Nastawnia, Wrocław
Popski: Założyłem obiekt.

foto-baron
prysman

Kościół ewangelicki "Łódź Chrystusa" w Głogowie

Krótka historia
Kościół powstał w południowo-zachodniej części ówczesnego Głogowa. Kamień węgielny wmurowano w 1764 r. Budowa trwała dość długo. Prowadzono ją przy znacznej pomocy finansowej króla Fryderyka II. Nie obyło się nawet bez katastrofy budowlanej, kiedy to 8 października l77l r. zawaliło się gotowe już sklepienie, zabijając trzech robotników. Dopiero l4 lutego l773 r. nowy kościół został poświęcony. Nadano mu nazwę "łódź Chrystusowa".
Był to budynek o rozmiarach 25 x 50 m, nie odznaczający się zbyt piękną formą architektoniczną. Później dobudowano do niego dwie wieże zakończone najpierw dużymi kopułami, a po ich rozebraniu - piramidami podobnymi do stawianych na drogach słupów milowych. Podobno wzorowano się na wieżach katedry poznańskiej zbudowanej według warszawskiego projektu Solariego, ale zdaje się nie były one zbyt podobne do oryginału.
Kościół ewangelicki "łódź Chrystusowa" został w czasie oblężenia miasta w l945 r. poważnie zniszczony. Pozostałe ruiny wysadzono w powietrze i rozebrano w latach sześćdziesiątych.

autor Janusz Chutkowski

/ / / / / /