Bełchatów
Danuta B.: Ok.

krzych[k]
LukaszGrzelik

Cmentarz Żołnierzy Polskich

Październik 1970
Cmentarz żołnierzy Polskich we Wrocławiu został uroczyście otwarty w 1970 roku w Dniu Wojska Polskiego. Decyzją Prezydium Rady Narodowej Wrocławia przeniesiono tam wszystkie prochy znajdujące się wcześniej na zdecydowanie mniejszym cmentarzu nie mogącym spełniać funkcji obiektu pamięci narodowej.
Zdjęcie nr 1

Cmentarz w formie płaszczyzny został uformowany na wzgórzu w dużej mierze dzięki poświęceniu mieszkańców Wrocławia i ich pracy społecznej. Wzgórze charakterystycznie odznacza się na tle płaskiego terenu, płynącej w dole Ślęzy i ulicy Grabiszyńskiej. Położenie cmentarza czyni miejsce to w miarę cichym i kameralnym z dala od centrum miasta a jednocześnie wyrazistym i dostojnym.
Zdjęcie nr 2

Projekt uformowania wzgórza jest autorstwa Tadeusza Tellera, projekt płyt nagrobnych wyszedł spod ręki Ryszarda Regulińskiego a autorem usytuowania cmentarza oraz pomnika na nim się znajdującego jest łucja Skomorowska - Wilimowska.
W czterech kwaterach w równych szeregach leży ponad 600 surowych płyt wspartych na stylizowanych mieczach grunwaldzkich.
Zdjęcie nr 3

Napisy na nich sprowadzają się do stopnia wojskowego, imienia z nazwiskiem, daty urodzenia i śmierci oraz przynależności wojskowej.
Słów kilka o tych, którzy tam spoczywają. Otóż układ kwater nie jest dziełem przypadku.
Zdjęcie nr 4

Kolejno od strony prawej w szeregu leżą żołnierze Września 1939 (5 oficerów i 56 podoficerów i żołnierzy), żołnierze LWP (2 Armia WP - z cmentarza w Zgorzelcu 13 żółnierzy + 13 osobową nieznaną grupę z cmentarza w Sanicach), Polacy wywiezieni z Warszawy po Powstaniu Warszawskim do Wrocławia na roboty przymusowe (Warszawiacy, więźniowie z Klęczkowskiej, ofiary Placu Grunwaldzkiego), przedstawiciele Polonii wrocławskiej a w ostatniej kwaterze ofiary dni ostatnich wojny w obozach koncentracyjnych wymordowane przez uciekających hitlerowców a także ofiary egzekucji na Polakach znajdujących się we Wrocławiu i jego okolicach (Małuszów, Mysłów, Jelcz, Leśna, itd.)

bonczek/hydroforgroup/2005 - na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1972" Jan żuławiński.

/ / / / /
Leuthen | 2005-10-12 22:01:20
Na tym cmentarzu spoczywa m.in. zmarły w jenieckim lazarecie komandor Frankowski - dowódca Lądowej Obrony Wybrzeża we wrześniu 1939 r. Ciekawostką jest to, iz w Bielawie - gdzie zmarł - także jest jego grób! Pytanie - który jest prawdziwy?
Bard | 2005-10-13 01:47:24
Bonczek zobacz co wczesniej wstawiłem w opisie cmentarza...praktycznie mnie "skopiowałes"
bonczek/hydroforgroup/ | 2005-10-13 09:21:36
Zgłoś do do adminów żeby usuneli artykuł - i nie pisz, że skopiowałem Ciebie bowiem podałem źródło i autora, który brzmi nieco inaczej niz bard.
Bard | 2005-10-13 13:45:33
Nie denerwuj sie skopiowałes było w cudzysłowiu czyli powtórzsyłes mniej wiecej te same info...Pozdrawiam
bonczek/hydroforgroup/ | 2005-10-13 13:53:53
ALeż ja się nie denerwuję tylko nie rozumiem zarzutu tym bardziej iż tekst mój jest w formie artykułu a nie opisu jak twój,który de facto piwrwszy rzuca się w oczy. Po drugie przyznam uczciwie, że nie zauwazyłem tego opisu a nie ma przy nim daty założenia. Pozdrawiam
Wszystko gra....:)I tak ma byc ,Pozdrawiam:)
Cmentarz Żołnierzy Polskich (dawny) Proszę dopisać do Cmentarz Żołnierzy Polskich