Kamienica nr 2 (dawna), pl. Solny, Głogów
McAron: Na google maps akurat ten fragment ulicy to św. Mikołaja. Plac Solny to ta czerwona przerywana kreska przy której stoi ten budynek Podaję to jako ciekawostkę a nie błąd powyższych rozważań.
Dzielnica Szklarska Poręba Dolna
górski: W oddali "do góry" i łukiem w lewo, widać ul.Kolejową. Przy prawej krawędzi słabo widoczna wieża kościoła (dziś pw. Niepokalanego Serca NMP).
Dom nr 53, ul. Wyścigowa, Wrocław
Dom nr 47, ul. Wyścigowa, Wrocław
Dom nr 25, Sarbia
Zbigniew P. Majzner: ok :)
Detale architektoniczne, Kraków
LEWRO: Obraz umieszczony jest na północnej fasadzie kościoła . ale po bardzo poważnych zmianach .

bungulator
vooiteg

Plac Dominikański - dawniej i dziś
Autor: Neo[EZN]°, Data dodania: 2004-09-05 19:54:02, Aktualizacja: 2004-09-05 19:54:02, Odsłon: 3549

Mapa porównawcza - układ ulic i budynków przed wojną i obecnie
Wiele osób zastanawia się w którym dokładnie miejscu znajdował się Zaułek Winogronowy czy np. Górka Kacerska. Dzięki mapce można zobaczyć w którym miejscu znajdowały się dawne zaułki. Przed i podczas budowy Galerii Dominikańskiej zapewniano, że korytarze Galerii będą biegły tak, jak dawne zaułki - niestety okazało się, że przebieg korytarzy w galerii ma niewiele wspólnego z przebiegiem zaułków.

Na mapie widać też niestety jak bardzo "rozrzedziła" się zabudowa w tym miejscu Wrocławia. Mam nadzieję, że za 50, 100 lat ta częśc miasta zapełni się małymi galeryjkami i będzie można napić się piwa w letni dzień zacisznym Zaułku Kocim...

/ / / /
/ / / /
/ / / /
/ / / /
/ / / /
/ / / /
/ / / /
/ / / /
ToMeK | 2004-09-05 20:22:58
Świetna mapka. Bardzo fajny pomysł z tym płynnym porównaniem, dla mnie na "6"
Neo[EZN] | 2004-09-05 22:27:10
Dzięki. Gdyby ktoś chciał mi pomóc w tworzeniu tych mapek i zna się na grafice wektorowej to wie gdzie mnie szukać.
Danuta B. | 2004-09-05 21:39:22
Od dawna marzę, aby ktoś to za mnie zrobił; nakładaną kalkę współczesnej mapy w tej samej skali. Taka zdejmowana warstwa.
Neo[EZN] | 2004-09-05 22:24:07
Kwestia czasu. Co jakiś czas będę wrzucał kolejne mapki z innych rejonów wrocławia - oczywiście w miarę wolnego czasu bo np. zrobienie tej zajęło mi ponad 6 godzin.
Gość: Kavikvs | 2004-09-05 22:38:22
Jestem zainteresowany Twoimi mapkami,może dokonamy wymiany.W wolnej chwili zapraszam do Galerii Sztuki "Na Nankiera"(przy Cepelii)w godzinach 11.00-16.30
Postaramy się zajść do Ciebie z Yahoo w tygodniu.
Dodałem zoomowanie i przesuwanie mapy.