Ostrów Tumski (klasyczne ujęcie), Wrocław
Tony: Większy skan: .
Budynek nr 7 (d. restauracja), pl. Najświętszej Marii Panny (Dolina Jozafata), Wambierzyce
Danuta B.: Proponuję uniwersalną nazwę obiektu - budynek mieszkalno-usługowy/handlowy. Co zresztą wcześniej też było bliższe prawdy od samej restauracji.
Kamienica nr 18, ul. Reymonta Władysława, Wałbrzych
wik: W mieszkaniach przylegających do kamienicy nr 19 wykwaterowano lokatorów.
Dom nr 10 (d. szkoła), Stradomia Wierzchnia
mika: Nie istnieje, po wojnie został tylko komin, ale już też go nie ma
ul. Młyńska, Szymanów
Zdjęcia lotnicze - Krzeszów, Krzeszów
Zulka: Lepszy skan

sawa

Punktowce przy Świerczewskiego (Plac Legionów)
Autor: bonczek/hydroforgroup/°, Data dodania: 2005-06-22 12:46:12, Aktualizacja: 2005-06-22 12:46:12, Odsłon: 2538

Zwycięzcy plebiscytu z 1961
Wszystkim nam znane punktowce z okolic placu Legionów zostały zaprojektowane w Miastoprojekcie przez arch. Konrada Jarodzkiego a wykonawcą robót było Przedsiębiorstwo Budownictwa Uprzemysłowionego
Zdjęcie nr 1

W latach 1960 - 1965 zrealizowano zespół mieszkaniowo - usługowy w rejonie placu PKWN, którego głównym projektantem był arch. Kazimierz Bieńkowski.Realizacja tego wyzwania wiązała się bezpośrednio z całkowitą przebudową układu komunikacyjnego. Powstał nowy odcinek ulicy Świerczewskiego, łączący plac Legionów (PKWN) z placem Orląt Lwowskich (Kirowa) już w formie dwóch dwupasmowych jezdni i wydzielonego torowiska tramwajowego. Południową pierzeję nowo powstałej ulicy stanowiły proste wieloklatkowe bloki mieszkalne o wyrazistym rysunku nowej wówczas technologii wieloblokowej. Północną pierzeję budował rytm czterech jednakowych 6 - kondygnacyjnych punktowców o charakterystycznej sylwetce. Prosta bryła wolnostojącego budynku, w którym mieszkania dostępne są z wewnętrznej klatki schodowej, rozrzeźbiona została przez wprowadzenie obudowanych balkonów, tworzących przestrzenie podobne do logii. Pogłębiony światłocieniem rysunek tak uformowanej bryły podkreślają rytmy lekkich pionowych prefabrykowanych żebrowań, ocieniających część balkonu.
Zdjęcie nr 2

Konstrukcja budynku podkreślona została, zgodnie z panującymi wówczas tendencjami barwą elewacji (projekt arch. plastyka Andrzeja Willa). Budynki te powtórzono w następnych latach w rejonie ul.Sudeckiej, a w zubożonej (niestety) , "oszczędnościowej" formie, w warunkach niekorzystnej lokalizacji, przy ulicy Widok.

bonczek/hydroforgroup/2005 - na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1980"

/ / / /