Hotel Rzeszów (dawny), al. Piłsudskiego Józefa, Rzeszów
Piotrek-rz: Kopuła po lewej kościół Chrystusa Króla. 10 piętrowe budynki w tle - osiedle Sportowa.
Piotrek-rz: Widok na zachód. Po lewej wiadukt śląski.
Piotrek-rz: Widok na północ. Po prawej stronie tory prowadzą na wjazd na dworzec głowny. Jasny budynek na środku kadru ponad torami - zakłady drobiarskie.
Stadion CWKS Resovia Rzeszów, ul. Wyspiańskiego Stanisława, Rzeszów
Piotrek-rz: Nie ma szans żeby to były lata 1980-90. To na pewno jest wcześniej. Nie ma bydynków przy Wyspiańskiego 35 i 37 a one były juz 1975.
Kamienny Jaz
Alistair: Wymiana na wyraźniejszy skan.
Budynek nr 5 (nie istnieje), ul. Noworudzka, Wałbrzych
rajaser: Unikat.

jawc
jawc
rajaser
rajaser
tomimaki
KrzysztofKudowa
KrzysztofKudowa
Krzysztof Bach

Krzyżowa
Autor: Bard°, Data dodania: 2005-10-27 00:44:05, Aktualizacja: 2005-10-27 00:44:05, Odsłon: 4181

Pałac Moltków
Pałac w Krzyżowej jest jednym z ciekawszych miejsc na Dolnym Śląsku, położony koło Świdnicy dziś jest tylko pozostałością po tym co minęło,czasem jeszcze tylko słychać gdzieniegdzie szept przytłumionych rozmów, rozmów , które dotyczyły ważnych spraw nie tylko dotyczących Dolnego Śląska ,ale także całego świata. To właśnie tu przez długi czas rezydowała jedna z najsilniejszych i najbardziej zasłużonych dla Niemiec rodzin- rodzina Moltków.
Związek rodziny Moltków z Krzyżową byłe efektem oddania Helmuta Carla Bernharda von Moltke sprawie zjednoczenia Niemiec .Właściwie to Moltkemu Niemcy zawdzieczają sukces w wojnach prowdzonych w drugiej połowie XIXw. Moltke od początku stawiał na nowoczesną i karną armię .Zreformował armię pruską pod względem taktyki działania(szybka i zwrotna armia, mapy sztabowe ,przerzucanie wojsk za pomocą kolei , ujednolicenie centrum dowodzenia) i pod względem uzbrojenia(szybkostrzelne karabiny iglicowe i nowy rodzaj dział) , czago wymiernym efektem były wygrane w trzech kolejnych wojnach z Danią(o Schlezwig-Holstein) w 1864, z Austrią w 1866 i z Francją 1870/1871r. Za te właśnie zasługi Moltke zyskał uznanie ówczesnego cesarza Niemiec , prestiż, a także znaczną sumę pieniędzy. Efektem tego było zakupienie w 1867 roku przez Helmuta von Moltke posiadłości w Krzyżowej oraz części Grodziszcza i Wieruszowa od pani von Dresky .
Zdjęcie nr 1
Odtąd pałac w Krzyżowej miał służyć rodowi Moltków jako sioło rodzinne, a właściciel pałacu z nadania cesarza Niemiec miał być tytułowany hrabią.
Helmut von Moltke po zakupie pałacu szybko przystąpił do jego renowacji .W latach 1868-69 pałac został przebudowany w oparciu o projekt architekta Godekinga.W następnych latach zadbano o wystrój wewnętrzny i otoczenie pałacu. Na parterze mieściło się biuro hrabiego von Moltke z pięknym gobelinem ,na którym widniały nazwy bitew stoczonych w czasie kampani francusko -pruskiej(1870/71), obok jak na stratega przystało znajdował się pokój z mapami ,natomiast na piętrze pokój z pamiątkami.W pałacu znajdowała się jeszcze ogromna kolekcja przyrządów wędkarskich:wabików , haczyków itp. , ponieważ Moltke był wielkim entuzjastą wędkarstwa.
Otoczenie pałacu zaprojektował sam Moltke.
Zdjęcie nr 2
Wejścia do rezydencji Moltków strzegły dwie armaty ,dar Wilhelma I z 1871r w rocznicę wygranej przez wojska cesarskie bitwy pod Mars-la-Tour.W parku projektu feldmarszałka znalazła się nekropolia rodzinna(1869) ulokowana na szczycie Góry Kaplicznej.Moltke zmarł 24.IV.1891r. ,a pałac wraz ze wszystkimi dobrami przypadł jego rodzinie bez prawa do jego sprzedaży lub zastawu(Moltke kupując Kreisau stworzył tzw.fideikomis)
Pałac w Krzyżowej nawet po śmierci feldmarszałka Moltke nie odszedł w niepamięć, nadal był miejscem ważnych spotkań .To właśnie w jego okolicy w tzw. "Domu na wzgórzu" w latach 1942-43 zbierały się zebrania niemieckiej opozycji antyhitlerowskiej(Kręgu z Krzyżowej), której członkiem był Helmuth James von Moltke.To tu odbyły się trzy spotkania ,na których planowano przejęcie władzy w Rzeszy i przywrócenie demokracji, a także zamach na Adolfa Hitlera(przeprowadzony później w Wilczym Szańcu 22.07.1944).
Zdjęcie nr 4
Po II wojnie światowej i wedle postanowień w Jałcie i Poczdamie ,Kreisau jak i Dolny Śląsk znalazł się w rękach polskich. Pałac Moltków stał się własnością państwa polskiego, które przekazało go miejscowemu PGR-owi .W czasach PRL pałac Moltków ulegał stopniowej dewastacji i procesowi niszczenia. Światełko nadziei dla odzyskania dawnego splendoru i znaczenia pojawiło się dopiero w 1989 roku, kiedy to w Krzyżowej w ramach Mszy Pojednania spotkali się szefowie rządów kanclerz Helmut Kohl i Tadeusz Mazowiecki. Rok później pałac w Krzyżowej przeżywał już prawdziwe odrodzenie , z inicjatywy Polaków, Niemców, Holendrów i Amerykanów przy współpracy z wrocławskim Klubu Inteligencji Katolickiej powstała Fundacja Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego. Zaczęto gruntowną renowację pałacu i jego otoczenia .Zakończenie prac nastąpiło w 1998 roku . Oddanie obiektu do użytku uświetnili swoją obecnością Helmut Kohl i premier Jerzy Buzek. Honorową przewodniczącą Fundacji została Freya von Moltke.

Romuald M.łuczyński "Tropami śląskiego dziedzictwa"
Christian Graf von Krockow " Bismarck-biografia"
strona www Fundacji Krzyżowa

/ / /
/ / / 7 / 5 /
bonczek/hydroforgroup/ | 2005-10-27 12:49:56
Możesz podać źródło?
Bard | 2005-10-27 22:51:30
Tak sie zastanawiam ilu ludzi przeczytało ten artykuł?
pako45 | 2005-10-28 18:22:44
Pewnie wielu, ale nikt nie zwrócił uwagi na błąd, zapewnie czeski, w datach dotyczących przebudowy pałacu 1968-69
Bard | 2005-10-28 23:50:02
Dzięki za pokazanie błędu już poprawiłem
MT | 2005-10-28 22:24:12
Pewnie wielu jak już powiedział "pako45", ale nawiązując do pytania bonczka w dalszym ciągu nie znane jest żródło tego artykułu, co w obliczu istniejącego na stronie REGULAMINU i zasad, które zobowiazaliśmy się przestrzegać jest sprawą nadrzędną. Chyba, że to w 100%Twój własny tekst?
Bard | 2005-10-28 23:43:55
Ok ,juz Wam pisze ...na temat literatury, proszę się nie denerwować:), jedna z ksiazek jest "Biografia Bismarcka" -Christiana Grafa von Krockow ,ale główna pozycja to książka Romualda M.Łuczyńskiego "Tropami śląskiego dziedzictwa" oraz strona internetowa Fundacji Krzyżowa
Scarlett | 2005-10-29 21:08:42
dzięki Fundacji miałam okazję być tam parę razy i wszystko dokładnie obadać :), cały kompleks jest przepiękny (a dom nawzgózu po prsotu jak marzenie :)) ), jedyne co się zmieniło no to wnętrza przystosowane do projekcji audiowizualnych i spotkań z grupami ze szkoł itp
teresa, teresa kozlowski | 2005-10-28 00:21:18
Ciekawa historia. Jedna tylko uwaga: czy rzeczywiscie w przypadku nazwiska Moltke powinnismy odmieniac je przez przypadki?
Bard | 2005-10-28 11:03:14
kurcze odwieczny problem nie wiem trzeba by zapytac sie prof. Miodka , ja lingwista nie jestem, ale mysle ze to chyba dopuszczalne?
raszpat | 2005-11-07 23:16:33
Istotne sprostowanie - Helmuth James von Moltke (1907 - 1945), nie był wnukiem feldmarszałka Helmutha Carla Bernarda von Moltke (1800 - 1891), lecz prawnukiem jego brata Adolfa von Moltke (1804 - 1871). W Krzyżowej pochowani są pradziadkowie Helmutha Jamesa - Adolf i Auguste von Moltke, dziadkowie Wilhelm i Ella von Moltke oraz rodzice Helmuth i Dorothy von Moltke. Po śmierci feldmarszałka Krzyżową odziedziczył jego bratanek - Wilhelm, dziadek Helmutha Jamesa. Pani Freya von Moltke to wdowa po H. Jamesie. Informacje te zawarte są na str. 29 - 31 wydawnictwa Fundacji "Krzyżowa" - "Krzyżowa - przewodnik po historii i dniu dzisiejszym". A zgodnie z p. 17 Regulaminu radziłbym zastąpić potocznych "Moltków" oryginalnym, pełnym nazwiskiem "von Moltke", a także m.in. powprowadzać pauzy po wszystkich kropkach i przecinkach.
Bard | 2005-11-08 00:22:16
Moja wina, koligacje rodzinne to sprawa dość zawiła(przepraszam bardzo , ale nie wszyscy maja dostęp do odpowiednich materiałów).Co do odmiany nazwiska obcojezycznego to mam do tego prawo, a po drugie von Moltke jest używane w większości przypadków,bo czasem "wybacz" forma taka jest w tytule bardziej przystaje do jezyka polskiego niż Pałac Moltke.Jeżeli chodzi o pełne nazwisko to wydaje mi się że jest to zbyteczne (chyba że bylo by to nazwisko dwuczłonowe ,w stylu Pawlikowska-Jasnorzewska) , ponieważ nie zamazuje to adresatowi artykułu ogólnego przekazu i nie wprowadza go w błąd.Co więcej a propos formy nazwiska Moltke to w tym przypadku nie nalezy równiez odmieniac Twoim zdaniem Hitlera ,a mówić Hitler ,czyli Decyzja Hitler spowodowała atak na...czy np. główna siedziba Hitler to.....Ostatnich uwag nie skomentuje , bo twierdzę ,że nie ma to bezposredniego związku merytorycznego z artykułem.Pozdrawiam i czekam na nowe propozycje:)))
TadPiotr | 2005-11-08 09:21:37
Już alergię mam na Miodka (skądinąd dość sympatyczny). To NIE jest wyrocznia w sprawach polskiego i sam by się bardzo odżegnywał od tego. 1. Są słowniki, jak już bardzo nie wiesz. 2. Masz intuicję rodzimego użytkownika, jak Ci pasuje, odmieniasz. 3. Teresa Tadzio jako mieszkający za granicą tę intuicję stopniowo traci. No i typowo dla takich ludzi ma purystyczne zapędy (akurat z odmianą nazwisk to ma na odwrót).
JP&Co | 2005-11-09 16:23:30
Tak się składa że kierowałem projektem odbudowy Krzyżowej w latach1992 - 1997 - więc jeśli to kogoś interesuje to jestem do dyspozycji