ul. Krakowska, Opole
foxi: Filmik na
Wieża widokowa (nie istnieje)
moose (administrator): Choć obieg 1931, to wydanie z 1924 r.
Sklep tekstylny Waltera Berga, Miedzianka
tomwoj: Czy ta kronika Miedzianki jest gdzieś ogólnodostępna? Kadr jakby był zrobiony z wieży kościoła to wieża by nie sięgała do I piętra wiejskiego domku. Ujęcie zrobiono niedaleko dawnej gospody, w ogrodzie pałacu tutaj ciężko to dokładnie opisać.
Stacja kolejowa Świerzawa (nieczynna), ul. Dworcowa, Świerzawa
t.ziemlicki@wp.pl: Ok. Datowanie poprawione
Mapy i plany (Miedzianka), Miedzianka
tomwoj: Przesiedziałem kilkanaście godzin nad tą mapą ją analizując i przesiedzę jeszcze z tyle. Plan bardzo ciekawy, lecz kartograf się kompletnie nie popisał. Pała za taką mapkę. Być może zwalił, przekreślił to z niemieckiego planu? Niemcy też taki sam błąd popełniali. Długi ciąg budynków na Rynku po południowej stronie, kompletnie źle wykreślony po krzywej, układ ulic na wschodnim Rynku kompletnie źle narysowany. ...
Dom nr 38, ul. Moniuszki Stanisława, Wałbrzych
wik: Ma tu być rodzinny dom dziecka.

W.Mazurkiewicz (Soravianus) [vmuzzy@gmail.com]
pavelo

Piechowice
Autor: KazimierzP°, Data dodania: 2004-11-23 17:11:13, Aktualizacja: 2004-11-23 17:11:13, Odsłon: 2818

Historia miasta

Piechowice.
To miasto położone na granicy Karkonoszy, Gór Izerskich i Kotliny Jeleniogórskiej, wyrosłe z dawnej wsi łańcuchowej, dzielonej umownie na Piechowice Dolne, Średnie i Górne, ciagnące się ok. 6 km wzdłuż rzeki Kamiennej.
Rodowód dawnej wsi, dzisiaj miasta jest bardzo stary i sięga końca XIII wieku kiedy to w 1281 roku joanici osadzeni w Cieplicach otrzymali także ziemie na której powstały dzisiejsze Piechowice. Akcja kolonizacyjna sprawiła, że już w 1305 roku wymieniane były jako wieś już istniejąca. Tak więc w 2005 roku ta miejscowość będzie obchodziła swoje 700 lecie.
Od XV wieku głównym źródłem utrzymania mieszkańców jest hutnictwo szkła i związany z nim wyrąb drewna oraz uprawa lnu. W 1884 roku gmina uzyskała samodzielność, powołano burmistrza choć Piechowice praw miejskich nie posiadały (uzyskały je dopiero w 1967 roku).
(za wkładką do karty ewidencyjnej zabytków architektury dla Piechowic)

/ / /