pl. Wróblewskiego Walerego, gen., Wrocław
Zakład Górniczy Bolesław Chrobry (dawny), Wałbrzych
heck: Idą chłopy na szychtę
Dom kolonijny (dawny), ul. Powstańców Śląskich, Międzygórze
Zbigniew Waluś: A gdzie Ty ?
Topola Tekla, ul. Podzamcze, Chudów
YouPiter: 24 maja 2020 to data wpisana rzekomego wykonania tej fotki, a to podaje EXIF - 2017:06:24. Tak ja to widzę.
ul. 11 Listopada, Katowice
Ireneusz1966: Plac Ogród Dworcowy , po prawej widać dworzec PKP Szopienice Północne
ul. Spacerowa, Kamienna Góra
chrzan233: Dzięki, przypisałem do ul. Spacerowej.

foto-baron
prysman
Jan R

Ulica jak z Berlina
Autor: MT°, Data dodania: 2005-05-29 22:07:59, Aktualizacja: 2015-07-09 12:46:34, Odsłon: 4110

Powstańców Śląskich - klejnot przedwojennego Wrocławia - aż pięć razy zmieniała nazwę

Bartłomiej Knapik - dziennikarz "Słowa Polskiego Gazety Wrocławskiej "
"Gazeta Wrocławska / Wieczór Wrocławia - Osiedla" wydanie z dn. 27 maja 2005

Złoty okres przeżywała przez pięćdziesiąt lat przed wojną. Walczono o nią przez 80 dni. Teraz mają powstać przy niej najwyższe budynki w mieście

Tereny wzdłuż dzisiejszej ulicy Powstańców Śląskich były gęsto zaludnione już na długo przed przyłączeniem ich do Wrocławia. Pierwsze domy podmiejskie i wille zaczęły powstawać w połowie XIX wieku. Po włączeniu w 1866 roku w granice miasta Nowej Wsi Komandorskiej, po raz pierwszy zmieniono nazwę tej ulicy z Kleinburger Chaussee na Kleinburgerstrasse (do dziś ta trasa miała w sumie pięć nazw). W tamtym czasie kończyła się ona na wysokości dzisiejszej alei Hallera.

Złoty okres

Na początku lat 80. XIXw., po parcelacji kolonii willowej na Borku, rozpoczęła się przebudowa Przedmieścia Południowego według planów urbanistów Kaufmanna i Hofmanna. Dawna droga łącząca Wrocław z wsią Kleinburg miała się przerodzić w reprezentacyjną aleję o szerokości 27 metrów. Niebawem na budynkach ponownie zmieniły się tabliczki: tym razem widniał na nich napis Kaiser Wilhelm Strasse.
Z tą nazwą wiążą się najlepsze dni tej arterii.
Zdjęcie nr 6

- Wytyczenie ulicy było wyrazem geniuszu ówczesnych projektantów. Razem ze Świdnicką tworzyła ona ciąg łączący Rynek, plac Kościuszki i niezwykły plac Powstańców Śląskich z południowymi rogatkami miasta prawie w linii prostej - podkreśla Katarzyna Hawrylak - Brzezowska, miejski konserwator zabytków.

W tamtych czasach jak grzyby po deszczu, powstawały tu bogate kamienice z mieszkaniami o powierzchni 300 mkw. i imponujące wille. Wszystkie budynki wzorem berlińskich, były lekko odsunięte od ulicy, a każdy z nich miał od frontu urokliwy ogródek.
Zaś perłą zarówno ulicy, jak i całego ówczesnego Wrocławia, był Hindenburgplatz (plac Powstańców Śląskich), całkowicie zabudowany barokowymi kamieniczkami.

Zdjęcie nr 9

Swój obecny kształt ulica przybrała po przebudowie w latach 30. XX wieku. Wtedy właśnie w pasie zieleni rozdzielającym jezdnie powstało torowisko. Przy tej okazji przeniesiono także pomnik Helmuta von Moltkego, wzniesiony jeszcze za życia generała. Przed przebudową monument stał na skrzyżowaniu Kaiser-Wilhelm-Str. i Augustastrasse (Radosnej/Szczęśliwej). Przy okazji remontu przeniesiono go na ul. Pretficza.

Ostatnie 80 dni

Przedostatniej zmiany na tej ulicy dokonali Niemcy z okazji urodzin Hitlera 20 IV 1938r., kiedy to na cześć bojówek nazwano ją Strasse der SA. Siedem lat póżniej stała się ona teatrem walk podczas 80 dni oblężenia Festung Breslau. Armia Czerwona uderzyła 22 lutego 1945 roku.
Natarcia szły Grabiszyńską, Hubami i właśnie Powstańców Śląskich. Do końca lutego, mimo krwawych walk o wał kolejowy przy dzisiejszym gmachu telewizji, który kilka razy przechodził z rąk do rąk, Rosjanie doszli do Wiśniowej, Zaporoskiej, pl. Hirszfelda, Kruczej, Inżynierskiej i Hallera. Tam zostali zatrzymani, bo walki przeniosły się do gęsto zabudowanych dzielnic, gdzie teren sprzyjał obrońcom. Zwłaszcza, że Niemcy wysadzili wiele kamienic, żeby mieć z czego stawiać barykady. Kilka takich zwałowisk zagradzało także Strasse der SA. Walki toczono o każde piętro, w każdej kamienicy, dlatego budynki szybko obracały się w ruiny.

Galeriowce i msza

Po wojnie z kamieniczek pozostało morze ruin. Uprzątnięto je szybko, ale ulicę restaurowano bardzo długo. Z przedwojennej zabudowy pozostało jedynie kilka budynków. Najwięcej między ul. Hallera, a pl. Powstańców Śl. W północnej części przez trzydzieści lat po obu jej stronach były łąki. Stopniowo wyrastały tu bloki mieszkalne. Najsłynniejsze tzw. Galeriowce, są wynikiem konkursu, jaki pod koniec lat 80. urządziły władze miasta.
Wygrał go wtedy Julian łowiński, którego pomysł, niestety nie został całkowicie zrealizowany. Jedynie budynek najbliżej centrum ma bowiem pasaż handlowo - usługowy sięgający ulicy.

- Miałam jedenaście lat, gdy się tu wprowadziliśmy. Dookoła nie było nawet piaskownicy - wspomina Marta Bilińska, mieszkanka galeriowca przy Powstańców Śląskich.

Dla dzisiejszych mieszkańców ulicy najważniejszym wydarzeniem była msza, którą w 1997 r. odprawił papież Jan Paweł II na placu między ulicami Powstańców Śląskich a Gwiażdzistą.

Zdjęcie nr 17

Za kilka lat między Poltegorem, a hotelem Wrocław staną najwyższe budynki w mieście. Takie są wyniki rozstrzygniętego przed miesiącem konkursu na pomysł zabudowy tego terenu.
Zdjęcie nr 18

Pierwsze miejsce zajął zespół wykładowców i studentów z Politechniki Wr., drufie młodzi architekci z pracowni architektonicznych Maćków i Forum, a trzecie zespół młodych urbanistów z Biura Rozwoju Wrocławia. Ich prace łączyło jedno - wszyscy chcieli widzieć przy ul. Powstańców Śląskich budynki wyższe niż Poltegor. Na podstawie tych trzech prac powstanie teraz plan zagospodarowania przestrzennego.

Autor Bartłomiej Knapik dziennikarz "Słowa Polskiego Gazety Wrocławskiej "
Opracowanie: MT

/ / / /
bonczek/hydroforgroup/ | 2005-05-30 08:47:20
Zawsze gdzieś tam tliła się iskra nadziei , że dane mi bedzie zobaczyć przedwojenną wizualizację tej ulicy. I okazało się, że jest - jest jej kopia choć nieco krótsza ale oddająca w 99% klimat tamtej epoki - szczególnie wieczorem czy w nocy. Jeśli ktoś z Was będzie w Szczecinie to zapraszam na ulicę Piłsudskiego - replikę Powstańców - naprawdę warto!!!
jacekq | 2005-05-30 10:55:54
Hindenburgerplatz powiadasz... i Cheeseburgerstrasse ;)
Neo[EZN] | 2005-05-30 11:38:03
Czy są gdzieś w internecie zdjęcia tej ulicy? Szukałem w googlu i nie znalazłem żadnej fotki. Na stronie sedina.pl też nie idzie czegokolwiek po lokalizacji znaleźć...
bonczek/hydroforgroup/ | 2005-05-30 11:50:46
Wydaje mi się że gdzieś są - a ulica zwala z nóg klimatem i architekturą!!
kevo | 2005-05-30 12:36:02
Neo[EZN] | 2005-05-30 12:46:12
Dzięki, bardzo ładna ulica a ten plac widziałem kiedyś na starych fotkach Szczecina. Zastanawiam się tylko jak obecnie wygląda ten plac i ulica Piłsudskiego?
TadPiotr | 2005-05-30 16:13:22
Urbanistykę Szczecina robił bardzo znany urbanista, Haussmann, ten sam, który Paryż przepruł arteriami i porobił te gwiaździste place. Dużo architektury zachowanej XIX XX wiek. Dawno miałem jechać, ale coś nie wychodzi...