Kamienica Pod Siedmioma Elektorami, Wrocław
marko: Wrocławska fabryka fortepianów i pianin Traugott Berendt była jedną z dwóch najdłużej istniejących takich firm na Dolnym Śląsku (1837 - 1945). Drugim takim zakładem była fabryka Eduarda Sailera w Legnicy, założona w 1849 roku, z tym że miała ona więcej szczęścia, ponieważ w 1945 roku jej wyposażenie zostało pod osłoną nocy wywiezione do Kopenhagi, gdzie fabryka wznowiła produkcję swoich instrumentów, ...
Piwiarnia browaru Nussbaum (dawna), Wrocław
piwowar, Andrzej Urbanek: Pierwotnie browar-karczma "zum Nussbaum" znajdował się na Kuźniczej i należał do braci Zeisig. W 1900 roku Hermann Raupach sprzedał swój browar w Boguszowie spółce akcyjnej w Kamiennej Górze i zakupił od braci Zeisig za ponad milion marek całą posiadłość przy Kuźniczej we Wrocławiu. W 1902 roku za cenę 332.000 marek zakupił browar "Bergkeller" na Kleczkowskiej. Po rozbudowaniu go wstrzymał produkcję ...
Głęboczek
dariuszfaranciszek: Kirche - przypisano do obiektu - stan ob . np. (teraz kościół ma wieże)
Dom nr 54 (dawny), ul. Miłoszycka, Wrocław
Rob G.: Dzięki - zmieniłem status.
ul. Czerwińskiego Wojciecha, dr, Kędzierzyn-Koźle
Udziu88: Witam, ma ktoś informacje do kiedy funkcjonował sklep Ernst Schwierczenna?
Fabryka porcelany Książ (dawna), ul. Uczniowska, Wałbrzych
Daniel Piotrowski: Muzeum porcelany powinno zabezpieczyć te formy

maras
PAX
Rob G.
Rob G.
sawa
mietok
rok
rok
jawc

Pomnik Papieża Jana XXIII
Autor: bonczek/hydroforgroup/°, Data dodania: 2005-05-12 21:53:05, Aktualizacja: 2005-05-12 21:53:05, Odsłon: 3318

Odsłonięcie - 5 czerwiec 1968 roku

To był środek tygodnia -środa 5 VI 1968 r. Prawie dokładnie 5 lat po śmierci (3 VI 1963) we Wrocławiu, na placu Świętego Marcina został odsłonięty pomnik papieża Jana XXIII. Podczas uroczystości odsłonięcia rzeźby odśpiewano "Bogurodzicę". Sama figura papieża mierzącą prawie 5 metrów pokazuje jego sylwetkę z wyciągniętą ręką błogosławiącą świat. Na cokole wyryto napis "Pacem in terris", który był tytułem najbardziej znanej encykliki Jana XXIII nazwanego przez ówczesnych "Papieżem Pokoju". Pomnik zdobiła jeszcze jedna tablica informująca, że "został wzniesiony ze składek społecznych i uroczyście odsłonięty 5 czerwca 1968 roku".

Zdjęcie nr 5

Pontyfikat Jana XXIII należał do najkrótszych bo trwał zaledwie 55 miesięcy i choć był krótki to wtedy, w latach PRL-u był postrzegany jako rzeczowy i pozytywny bowiem zerwał z polityką "antykomunistycznej krucjaty" za co właśnie został uhonorowany owym postumentem - wtedy jedynym na świecie. Jan XXIII, a należy pamiętać, że żył 20 lat przed naszym Janem Pawłem II był jak na tamte czasy papieżem, który stworzył klimat dialogu służący do zmiany stosunków pomiędzy Kościołem Katolickim a krajami bloku wschodniego.

Pomnik Jana XXIII jest projektu prof. Ludwiki Kraskowskiej - Nitschowej a wykonany został przez rzeźbiarza Eugeniusza Kozaka, adiunkta ASP Stanisława Kulina i Stanisława Michalika. Waga pomnika to 26 ton a wysokość wraz z postumentem wynosi 5,20 m. Zapewne nie byłoby takiego gestu Dolnego Śląska w stosunku do osoby kościelnej w owym czasie gdyby nie fakt, iż akurat o Wrocławiu Jan XXIII bardzo ciepło wyrażał się w jednym ze swoich przemówień do biskupów polskich w dniu 8 X 1962 roku.

"Mówiono nam też, że w dalekiej Polsce, w obronie wolności waszego kraju, życie poświęcił nasz rodak pochodzący z naszego Bergamo, nazwiskiem Francesco Nullo. Mówicie mi, że odrodzona Polska postawiła temu szlachetnemu pułkownikowi pomniki: jego nazwiskiem nazwała ulice - jak to miało miejsce we Wrocławiu, na Ziemiach Zachodnich po wiekach odzyskanych"

bonczek/hydroforgroup/2005 na podstawie Kalendarzy Wrocławskich z lat 1969 - 1974

/ / / / /