Huta Arcelor Mittal oddział w Krakowie, Kraków
Ryszard Kumorek: W porządku. Wszystko jasne. Pisaliśmy o tym samym na dwa różne sposoby. Jest dobrze.
ul. Krakowska, Opole
foxi: Filmik na
Wieża widokowa (nie istnieje)
moose (administrator): Choć obieg 1931, to wydanie z 1924 r.
Sklep tekstylny Waltera Berga, Miedzianka
tomwoj: Czy ta kronika Miedzianki jest gdzieś ogólnodostępna? Kadr jakby był zrobiony z wieży kościoła to wieża by nie sięgała do I piętra wiejskiego domku. Ujęcie zrobiono niedaleko dawnej gospody, w ogrodzie pałacu tutaj ciężko to dokładnie opisać.
Stacja kolejowa Świerzawa (nieczynna), ul. Dworcowa, Świerzawa
t.ziemlicki@wp.pl: Ok. Datowanie poprawione
Mapy i plany (Miedzianka), Miedzianka
tomwoj: Przesiedziałem kilkanaście godzin nad tą mapą ją analizując i przesiedzę jeszcze z tyle. Plan bardzo ciekawy, lecz kartograf się kompletnie nie popisał. Pała za taką mapkę. Być może zwalił, przekreślił to z niemieckiego planu? Niemcy też taki sam błąd popełniali. Długi ciąg budynków na Rynku po południowej stronie, kompletnie źle wykreślony po krzywej, układ ulic na wschodnim Rynku kompletnie źle narysowany. ...

W.Mazurkiewicz (Soravianus) [vmuzzy@gmail.com]
pavelo

Elektrownia Wodna Janowice
Autor: MT°, Data dodania: 2005-06-04 21:30:12, Aktualizacja: 2005-06-04 21:30:12, Odsłon: 2691

Stopień wodny Janowice został zbudowany w latach 1912 - 1916 w okresie realizacji drugiego etapu wielkiego programu kanalizacji Odry.

Elektrownia Wodna "Janowice" wchodzi w skład stopnia wodnego Janowice przegradzającego koryto rzeki Odry na 232,405km szlaku żeglugowego. Stopień ten został zbudowany w latach 1912 - 1916 w okresie realizacji drugiego etapu wielkiego programu kanalizacji Odry. W ramach pierwszego etapu zbudowano w latach 1888 - 1897 dwanaście stopni wodnych ze śluzami komorowymi o długości 55m i szerokości 8m.
Początkowo uważano, że kanalizacja Odry od Kożla do ujścia Nysy Kłodzkiej wystarczy, jednak prognozy nie sprawdziły się i już od 1907 r. rozpoczęto dalszą przebudowę drogi wodnej. Prace trwały do 1922 roku - powstało wówczas 10 nowych stopni wodnych.
Z tego też okresu 1912 - 1922 pochodzi stopień wodny w Janowicach. W jego skład wchodziła ówcześnie: śluza pociągowa , jaz kozłowo - iglicowy (przebudowany w 1990 roku na jaz sektorowy) oraz zabudowania (dyżurka, szopa jazowa oraz "budynki mieszkalne" ).

Zdjęcie nr 1

W 1920 roku rozpoczęto budowę elektrowni wodnej w oparciu o istniejące piętrzenie. W tym celu po północnej stronie wykonano kanał dopływowy równoległy do śluzy i oddzielony od niej wałem ziemnym zamknięty komorami turbin i upustem płuczącym.
Nad kanałem dopływowym na wysokości głowy dolnej śluzy wybudowano most drogowy służący do komunikacji obsługi stopnia oraz mieszkańcom Janowic. Na komorach turbin postawiono zaś budynek maszynowni i rozdzielni.
Elementy hydrozespołów zamontowanych w elektrowni dostarczano drogą wodną. W tym celu w płd. - wsch. narożniku budynku zamontowano stalowego żurawia za pomocą którego podzespoły wciągano z poziomu barki na poziom posadzki maszynowni, skąd dalszy transport odbywał się już suwnicą. Masywne zakotwione wsporniki żurawia pozostały do dziś. Obok elektrowni wzniesiono budynek mieszkalny majstra (kierownika) elektrowni.
W budynku maszynowni zamontowano dwa hydrozespoły, turbiny Francisa z regulatorami i generatorami. Producentem części energetycznej była firma "Siemens - Schuckert", a pozostałe urządzenia dostarczyła firma "F. Schichau - Elbing". łączna moc zainstalowana to 1,1 MW

Zdjęcie nr 4

Po II wojnie światowej od sierpnia 1946 roku elektrownia została poddana koniecznemu remontowi, po czym rozpoczęto jej eksploatację. Do pażdziernika 1946 roku czynny był tylko jeden turbozespół, w następnych latach zaczęto wykorzystywać jednak pełną moc elektrowni.
W 1971 roku zmodernizowano sekcję wlotową komór turbinowych i upustu płuczącego montując jednocześnie samojezdną czyszczarkę krat firmy "J.M. Voith, Heidenheim" z 1924 roku przewiezioną z Elektrowni Wodnej Północnej . Czyszczarka ta nadal pełni swoją funkcję w janowickiej elektrowni.
W latach 1993 - 1997 wykonano prace remontowo - budowlane dotyczące całego budynku elektrowni m.in. wykonano remont dachu, zmieniono część stolarki okiennej i drzwiowej, wyremontowano niektóre pomieszczenia budynku, a także odnowiono elewację, ogrodzenie oraz podjazdy do elektrowni.
Elektrownia Janowice z zachowanymi i czynnymi hydrozespołami pochodzącymi z czasów budowy jest nierozerwalnie związana z historią stopnia wodnego w Janowicach stanowiąc wraz z nim historyczną i przestrzenno - funkcjonalną całość. Na tej podstawie obiekty zostały objęte ochroną prawną i figurują w rejestrze zabytków, pozostając jednocześnie pod ścisłą opieką Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Opracowanie: MT.

/ Odr / 4 / 19 / /