Dom nr 8, ul. Wczasowa, Świeradów-Zdrój
maras - Administrator: Wymiana na lepszy skan, można zmienić opis dot. jakości :)
Pałac Chmielów, Chmielów
Leszek Repczak: Po 1945 pałac przeszedł na własność PGR i był zamieszkany przez rodziny pracowników do l. 80-tych. Kiedy został opuszczony rodzina Oppitz, z okolicy Getyngi w Niemczech, będąca jego właścicielami do 1945, odbudowała dach, by zabezpieczyć pałać przed wpływami opadów.
Chmielów
Leszek Repczak: Nieopodal, czyli po drugiej stronie ulicy są zabudowania folwarczne przy pałacu, do zmiany ustroju w r.1989 należące do Państwowego Gospodarstwa Rolnego.
Kamienica nr 23, ul. Złotoryjska, Legnica
Iras (Legzol): Przypisałem do Złotoryjskiej 23.
Willa nr 6, ul. Bartla Kazimierza, Wrocław
tadpole: Troche ja pozniej przebudowano.
Kościół św. Marcina, Chmielów
Leszek Repczak: To zakrystia, wiem bo w dzieciństwie byłem tam ministrantem.

Władysław Sikora
Władysław Sikora
Tomasz Lewicki
Tomasz Lewicki

Punktowce przy Świerczewskiego (Plac Legionów)
Autor: bonczek/hydroforgroup/°, Data dodania: 2005-06-22 12:46:12, Aktualizacja: 2005-06-22 12:46:12, Odsłon: 2126

Zwycięzcy plebiscytu z 1961
Wszystkim nam znane punktowce z okolic placu Legionów zostały zaprojektowane w Miastoprojekcie przez arch. Konrada Jarodzkiego a wykonawcą robót było Przedsiębiorstwo Budownictwa Uprzemysłowionego
Zdjęcie nr 1

W latach 1960 - 1965 zrealizowano zespół mieszkaniowo - usługowy w rejonie placu PKWN, którego głównym projektantem był arch. Kazimierz Bieńkowski.Realizacja tego wyzwania wiązała się bezpośrednio z całkowitą przebudową układu komunikacyjnego. Powstał nowy odcinek ulicy Świerczewskiego, łączący plac Legionów (PKWN) z placem Orląt Lwowskich (Kirowa) już w formie dwóch dwupasmowych jezdni i wydzielonego torowiska tramwajowego. Południową pierzeję nowo powstałej ulicy stanowiły proste wieloklatkowe bloki mieszkalne o wyrazistym rysunku nowej wówczas technologii wieloblokowej. Północną pierzeję budował rytm czterech jednakowych 6 - kondygnacyjnych punktowców o charakterystycznej sylwetce. Prosta bryła wolnostojącego budynku, w którym mieszkania dostępne są z wewnętrznej klatki schodowej, rozrzeźbiona została przez wprowadzenie obudowanych balkonów, tworzących przestrzenie podobne do logii. Pogłębiony światłocieniem rysunek tak uformowanej bryły podkreślają rytmy lekkich pionowych prefabrykowanych żebrowań, ocieniających część balkonu.
Zdjęcie nr 2

Konstrukcja budynku podkreślona została, zgodnie z panującymi wówczas tendencjami barwą elewacji (projekt arch. plastyka Andrzeja Willa). Budynki te powtórzono w następnych latach w rejonie ul.Sudeckiej, a w zubożonej (niestety) , "oszczędnościowej" formie, w warunkach niekorzystnej lokalizacji, przy ulicy Widok.

bonczek/hydroforgroup/2005 - na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1980"

/ / / /