Krasnal Topruś, Wrocław
Szyszka: Nie widzę go w bazie krasnali.
Krzysztof Bach: Dla wszystkich, poprawione zdjęcie wsadziłem pojawi się za jakiś czas.
Panoramy Lubska, Lubsko
t.ziemlicki@wp.pl: Podmieniłem na większy i wyraźniejszy skan
2023 - 2024 Remont tunelu, Trzcińsko
Sendu: W tym czasie uruchomiona będzie zastępcza komunikacja autobusowa. Pasażerowie z trasy Szklarska Poręba-Jelenia Góra zawożeni są na stację do Janowic Wielkich.
Dworzec towarowy (dawny), ul. Madalińskiego Antoniego, gen., Wrocław
Danuta B.: To i sąsiednie zdjęcie (podobne) odpisałam od biurowca Cargo, bo go na żadnym nie widać. Przypięłam do dworca towarowego, który wymaga jednak uszczegółowienia. Na razie tak zostaje.
Danuta B.: Bardzo cenne zdjęcie!

Krzysztof Bach
Szyszka
FM
Krzysztof Bach

Pierwszy rok nowego półwiecza - WROCłAW 1951
Autor: MT°, Data dodania: 2005-06-05 17:06:42, Aktualizacja: 2005-06-05 17:06:42, Odsłon: 4077

Trudno początek lat 50. określić jako okres rozkwitu naszego miasta, ale też mylą się Ci, którzyby chcieli widzieć je jako jałową pustynię kulturalną, cywilizacyjną, naukową.

Przypomnijmy w najkrótszym kronikarskim opisie wydarzenia roku 1951, aby sprawiedliwie go ocenić. Działają owocnie szkoły i wyższe uczelnie. Miasto skutecznie się odbudowywuje - uruchamia się kolejne obiekty politechniki, restauruje się Ratusz Wrocławski, gruntownie remontuje się Dworzec Główny.
1 sierpnia na sumie pontyfikalnej prymas Stefan Wyszyński poświęcił dżwigniętą z gruzów siłami społeczeństwa i ludowego państwa Katedrę Wrocławską. Pomijamy tu skuteczne postępy w rozwoju przemysłu.

Zdjęcie nr 1

Przed Kongresem Nauki Polskiej w cyklu imprez TWP prof. Ludwik Hirszfeld mówi o krwiodawstwie. Jesienią tłumy na Wystawie Wynalazczości Pracowniczej zorganizowanej przez związki zawodowe.
W Teatrze Młodego Widza idzie dwusetne przedstawienie "Wodewilu Warszawskiego", w Operze "Halka" i "Bunt żaków", wystawa fotograficzna Janiny Mierzeckiej. Z czytelnikami spotyka się Arkady Fiedler. W Miejskiej Bibliotece Publicznej "Wystawa Mickiewiczowska", w Hali Ludowej Zespół Pieśni i Tańca Aleksandrowa.
W teatrze idą też "Śluby panieńskie" z udziałem m.in. Barbary Kraftównej i Igora Przegrodzkiego, "Małżeństwo Kreczyńskiego w reżyserii Edmunda Wiercińskiego, "Jak wam się podoba" Szekspira.
W kinach premiery: "Niemcy" Leona Kruczkowskiego i "Pierwszy start". Jest też i lżejsza rozrywka - występuje Cyrk Chiński, o bilety trudno.

Wrocławianie potrafili się też dobrze bawić - 4 lutego odnotowano 42 zabawy karnawałowe (statystyka nie ujęła "prywatek"). W sporcie remis "Dynama" Tbilisi i "Unii" (tak wówczas brzmiała nazwa starego dobrego "Ruchu") - remis 1 : 1, bramki strzelili Cieślik i Antadze.
Dla amatorów wystawa psów rasowych i tresura psów obronnych. Otwarto największe kąpielisko "Morskie Oko" na Zalesiu, a na Krzykach ośrodek sportu CWKS z kortami, boiskami siatki i kosza, z basenem.
Są i smutniejsze informacje: oto w mieście jest jeszcze 6300 analfabetów, a przeciętny Wrocławianin wydaje na książki tylko 1,70zł miesięcznie.

W maju ożywia się całe miasto - społeczeństwo masowo podpisuje karty do głosowania w Narodowym Plebiscycie Pokoju.

A oto garść ciekawostek miejskich: zainstalowano 5 pierwszych automatów telefonicznych, otwarto "Odrę" - pierwszą jarską jadłodajnię. Uruchomiono na rogu Oławskiej i Stalingradzkiej (póżniej Świdnickiej) pierwszy punkt sygnalizacji świetlnej, z głów zdjęto 600 czapek fałszywym studentom, na ulicach pojawiło się 25 wózków z lodami, urodziły się trojaczki wrocławskie.
Miasto ma zarejstrowanych 1000 rowerów. W listopadzie rozdzielanie bonów mięsno - tłuszczowych. Otwarto dworzec kolejki wąskotorowej - "ciuchci". Zanotowano też w początku roku 1000 pęknięć w sieci wodociągowej - mróz, grypa. Rozwija się zoo - ma już 832 zwierzęta. W PGR Osobowice doświadczalna uprawa ryżu na małych poletkach.

Trochę ciekawostek cenowych: obiad w gospodzie - 3 zł, schab - 13 zł, jajko - 0,85 zł za sztukę, 10 przejazdów tramwajowych - 4,50 zł, wycieczka do Zakopanego w obie strony w tym obiad, wjazd na Kasprowy - 54 zł. Nie od rzeczy tu będzie uwaga, że miesięczny zarobek bardzo wielu ludzi wynosił tylko kilkaset złotych. Stąd też chyba hasło w prasie "Kawa zbożowa, tańsza i zdrowa"

I coś pozytywnego o wrocławskich dziennikarzach. Choć owoce ich pracy w postaci gazet i programów radiowych nie były najwyższej próby, okazali się jednak lepsi od cyrkowców: w meczu Prasa - Cyrk wygrali 4 : 2, a dochód przeznaczyli na odbudowę Ratusza i budowę Cyrku w Warszawie.
Przed świętami 1951 Wrocławianie zakupili 30 tysięcy choinek. Cena od 5 do 17 zł. Przyjemnej lektury!

Artykuł w oryginalnej treści i pisowni pochodzi z gazety "WROCłAW 1951" wydanie specjalne TMW z dnia 6 maja 1986 r.

/ / /
Festung | 2005-06-05 18:56:15
Dodam, nie bez dumy, że w styczniu urodziły się dwojaczki: Anna i Adam. Fotka owych bliźniąt ukazała się bodaj w " Twoim Dziecku".
MT | 2005-06-05 19:36:37
Czyżby te wspomniane wrocławskie bliżnięta pokazywała ta fotka - ?:-)
Festung | 2005-06-05 21:14:53
Tak.
Andrzej Kostrzewa | 2005-06-09 19:09:07
Nie tylko rok ale rowniez miesiac mamy wspolny w dacie urodzenia. Pozdrowienia.
mamik | 2005-06-07 09:33:24
Do tego obrazu warto dodać informację że w 1951 r. Wojskowy Sąd Rejonowy we Wrocławiu skazał na śmierć ok. 300 osób z czego ok. 100 wyroków wykonano.