ul. Kłodzka, Duszniki-Zdrój
Stan: Dopisałem do dawnego kościoła cmentarnego. Obecnie w tym miejscu jest kaplica:
Fabryka Chemiczna Silesia (dawna), ul. Bardzka, Wrocław
maras - Administrator: Robimy to nieco inaczej. Najpierw dokumentujemy przebudowę w obiekcie , a jak budowa zostanie zakończona stworzy się nowy obiekt i dlatego ten "Twój" na razie zostaje usunięty aby nie wprowadzać zamieszania.
Wojszyce
maras - Administrator:
Śnieżka (1603 m n.p.m.), Karpacz
moose (administrator): :)
Kamienica nr 30 (dawna), ul. Świdnicka, Wrocław
Kavikvs: Wszystkie te mapki to tak naprawdę przedruki z jednego planu katastralnego. Zawęził bym datę wyłącznie do 1939 roku.
Niezidentyfikowane kamienice, Wrocław
maras - Administrator: To już coś :))

mietok - Administrator

Piechowice
Autor: KazimierzP°, Data dodania: 2004-11-23 17:11:13, Aktualizacja: 2004-11-23 17:11:13, Odsłon: 2726

Historia miasta

Piechowice.
To miasto położone na granicy Karkonoszy, Gór Izerskich i Kotliny Jeleniogórskiej, wyrosłe z dawnej wsi łańcuchowej, dzielonej umownie na Piechowice Dolne, Średnie i Górne, ciagnące się ok. 6 km wzdłuż rzeki Kamiennej.
Rodowód dawnej wsi, dzisiaj miasta jest bardzo stary i sięga końca XIII wieku kiedy to w 1281 roku joanici osadzeni w Cieplicach otrzymali także ziemie na której powstały dzisiejsze Piechowice. Akcja kolonizacyjna sprawiła, że już w 1305 roku wymieniane były jako wieś już istniejąca. Tak więc w 2005 roku ta miejscowość będzie obchodziła swoje 700 lecie.
Od XV wieku głównym źródłem utrzymania mieszkańców jest hutnictwo szkła i związany z nim wyrąb drewna oraz uprawa lnu. W 1884 roku gmina uzyskała samodzielność, powołano burmistrza choć Piechowice praw miejskich nie posiadały (uzyskały je dopiero w 1967 roku).
(za wkładką do karty ewidencyjnej zabytków architektury dla Piechowic)

/ / /