Jesteś niezalogowany
NOWE KONTO

Polski Deutsch

      Zapomniałem hasło/login


ä ß ö ü ą ę ś ć ł ń ó ż ź
Nie znaleziono żadnego obiektu
opcje zaawansowane
Wyczyść




Kamienica nr 1, pl. Sebastiana, św., Opole
kitapczy: Dziś dawne tradycje rzemieślnicze w tym miejscu kontynuuje zlokalizowany na parterze warsztat szewski rodziny Weżgowców.
Boisko, ul. Ojca Beyzyma, Wrocław
Tomen: Serialu nie znam, więc tylko taka mogła być moja odpowiedzieć :)
Dom nr 6 (d. nr 5a), ul. Sprzymierzonych, Gryfino
Karol Gryfino: Dzięki. Potrzebuję pomocy jeszcze tutaj
Cmentarz parafialny, Gułów
pavelo: Hmm... Nie zauważyłem nawet. Swoją drogą to szkoda, że tak ze starych nagrobków zrobiono chodnik...
Kopalnia Kluczowa, Brodziszów
grinns: Teraz jest super.

Ostatnio dodane
znaczniki do mapy

Szyszka
StaSta
StaSta
Parsley
maras - Administrator
maras - Administrator
maras - Administrator
Karol Gryfino
maras - Administrator
maras - Administrator
Karol Gryfino
Karol Gryfino
fanpage_janowice_wielkie
fanpage_janowice_wielkie
fanpage_janowice_wielkie
fanpage_janowice_wielkie
fanpage_janowice_wielkie
fanpage_janowice_wielkie
maras - Administrator
fanpage_janowice_wielkie
StaSta

Ostatnio wyszukiwane hasła


 
 
 
 
Punktowce przy Świerczewskiego (Plac Legionów)
Autor: bonczek/hydroforgroup/°, Data dodania: 2005-06-22 12:46:12, Aktualizacja: 2005-06-22 12:46:12, Odsłon: 2343

Zwycięzcy plebiscytu z 1961
Wszystkim nam znane punktowce z okolic placu Legionów zostały zaprojektowane w Miastoprojekcie przez arch. Konrada Jarodzkiego a wykonawcą robót było Przedsiębiorstwo Budownictwa Uprzemysłowionego
Zdjęcie nr 1

W latach 1960 - 1965 zrealizowano zespół mieszkaniowo - usługowy w rejonie placu PKWN, którego głównym projektantem był arch. Kazimierz Bieńkowski.Realizacja tego wyzwania wiązała się bezpośrednio z całkowitą przebudową układu komunikacyjnego. Powstał nowy odcinek ulicy Świerczewskiego, łączący plac Legionów (PKWN) z placem Orląt Lwowskich (Kirowa) już w formie dwóch dwupasmowych jezdni i wydzielonego torowiska tramwajowego. Południową pierzeję nowo powstałej ulicy stanowiły proste wieloklatkowe bloki mieszkalne o wyrazistym rysunku nowej wówczas technologii wieloblokowej. Północną pierzeję budował rytm czterech jednakowych 6 - kondygnacyjnych punktowców o charakterystycznej sylwetce. Prosta bryła wolnostojącego budynku, w którym mieszkania dostępne są z wewnętrznej klatki schodowej, rozrzeźbiona została przez wprowadzenie obudowanych balkonów, tworzących przestrzenie podobne do logii. Pogłębiony światłocieniem rysunek tak uformowanej bryły podkreślają rytmy lekkich pionowych prefabrykowanych żebrowań, ocieniających część balkonu.
Zdjęcie nr 2

Konstrukcja budynku podkreślona została, zgodnie z panującymi wówczas tendencjami barwą elewacji (projekt arch. plastyka Andrzeja Willa). Budynki te powtórzono w następnych latach w rejonie ul.Sudeckiej, a w zubożonej (niestety) , "oszczędnościowej" formie, w warunkach niekorzystnej lokalizacji, przy ulicy Widok.

bonczek/hydroforgroup/2005 - na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1980"

/ / / /
/ / / /
/ / / / 4-10 /
/ J /
/ / / /