Instalacja Paprykarz Szczeciński, ul. Wendy Apolinarego Tadeusza, Szczecin
Zdzisław K.: Dawniej w górach na wycieczkach, rajdach otwierało się paprykarz i bez pieczywka konsumowało się zawartość. Był to smak ryby ryżu trocin i długo z paszczy pachniało.
Miejska Szkoła Artystyczna I stopnia im. Konstantego Ryszarda Domagały, ul. Jana Pawła II, Mińsk Mazowiecki
Zdzisław K.: W Krakowie przed wejściem do baru "Vis a Vis" ustawiona jest ławeczka Piotra Skrzyneckiego.
Stacja kolejowa Warszawa Główna, ul. Kolejowa, Warszawa
MacGyver_74: Przeniosłem :)
Budynek nr 1-9, ul. Chachaja Władysława, Wrocław
Zdzisław K.: W tle osiedle Nowy Oporów.
Brama Cesarska, Wrocław
Irena Wolanin: Dzięki.
Gronów
blatro: Dziękuję :)

Zbigniew Waluś
Zbigniew Waluś
Zbigniew Waluś

Defilada

26 maj 1945
24 maja 1945 r. na zebraniu Polonii wrocławskiej, które miało miejsce w salach Zarządu Miejskiego Drobner ogłosił decyzję o organizacji uroczystej defilady, która miała odbyć się na placu Wolności 2 dni później. Miało to być spektakularne, manifestacyjne i spontaniczne powitanie bohaterskiej dywizji Wojska Polskiego. Informację taką sam Drobner uzyskał z Komendy Drugiej Armii WP, która to poinformowała go, że jedna z jej dywizji chce przyjechać do Wrocławia. Z tej okazji Drobner wydał odezwę do mieszkańców miasta zapowiadającą powitanie żołnierzy generała Świerczewskiego.
Tu właśnie pojawia się element owych insygniów miejskich o których wspomniał Poli.

Zdjęcie nr 2

Otóż w trakcie przygotowań do defilady i prac z nią związanych Drobner wraz z grupą swoich współpracowników odwiedził Ratusz Wrocławski gdzie natrafiono na w/w insygnia oraz znaleziono kilkadziesiąt flag i proporców hitlerowskich. Owe flagi i proporce to właśnie te, które widać pod nogami polskich żołnierzy maszerujących przez plac Wolności.

Sama defilada to nic innego jak przemarsz X Dywizji Drugiej Armii WP Świerczewskiego.
Po za przybyłą na apel prezydenta grupą polskich mieszkańców miasta obecni byli jego włodarze, kolejarze wrocławscy i straż obywatelska. Drobner odebrał w trakcie manifestacji patriotycznej poprzedzającej defiladę raport od dowódcy dywizji a następnie wygłosił przemówienie, którego fragment poniżej.
"Przecieram oczy i nie wierzę, że na dawnym Schlossplatzu może stać Wojsko Polskie, że możemy śpiewać "Jeszcze Polska nie zginęła", że mogę mówić w imieniu Rządu Polskiego, a jednak jest to faktem. Stało się to dzięki bohaterstwu Armii Czerwonej, która w walkach o Wrocław poniosła duże ofiary"
Zdjęcie nr 4

Po Drobnerze głos zabrali rektor Uniwersytetu Wrocławskiego prof. Dr Kulczyński oraz Komendant Wojenny we Wrocławiu pułkownik Liapunow. Po przemówieniach przez plac przeszła polska piechota, lekka artyleria i kawaleria. I właśnie przed kawalerią na trasę przemarszu wyskoczyło jak pisze Drobner kilku "chłopców malowanych" i rzuciło pod końskie kopyta czterdzieści flag i proporców ze swastykami. To zrobiło wielkie wrażenie.
Choć dziś zabrzmi to patetycznie nie zmienia to w niczym faktu, że była to pierwsza defilada Wojska Polskiego we Wrocławiu.

bonczek/hydroforgroup/2005 na podstawie wspomnień prezydenta Drobnera opublikowanych w "Trudne dni - I tom"

/ / / /
/ / / / Dro /