Zdjęcia niezidentyfikowane, Międzylesie
Zbigniew Franczukowski (bynio): Niestety nie :(
Budynek nr 28, ul. 1 Maja, Malczyce
ragnar: Maras tu jest, uwierz mi, tylko nie ma stamtąd jak odpisać. Ale on już wszystko tam widzi i wie..
Kamień pamiątkowy - 500 lat Olchowca, Olchowiec
Popski: Zmieniłem nazwę obiektu na kamień pamiątkowy, bo nie ma formy obelisku.
Jaz Wrocław I, Wrocław
jawc: No i teraz wrażenie jest dobre :-)
Kładka II (Kamienny Potok / ul. Wolności- ul. Nadrzeczna ), ul. Wolności, Szczytna
Termit: Ok zrobie tak jak inne tylko sie zamotałem z tymi kładkami i powodziami
Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
Danuta B.: Znalazłam jeszcze coś , może się przydaś.

jawc
FM
FM
FM
FM
rajaser
Termit
Termit
moose
Termit

Pałac w Łomnicy
Autor: Thor°, Data dodania: 2005-11-16 20:29:27, Aktualizacja: 2005-11-16 20:29:27, Odsłon: 3011

Prawdopodobnie w miejscu pałacu istniał niegdyś zamek zbudowany w okresie renesansu...

Do roku 1366 odnotowanymi panami łomnicy byli Hans von Schilde, a następnie Nitsche von Erdmannsdorf. Potem, do roku 1597, właścicielami byli członkowie rodziny von Zedlitz. Prawdopodobnie w miejscu pałacu istniał niegdyś zamek zbudowany w okresie renesansu. W 1650 r. właścicielem majątku został podpułkownik cesarsko – austriacki Matthias de Tomagnini, a stało się tak w efekcie małżeństwa z Anną Elizabeth von Zedlitz. Rodzina ta rozbudowała pałac w stylu barokowym w 1720 r. Budowniczym był prawdopodobnie Martin Franz z Rewalu, autor dzisiejszego kościoła garnizonowego w Jeleniej Górze.
W 1738 r. Johann Joseph von Tomagnini sprzedał majątek jeleniogórskiemu kupcowi Christianowi Mentzel. Dziesięć lat później odziedziczył go jego syn Christian Gottfried. On to przeprowadził renowację pałacu i założył park. Dodatkowo, z inicjatywy jego syna, Christiana Gottfrieda Mentzel II, w latach 1803 - 1804 powstał obok pałacu niewielki dwór przeznaczony na siedzibę wdów (Witwenhaus - Dom Wdów).
Zdjęcie nr 2

W rękach rodziny Mentzel majątek pozostawał do 1809 r., kiedy to ostatni jej męski potomek oddał go swojej byłej żonie. Ta z kolei sprzedała go w 1811 r. kupcowi z Kowar, Georgowi Flauch. Gdy Flauch zmarł, wdowa przekazała posiadłość swojemu zięciowi, baronowi Moritzowi von Roth. W 1835 r. od jego spadkobierców dobra kupił poseł pruski przy dworze sycylijskim, Carl Gustav Ernst von Küster .
W 1838 r. rozpoczął on przebudowę pałacu w stylu biedermaierowskim, a wzdłuż rzeki Bóbr powstał park. Trzy lata później do bocznej fasady pałacu dobudowano niewielką wieżę. Kolejne prace remontowo - budowlane przeprowadzono w latach 1844, 1851 i 1855.
Od 1841 r., kiedy to von Küster kupił dobra w Lubiechowej, wieś ta wraz z łomnicą stanowiły dobra niepodzielne i niesprzedażne. W 1861 r. majątek odziedziczył późniejszy starosta powiatu Jelenia Góra w latach 1894 – 1902, Maximilian von Küster. Kiedy w 1919 r. niepodzielne dobra w łomnicy i Lubiechowej zostały rozwiązane, ówczesny właściciel Alfred von Küster sprzedał łomnicką posiadłość Markowi Albrechtowi von Küster. W 1926 r. przeprowadził on kolejny niewielki remont pałacu, a następnie wydzierżawił go wraz z majątkiem ziemskim. Wraz z rodziną oraz z rodziną zarządcy zamieszkał w Domu Wdów.
Zimą 1941 r. (według Joanny Lamparskiej - w 1934 r.) Mark Albrecht - lotnik, zginął w katastrofie samolotowej w Karkonoszach. Jego żona Constanze pozostała w majątku do czasu wywłaszczenia w 1945 r.

Po II wojnie światowej w pałacu mieściła się szkoła rolnicza, a następnie do końca lat 70. ub. wieku szkoła podstawowa. Potem budynek został opuszczony i podupadał, aż do 1992 r., kiedy to nabyła go polsko - niemiecka fundacja, do której należy m.in. wnuk ostatnich właścicieli pałacu Ulrich von Küster.
Obecnie w pałacu ma swoją siedzibę Stowarzyszenie Pielęgnowania Kultury i Sztuki Śląskiej, natomiast w Domu Wdów mieści się hotel i restauracja. Należy dodać, że jest to bardzo przyjazne i sympatyczne miejsce dla pasjonatów zabytkowych dolnośląskich rezydencji :)

żródło :Na podstawie "Dolina zamków i ogrodów - Kotlina Jeleniogórska - wspólne dziedzictwo" . Praca zbiorowa. Jelenia Góra 2001.
Opracowanie i zdjęcia: thor

/ / / / 3 /
Thor | 2005-11-16 20:48:09
Przepraszam - zapomniałem dodać źródło : Na podstawie : „Dolina zamków i ogrodów - Kotlina Jeleniogórska – wspólne dziedzictwo” . Praca zbiorowa. Jelenia Góra 2001.
MT | 2005-11-16 20:59:27
Żródło zupełnione, warto też może dodać kilka fotografii żeby wzbogacić artykuł.
Thor | 2005-11-16 21:39:52
Dziękuję za nadanie tekstowi właściwej "oprawy". W najbliższej wolnej chwili postaram sie dodać dodatkowe obrazki.
MT | 2005-11-16 21:44:29
Nie ma sprawy, dwa już pozwoliłem sobie dodać, przy okazji wyedytowałem też trochę artykuł o Nowym Dworze.