Kamienica nr 139-141, ul. Powstańców Śląskich, Wrocław
Popski: Ale była:
Międzyrzecz
Marek Mosoń: Widokówka (około 1914r.) przedstawia Bank Powiatowy (Kreisbank). Budynek istniał do 1945 roku w pobliżu budynku poczty, przy obecnej ul. Mieszka I.
Wawel, Kraków
LEWRO: Wzgórze Wawelskie za naszymi plecami a w kadrze domy przy ulicy Podzamcze, numery parzyste od 20 do 28 (numeracja rośnie od prawej strony zdjęcia).
Panoramy Opolna-Zdroju, Opolno-Zdrój
moose (administrator): Proszę o skierowanie zapytania na skrzynkę mailową redakcji: redakcja@polska-org.pl z podaniem linków do zdjęć które Panią interesują. Nie udzielamy zgody "zbiorowej".
Lisie Pole
dariuszfaranciszek: W przypadku pomnika wojennego (zmieniłem na istnieje częściowo + lokalizacja na mapie) - postument to kapliczka pod kosmaciłem np. - natomiast najpiękniejsza część pomnika (rzeźba żołnierza z aniołem ) ocalała i została przeniesiona na cmentarz np. ...
Bank Spółdzielczy, ul. Kolejowa, Brzeg Dolny
stap: Ciekawe czym był pierwotnie ten budynek? Willa?

vooiteg
Rigo.
KrzysztofKudowa
KrzysztofKudowa
vooiteg
KrzysztofKudowa

Punktowce przy Świerczewskiego (Plac Legionów)
Autor: bonczek/hydroforgroup/°, Data dodania: 2005-06-22 12:46:12, Aktualizacja: 2005-06-22 12:46:12, Odsłon: 2510

Zwycięzcy plebiscytu z 1961
Wszystkim nam znane punktowce z okolic placu Legionów zostały zaprojektowane w Miastoprojekcie przez arch. Konrada Jarodzkiego a wykonawcą robót było Przedsiębiorstwo Budownictwa Uprzemysłowionego
Zdjęcie nr 1

W latach 1960 - 1965 zrealizowano zespół mieszkaniowo - usługowy w rejonie placu PKWN, którego głównym projektantem był arch. Kazimierz Bieńkowski.Realizacja tego wyzwania wiązała się bezpośrednio z całkowitą przebudową układu komunikacyjnego. Powstał nowy odcinek ulicy Świerczewskiego, łączący plac Legionów (PKWN) z placem Orląt Lwowskich (Kirowa) już w formie dwóch dwupasmowych jezdni i wydzielonego torowiska tramwajowego. Południową pierzeję nowo powstałej ulicy stanowiły proste wieloklatkowe bloki mieszkalne o wyrazistym rysunku nowej wówczas technologii wieloblokowej. Północną pierzeję budował rytm czterech jednakowych 6 - kondygnacyjnych punktowców o charakterystycznej sylwetce. Prosta bryła wolnostojącego budynku, w którym mieszkania dostępne są z wewnętrznej klatki schodowej, rozrzeźbiona została przez wprowadzenie obudowanych balkonów, tworzących przestrzenie podobne do logii. Pogłębiony światłocieniem rysunek tak uformowanej bryły podkreślają rytmy lekkich pionowych prefabrykowanych żebrowań, ocieniających część balkonu.
Zdjęcie nr 2

Konstrukcja budynku podkreślona została, zgodnie z panującymi wówczas tendencjami barwą elewacji (projekt arch. plastyka Andrzeja Willa). Budynki te powtórzono w następnych latach w rejonie ul.Sudeckiej, a w zubożonej (niestety) , "oszczędnościowej" formie, w warunkach niekorzystnej lokalizacji, przy ulicy Widok.

bonczek/hydroforgroup/2005 - na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1980"

/ / / /