ul. Żeromskiego Stefana, Boguszów-Gorce
Alistair: Dodałem znaczniki :)
stap: A może w 1958 jeszcze był?
Poradnia stomatologiczna, ul. Skargi Piotra, ks., Szczecin
atom: To jest placówka służy zdrowia i podlega chyba szpitalowi wojskowemu.
Budynek nr 34, ul. Żeromskiego Stefana, Boguszów-Gorce
waldmadel: Moja prababcia mieszkała w budynku nr 38. Z rodzicami i pięciorgiem rodzeństwa. Jak miło zobaczyć stare zdjęcie domu.

LukaszGrzelik

Flis Odrzański
Autor: MT°, Data dodania: 2005-06-30 22:15:26, Aktualizacja: 2005-06-30 22:15:26, Odsłon: 4062

Hasło tegorocznego flisu odrzańskiego brzmi : "10 Jubileuszowy Flis Odrzański okazją do podsumowania wspólnych dokonań miast i gmin nadodrzańskich na rzecz zagospodarowania Odry"

Na trasie tej wyjątkowej wycieczki znalazł się stopień wodny w Janowicach, gdzie uczestnicy flisu musieli prześluzować się przez rzekę, aby móc kontynuować swoją podróż po Odrze. Korzystając więc z okazji pozwoliłem zafundować sobie mały fotoreportaż będąc akurat świadkiem tego wydarzenia. Impreza porusza bardzo istotny problem jakim jest rzeka Odra i jej pełne oraz mądre zagospodarowanie. Cieszy oko i duszę każda inicjatywa, która ma na celu wypromowanie naszej rzeki, dlatego też mam nadzieję, że artykuł potraktujecie jako ciekawostkę. Kto wie, może też ktoś z was napotka płynących flisaków w innej części naszego regionu, gdyż jak wiadomo do Szczecina droga daleka, a płynąć trzeba przez Dolny Śląsk:-)) Zapraszam więc do czytania i oglądania.

Mariusz Tokarz (MT.)

Zdjęcie nr 1

Flis Odrzański to ekspedycja wodna od Brzegu po Szczecin organizowana przez Zarząd Główny Ligi Morskiej i Rzecznej. Realizatorami przedsięwzięcia są Wyższa Szkoła Ekonomiczno - Turystyczna i Zespół Szkół Nr 8 w Szczecinie. Pomoc i nadzór finansowy nad przedsięwzięciem sprawuje powołana w tym celu Fundacja "Flis Odrzański"
Tegoroczny Flis wyruszył z Brzegu 26 czerwca, aby uroczyście zakończyć się w Szczecinie 16 lipca. Po drodze oprócz stałych miejscowości na trasie tradycyjnie odwiedzi niemieckie porty Lebus i Frankfurt. We Frankfurcie uczestniczyć będzie w święcie miasta.

Zdjęcie nr 7

Twórcy i uczestnicy Flisu to głównie nauczyciele i młodzież z Zespołu Szkół Nr 8, a także naukowcy i studenci Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Turystycznej w Szczecinie.
Podczas pierwszego Flisu, który odbył się w 1996 roku, młodzież zafascynowana urokiem rzeki, a jednocześnie przerażona jej dzikością i zaniedbaniem, postanowiła ten obraz zmienić. Poprzez swój zapał i zaangażowanie młodzi ludzie wciągnęli do organizacji Flisów dorosłych, instytucje i przedsiębiorstwa. Honorowymi Protektorami Flisu są od lat ministrowie, którzy wpierają przedsięwzięcie finansowo i merytorycznie. Patronują też Minister Edukacji Narodowej i Sportu, Minister Infrastruktury, Minister Środowiska, Minister Gospodarki i Pracy. Honorowemu Protektoratowi przewodniczy tradycyjnie Marszałek Sejmu RP.
Wielkimi sprzymierzeńcami Flisu stali się dyrektorzy Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Szczecinie i Wrocławiu, którzy użyczają na tę ważną wodniacką ekspedycję jednostek inspekcyjnych "Kościuszko" i "Aquator" oraz dyrektorzy Inspektoratów żeglugi Śródlądowej w Szczecinie i Wrocławiu.
Nie byłoby Flisów bez ulanowskich flisaków, których tratwa służąca do spławu drewna, tradycyjne flisackie stroje i obrządki stanowią największą atrakcję Flisów Odrzańskich. Co roku w spływie biorą też udział wierni przyjaciele - żeglarze zafascynowani Odrą, których marzeniem jest pływać po rzece bez przeszkód i problemów.

CELE FLISU

1. Promowanie turystycznego i rekreacyjnego zagospodarowania Odry. Integracja wokół Koncepcji Stowarzyszenia na Rzecz Miast i Gmin Nadodrzańskich.
2. Integracja mieszkańców miast i gmin nadodrzańskich po stronie polskiej i stronie niemieckiej wokół wspólnych spraw i zadań, stojących przed młodymi ludźmi w przyszłości.
3. Prezentacja wyników ankiety badającej stopień wiedzy na temat możliwości turystycznego i rekreacyjnego zagospodarowania Odry, przeprowadzonej podczas ubiegłorocznego Flisu w nadodrzańskich miejscowościach.
4. Prowadzenie dalszych badań dotyczących świadomości społeczeństwa na temat turystycznego zagospodarowania Odry.
5. Dyskusje na temat zagospodarowania i przyszłości regionów nadodrzańskich i wykorzystania funkcji Odry (transportowej, tranzytowej, turystycznej).
6. Uczestnictwo młodzieży w życiu politycznym i społecznym, poprzez spotkania z władzami lokalnymi miast nadodrzańskich, dyskusje na temat przyszłości młodego pokolenia w Unii Europejskiej.
7. Poznawanie zasad gospodarowania oraz współodpowiedzialności za losy środowiska lokalnego poprzez zbieranie materiałów, opracowywanie i wydanie kolejnych publikacji promujących turystyczny i rekreacyjny rozwój Odry, a co za tym idzie ukazywanie szansy tworzenia nowych miejsc pracy.
8. Promowanie wśród mieszkańców i gospodarzy miast "Koncepcji Turystycznego i Rekreacyjnego Zagospodarowania Odry" oraz naukowego opracowania Uniwersytetu łódzkiego pod kierunkiem prof. Stanisława Liszewskiego "Możliwości turystycznego zagospodarowania doliny Odry".
9. Poznawanie wartości kulturowych narodów i państw uczestniczących we Flisie.
10. Rozwijanie edukacji językowej i kulturalnej poprzez stały kontakt i wspólną realizację programu Flisu młodzieży polskiej, niemieckiej, słowackiej, czeskiej.
11. Propagowanie walorów przyrodniczych, krajobrazowych, kulturowych, antropogenicznych i historii regionów nadodrzańskich.
12. Promowanie środowiska naturalnego jako dziedzictwa ludzkości. Walka z dziko powstającą bazą turystyczną i dewastacją środowiska nadodrzańskiego.
13. Udział w święcie Frankfurtu i obchodach 1000 - lecia Krosna Odrzańskiego.
14. Świętowanie Dnia Rzeki Odry w poszczególnych miejscowościach i na zakończenie Flisu w Szczecinie.

Zdjęcia: MT.

/ / / /
/ Odr / 4 / 19 / / /
/ / / /
/ / / / /
imigrant | 2005-06-30 22:34:31
Ciekawe! ale mam jedną uwagę: nie wszyscy są przerażeni dzikością Odry, dla mnie to, co w Odrze naturalne - jest piękne. Niestety, regulowanie rzeki dla żeglugi niszczy przyrodę, a przy okazji zwiększa ryzyko powodzi.
MT | 2005-06-30 22:40:05
I tak i nie, piękna natury nie kwestionuję, kwestia uregulowania rzeki to jednak inna sprawa. Czasem właśnie jej brak doprowadza do powodzi.
imigrant | 2005-07-01 12:01:25
No to wyjaśniam konkretnie: naturalna, swobodnie plynąca rzeka przybiera na wiosnę albo wskutek wysokich opadów letnich i wylewa sobie spokojnie na przyległe tereny - tarasy zalewowe. Problemy z powodziami zaczeły się, gdy ludzie zaczęli zagospodarowywać się w dolinach rzek. Budując wały, zawężali obszar wylewu - powodując w ten sposób wyższe spiętrzenie wód. Dla potrzeb żeglugi rzeka naturalna ma zbyt silne wahania wody i jest zbyt szeroko rozlana i kręta. Więc nuże zawężać koryto i prostować rzekę (Odrę skrócono z 1020 km do 860). Skutek taki, że wysoka woda tym bardziej nie ma się gdzie podziać. Do tego wyprostowaną rzeką woda szybciej spływa i mocniej kulminuje (górnym Renem fala powodziowa przyspieszyła trzykrotnie wskutek regulacji). Żaden zbiornik retencyjny nie ma takiej pojemności, by zmieścić naprawdę wysoką wodę, a nie można go trzymać pustego, bo przecież ma być żegluga. Zabudowano wiele terenów zalewowych (Kozanów!), w tym polderów zalewowych, co jeszcze bardziej zmniejszyło możliwość pomieszczenia wysokiej wody. Takie krótkowzroczne inwestycje spowodowały m.in. zmniejszenie przepustowości wrocławskiego węzła wodnego z 2400 do poniżej 1850 m szesc./sekunde (powódź z '97 niosła dwa razy tyle wody). Obecnie w Niemczech odsuwa się wały, odtwarze tereny zalewowe i re-meandruje wyprostowane rzeki.
bonczek/hydroforgroup/ | 2005-07-01 09:31:30
To czemu dokonuje się regulacji rzek pod kątem zabzpieczenia ppowodziowego ? Przykładem są Niemcy czy Holandia. Z tego co wiem po 1997 zaczęto prace nad regulacją Odry.
jacekq | 2005-07-01 11:26:16
Bo, jak sądzę regulacja nie koniecznie musi oznaczać wycinkę jakiejkolwiek roślinności, zabetonowanie brzegów itp.