Kamienica nr 9-11(25), ul. Dziennikarska, Legnica
Iras (Legzol): Przyłączyłem do kamienicy nr 9-11, kamienicę nr 25 przy ul. Chojnowskiej. Co prawda lata budowy różne, ale po przebudowie w latach 1930-31, stanowią jedną bryłę architektoniczną.
Kamienny Dom (Steinhaus), ul. Kromera Marcina, Braniewo
maras - Administrator: Okazuje się, że ten budynek miał swoją nazwę własną - Steinhaus - Kamienny Dom Zmieniam nazwę :)
Korty tenisowe Krzycka Park, ul. Krzycka, Wrocław
Mmaciek - Administrator: W barze byłem, ale o sklepie nie słyszałem :D
Budynek nr 4, ul. Nowy Rynek, Wieluń
maras - Administrator: Wymierają takie lokale... Podobnie jak magle, szewcy...
Panoramy Białej Wody, Biała Woda
Tony: Trochę podobne: .
Przystanek kolejowy Górzyniec, Piechowice
moose (administrator): Faktycznie, zmieniam na 1905 r. - tak jak napisane na kartce. Dziękuję za czujność.

antypuszka
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]
Babinicz

Pomnik Papieża Jana XXIII
Autor: bonczek/hydroforgroup/°, Data dodania: 2005-05-12 21:53:05, Aktualizacja: 2005-05-12 21:53:05, Odsłon: 1933

Odsłonięcie - 5 czerwiec 1968 roku

To był środek tygodnia -środa 5 VI 1968 r. Prawie dokładnie 5 lat po śmierci (3 VI 1963) we Wrocławiu, na placu Świętego Marcina został odsłonięty pomnik papieża Jana XXIII. Podczas uroczystości odsłonięcia rzeźby odśpiewano "Bogurodzicę". Sama figura papieża mierzącą prawie 5 metrów pokazuje jego sylwetkę z wyciągniętą ręką błogosławiącą świat. Na cokole wyryto napis "Pacem in terris", który był tytułem najbardziej znanej encykliki Jana XXIII nazwanego przez ówczesnych "Papieżem Pokoju". Pomnik zdobiła jeszcze jedna tablica informująca, że "został wzniesiony ze składek społecznych i uroczyście odsłonięty 5 czerwca 1968 roku".

Zdjęcie nr 5

Pontyfikat Jana XXIII należał do najkrótszych bo trwał zaledwie 55 miesięcy i choć był krótki to wtedy, w latach PRL-u był postrzegany jako rzeczowy i pozytywny bowiem zerwał z polityką "antykomunistycznej krucjaty" za co właśnie został uhonorowany owym postumentem - wtedy jedynym na świecie. Jan XXIII, a należy pamiętać, że żył 20 lat przed naszym Janem Pawłem II był jak na tamte czasy papieżem, który stworzył klimat dialogu służący do zmiany stosunków pomiędzy Kościołem Katolickim a krajami bloku wschodniego.

Pomnik Jana XXIII jest projektu prof. Ludwiki Kraskowskiej - Nitschowej a wykonany został przez rzeźbiarza Eugeniusza Kozaka, adiunkta ASP Stanisława Kulina i Stanisława Michalika. Waga pomnika to 26 ton a wysokość wraz z postumentem wynosi 5,20 m. Zapewne nie byłoby takiego gestu Dolnego Śląska w stosunku do osoby kościelnej w owym czasie gdyby nie fakt, iż akurat o Wrocławiu Jan XXIII bardzo ciepło wyrażał się w jednym ze swoich przemówień do biskupów polskich w dniu 8 X 1962 roku.

"Mówiono nam też, że w dalekiej Polsce, w obronie wolności waszego kraju, życie poświęcił nasz rodak pochodzący z naszego Bergamo, nazwiskiem Francesco Nullo. Mówicie mi, że odrodzona Polska postawiła temu szlachetnemu pułkownikowi pomniki: jego nazwiskiem nazwała ulice - jak to miało miejsce we Wrocławiu, na Ziemiach Zachodnich po wiekach odzyskanych"

bonczek/hydroforgroup/2005 na podstawie Kalendarzy Wrocławskich z lat 1969 - 1974

/ / / / /