Elektrownia Bełchatów (PGE GiEK Oddział Elektrownia Bełchatów), ul. Energetyczna, Rogowiec
mietok - Administrator: U mnie też jest największa i najgłębsza dziura jeśli chodzi o kamieniołom granitu. :)
Dworzec kolejowy Opole Główne, ul. Krakowska, Opole
maras - Administrator: Dodaj drugi raz prawidłowo przedstawione, a to zaznacz jako ukryte i daj linki w podpisie do poszczególnych wersji, niech sobie będą dwie jako ciekawostka.
Kościół Matki Boskiej Częstochowskiej, Mostek
Zbigniew Franczukowski (bynio): Założyłem obiekt
Kościół filialny św. Jadwigi, Rybnica Leśna
maras - Administrator: O wampirze można przeczytać w
Pole Szczerców, Rogowiec
Zdzisław K.: Po wysokości barierek ochronnych na pomostach i schodach można sobie wyobrazić wielkość tej maszyny. Super zdjęcie.
pl. Kościuszki Tadeusza, Bytom

Punktowce przy Świerczewskiego (Plac Legionów)
Autor: bonczek/hydroforgroup/°, Data dodania: 2005-06-22 12:46:12, Aktualizacja: 2005-06-22 12:46:12, Odsłon: 2171

Zwycięzcy plebiscytu z 1961
Wszystkim nam znane punktowce z okolic placu Legionów zostały zaprojektowane w Miastoprojekcie przez arch. Konrada Jarodzkiego a wykonawcą robót było Przedsiębiorstwo Budownictwa Uprzemysłowionego
Zdjęcie nr 1

W latach 1960 - 1965 zrealizowano zespół mieszkaniowo - usługowy w rejonie placu PKWN, którego głównym projektantem był arch. Kazimierz Bieńkowski.Realizacja tego wyzwania wiązała się bezpośrednio z całkowitą przebudową układu komunikacyjnego. Powstał nowy odcinek ulicy Świerczewskiego, łączący plac Legionów (PKWN) z placem Orląt Lwowskich (Kirowa) już w formie dwóch dwupasmowych jezdni i wydzielonego torowiska tramwajowego. Południową pierzeję nowo powstałej ulicy stanowiły proste wieloklatkowe bloki mieszkalne o wyrazistym rysunku nowej wówczas technologii wieloblokowej. Północną pierzeję budował rytm czterech jednakowych 6 - kondygnacyjnych punktowców o charakterystycznej sylwetce. Prosta bryła wolnostojącego budynku, w którym mieszkania dostępne są z wewnętrznej klatki schodowej, rozrzeźbiona została przez wprowadzenie obudowanych balkonów, tworzących przestrzenie podobne do logii. Pogłębiony światłocieniem rysunek tak uformowanej bryły podkreślają rytmy lekkich pionowych prefabrykowanych żebrowań, ocieniających część balkonu.
Zdjęcie nr 2

Konstrukcja budynku podkreślona została, zgodnie z panującymi wówczas tendencjami barwą elewacji (projekt arch. plastyka Andrzeja Willa). Budynki te powtórzono w następnych latach w rejonie ul.Sudeckiej, a w zubożonej (niestety) , "oszczędnościowej" formie, w warunkach niekorzystnej lokalizacji, przy ulicy Widok.

bonczek/hydroforgroup/2005 - na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1980"

/ / / /