałace były w całości ;)
TadPiotr | 2005-12-02 09:57:26
Piękne! "Wnętrza gmachu sa nie tylko eleganckie, ale i wygodne, a nie były to cechy wyróżniające dotychczasowe budynki uniwersyteckie" :-) "pracy z mikroskopami", może tak... Duża sala w zasadzie jest zachowana, tylko nie odsłania jej się w ogóle.