Klasztor Ubogich Sióstr Szkolnych de Notre Dame (dawny), ul. Warszawska, Głubczyce
Hellrid: Oba budynki znajdowały się na ulicy Warszawskiej (Botenstrasse), stały na przeciwko siebie, co jest widoczne tutaj: , jedynie nowy klasztor przetrwał - obecnie jest tam szkoła muzyczna. Tworze obiekty.
Port rybacki, ul. Bosmańska, Krynica Morska
Lekok: Dzięki:)
Pensjonat (dawny), Krynica Morska
Lekok: Czyli ulica Portowa?
Zakład Ubezpieczeń Społecznych - Inspektorat w Głubczycach, ul. Bolesława Chrobrego, Głubczyce
Hellrid: Budynek istnieje, obecnie znajduje się w nim ZUS, jest nawet już obiekt:
Hotel (dawny), ul. Gdańska, Krynica Morska
Lekok: Dzięki:)

Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

Wieża Ciśnień Borek - rys historyczny
Autor: MT°, Data dodania: 2005-06-05 08:45:33, Aktualizacja: 2014-04-09 21:55:22, Odsłon: 6676

W związku z rozwojem sieci i zwiększającą się liczbą ludności, do użytku oddana została 62-metrowa, istniejąca do dziś wieża ciśnień Borek przy al. Wiśniowej we Wrocławiu.

W związku z rozwojem sieci i zwiększającą się liczbą ludności, do użytku oddana została 62-metrowa, istniejąca do dziś wieża ciśnień na Krzykach, u zbiegu Kirschallee i Hohenzollernstrasse (Wiśniowa i Sudecka). Zaprojektowana przez Karla Klimma wieża ma na wysokości 42 m galeryjkę widokową, na którą od czerwca 1906 można było wjechać windą (bilet kosztował 10 fenigów). W dwa lata później wieszaną na szczycie wieży czerwoną flagą zaczęto informować widzów o szczególnie dobrym w tym dniu widoku na Sudety.
*****************************
Rozbudowując z początkiem XX w. system wodociągowy Wrocławia i stając przed potrzebą wzniesienia na południowych krańcach miasta wieży ciśnień zdecydowano się rozpisać konkurs na projekt obiektu. Do konkursu stanął również znany wrocławski architekt - Karl Klimm (zaprojektował m.in. szkoły przy ulicy Prusa i Dawida oraz most Zwierzyniecki).

Klimm rozważał początkowo ideę wzniesienia przy ulicy zbiegu ulic Wiśniowej i Sudeckiej monumentalnego \"grzybka\" - budowli o trzonie stożkowym, zamkniętym i mocno nadwieszonej nad trzonem, cylindrycznej głowicy. Porzucił ją jednak i ostatecznie aprobatę władz miasta uzyskała ostatnia jego propozycja, która zrealizowana w latach 1903-1904 znana jest nam do dzisiaj.

Wśród historyzujących form architektury wzbogaconych secesyjną dekoracją dominuje neogotyk. Dla twórczości Karla Klimma charakterystyczne jest to, że uciekał od \"kopiowania\" form historycznych, raczej swobodnie je przetwarzał.

Ze względu na swoją ażurową konstrukcję (ustrój nośny trzonu stanowi 8 filarów) wieża ciśnień przy ulicy Sudeckiej jest budowlą niezwykle oryginalną jak na polskie warunki. Po stronie południowej znajdujemy smukłą wieżyczkę (będącą w przeszłości szybem windy osobowej), połączoną w strefie dachu z tarasem widokowym.

Dla surowych czerwonych elewacji znakomite uzupełnienie stanowi wykonany z piaskowca kamienny detal: sterczyn, gzymsów, płaskorzeźby. Jedną z form historyzujących wyrażonych językiem secesji \"Jugendstilu\" jest kamienna rzeźba \"Panny wodnej\", przedstawiająca nimfę dosiadającą trytona, umieszczona w arkadzie (nawiązuje ona do tradycyjnej symboliki związanej z żywiołem wody).
*******************

Projekt wieży ciśnień powstał w 1903 roku, zaś jego realizacja miała miejsce już rok później. Projekt został wykonany przez wrocławskiego radcę budowlanego i architekta - Karla Klimma, który projektując ten 62-metrowy budynek, przeznaczył mu nie tylko rolę zbiornika wody, ale także wieży widokowej. W dostawionej od południa okrągłej wieżyczce mieściła się elektryczna winda, wwożąca chętnych na platformę widokową umieszczoną na wysokości 42 metrów.

Zbudowana z cegły potężna konstrukcja wzorowana była na średniowiecznych, \"staroniemieckich\" zamczyskach. Została ustawiona na solidnej podstawie, w której do niedawna były mieszkania służbowe dla pracowników obsługujących urządzenia wodociągowe. Dolną kondygnację wieży zdobi utrzymana w duchu secesji dekoracja związana z symboliką wodną (niestety znacznie uszkodzona w czasie remontu): Tryton z nimfą. W płytkiej niszy została umieszczona studnia z postaciami trytona, czyli morskiego bóstwa - pół-mężczyzny i pół-ryby, na którego grzbiecie siedzi nimfa wodna. Dekorację tę opatrywała sentencja: \"Nie szukaj przyjaciela w piwie i winie, one przynoszą krótką radość; będziesz jeszcze wesoły jako starzec, weź mnie więc do swej piersi\". Właściwy zbiornik na wodę dźwigany przez 9 potężnych filarów, pokrywa ośmiopołaciowy dach, zwieńczony czworoboczną, ostro zakończoną wieżyczką-latarnią. Wspomniane filary zdobią plakiety wypełnione z płaskorzeźbionymi stworami wodnymi autorstwa dwóch wybitnych artystów: Ignatiusa Taschnera i Roberta Bednorza.

Wieża cudem ocalała w czasie wojny, zniszczeniu uległ jedynie widokowy pomost, po wojnie uzupełniony podobnym. W czasie walk o miasto w 1945 r. pełniła rolę punktu dowodzenia. Jeszcze około roku 1985 służyła jako zbiornik wody, wyrównujący jej poziom dla południowej części Wrocławia.

Wieża ciśnień Borek przy al. Wiśniowej we Wrocławiu

*************************

Projektant - K. Klimm. Wieżę wybudowano w 1906 r. (podobne wieże powstały na Karłowicach, Brochowie, przy ulicy Na Grobli, w Leśnicy) w celu wyrównywania stanu wody w południowych rejonach miasta. Wysokość 62 m. Jeden z pierwszych w Europie obiektów budownictwa wodociągowego o konstrukcji ażurowej. Zbiornik wspiera się na podporach ceglanych (cecha charakterystyczna). Na wysokości 42 metrów zbudowano galerię widokową, na którą wjeżdżało się windą.

W 1996 roku została zakupiona przez Helmuta Stephana z zamiarem przeprowadzenia gruntownego remontu i oddania do użytku. Koszt remontu i adaptacji - 5 mln marek. przeznaczenie: fitness klub, restauracja, centrum konferencyjne, pomieszczenia dla banków i towarzystw ubezpieczeniowych, galeria dla zwiedzających. Inwestorem jest firma Stephan Elektronik Investment.

\"Autorem projektu jest Wacław Bieniasz z pracowni Bieniasz Nicholson Architekt. - Inspiracją był projekt klubu fitness sieci Holmes Place w Kolonii. Pomieszczenia klubowe zajmą miejsce zdemontowanego, wysokiego na 20 m zbiornika na wodę. To w sumie siedem kondygnacji o powierzchni ok. 1000 mkw. Do klubu wjedziemy windą. Na poziomie głównego wejścia czeka na nas recepcja i duża sala relaksacyjna z klubokawiarnią na antresoli. Sala ma być urządzona w klimacie drewnianych tarasów w domach kolonialnych. Drewniana podłoga będzie podgrzewana. W wyciszeniu ma pomagać klubowiczom delikatne, nastrojowe światło. Na tym samym poziomie, za szklaną ścianą zaplanowany jest basen o przekątnej długości 18 m i głębokości 1,3 m. W basenie - jacuzzi i urządzenie do wytwarzania sztucznych prądów wodnych. Niesamowitych wrażeń wzrokowych ma dostarczać widok na miasto rozciągający się z okien znajdujących się na poziomie basenu. - Dno i ściany będą w kolorze szlachetnej stali, dzięki czemu uda się uzyskać złudzenie większej powierzchni wodnej tafli. Na dwóch najniższych kondygnacjach zaplanowano przebieralnie, sauny i prysznice. Na wszystkie piętra będzie można dostać się windą kursującą w okrągłej klatce schodowej w środku klubu. Na czwartym piętrze (bezpośrednio nad basenem) szykuje się sala do ćwiczeń siłowych. Najprawdopodobniej będzie tu można organizować wirtualne wycieczki rowerowe - osoby ćwiczące na stacjonarnych rowerach będą mieć przed sobą ekran z wyświetlaną trasą. Kolejny poziom to część przeznaczona dla gimnastyki relaksacyjnej z towarzyszeniem muzyki, wyżej - solaria i masaże. Na najwyższej kondygnacji przygotowano studio menedżera klubu połączone schodami z tarasem widokowym na szczycie wieży. - Niestety, taras nie będzie dostępny dla wszystkich, ze względu na przepisy przeciwpożarowe. W dolnej części wieży zaprojektowano restaurację. Zdaniem autora projektu mogłaby być ona urządzona w stylu retro, nawiązującym do klimatu zabytkowego obiektu. \"
******************************

/ / / / /
LUKA | 2005-06-05 10:26:18
Zastanawiam się jak projektanci rozwiązali kwestię miejsc parkingowych w tej nietypowej lokalizacji obiektu.