Aleja dębów nad Olszówką Krzycką, Wrocław
Zdzisław K.: Kadr wcześniejszy.
Kocierz Moszczanicki
Lekok: Dzięki - przeniosłem:)
Kopalnia cynku Orzeł Biały (dawna), ul. Rożdzieńskiego Walentego, Piekary Śląskie
Greg74: Moglby ktos z administratorow dodac znacznik do mapy? W miejscu budynku 24 przy ul Rozdzienskiego "Huta cynku Orzeł Biały (dawna)"?
Zakłady jedwabnicze (dawne), ul. Wierzbowa, Zawidów
Lekok: I proszę - przedstawicielstwa na całym świecie.
Śnieżka (1603 m n.p.m.), Karpacz
górski: Treść podpisu wydrukowanego na dole po lewej: "Śnieżka z obserwatorium meteo w letnim śniegu". Dowodem jest pobielenie opadem tylko na szczycie, zimą śnieg byłby również na zboczach poniżej. Czyli śnieg latem zdarzał się zawsze, a niedawno uważano że czerwcowy śnieg na Kasprowym Wierchu to osobliwość. To punkt widzenia ludzi słabo znających góry.

mirek66
foxi
foxi

Punktowce przy Świerczewskiego (Plac Legionów)
Autor: bonczek/hydroforgroup/°, Data dodania: 2005-06-22 12:46:12, Aktualizacja: 2005-06-22 12:46:12, Odsłon: 2238

Zwycięzcy plebiscytu z 1961
Wszystkim nam znane punktowce z okolic placu Legionów zostały zaprojektowane w Miastoprojekcie przez arch. Konrada Jarodzkiego a wykonawcą robót było Przedsiębiorstwo Budownictwa Uprzemysłowionego
Zdjęcie nr 1

W latach 1960 - 1965 zrealizowano zespół mieszkaniowo - usługowy w rejonie placu PKWN, którego głównym projektantem był arch. Kazimierz Bieńkowski.Realizacja tego wyzwania wiązała się bezpośrednio z całkowitą przebudową układu komunikacyjnego. Powstał nowy odcinek ulicy Świerczewskiego, łączący plac Legionów (PKWN) z placem Orląt Lwowskich (Kirowa) już w formie dwóch dwupasmowych jezdni i wydzielonego torowiska tramwajowego. Południową pierzeję nowo powstałej ulicy stanowiły proste wieloklatkowe bloki mieszkalne o wyrazistym rysunku nowej wówczas technologii wieloblokowej. Północną pierzeję budował rytm czterech jednakowych 6 - kondygnacyjnych punktowców o charakterystycznej sylwetce. Prosta bryła wolnostojącego budynku, w którym mieszkania dostępne są z wewnętrznej klatki schodowej, rozrzeźbiona została przez wprowadzenie obudowanych balkonów, tworzących przestrzenie podobne do logii. Pogłębiony światłocieniem rysunek tak uformowanej bryły podkreślają rytmy lekkich pionowych prefabrykowanych żebrowań, ocieniających część balkonu.
Zdjęcie nr 2

Konstrukcja budynku podkreślona została, zgodnie z panującymi wówczas tendencjami barwą elewacji (projekt arch. plastyka Andrzeja Willa). Budynki te powtórzono w następnych latach w rejonie ul.Sudeckiej, a w zubożonej (niestety) , "oszczędnościowej" formie, w warunkach niekorzystnej lokalizacji, przy ulicy Widok.

bonczek/hydroforgroup/2005 - na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1980"

/ / / /