VIII Sowiogórski Festiwal Techniki

W ramach VIII Sowiogórskiego Festiwalu Techniki w dniach 23-24 października 2010 roku w Dzierżoniowie na terenie parowozowni odbył się "Piknik na szynach". Parowozownia zapełniła się eksponatami dawnej techniki oraz została przystosowana na salę wykładową. Stanisław Januszewski poprowadził wykład o niemieckim programie rakietowym, Artur Piotrowski o dziejach komputerów, Wojciech Preidel o górnictwie Gór Sowich. Tematem przewodnim festiwalu była wystawa "Polskie Państwo Podziemne przeciwko broniom ...
W ramach VIII Sowiogórskiego Festiwalu Techniki w dniach 23-24 października 2010 roku w Dzierżoniowie na terenie parowozowni odbył się "Piknik na szynach". Parowozownia zapełniła się eksponatami dawnej techniki oraz została przystosowana na salę wykładową. Stanisław Januszewski poprowadził wykład o niemieckim programie rakietowym, Artur Piotrowski o dziejach komputerów, Wojciech Preidel o górnictwie Gór Sowich. Tematem przewodnim festiwalu była wystawa "Polskie Państwo Podziemne przeciwko broniom V". Zaprezentowano oryginalne elementy rakiety V-2 i samolotu bezzałogowego V-1. Ekspozycja elementów rakiety V-2 była wyjątkowa o tyle że poza Dzierżoniowem można ją obejrzeć jedynie w Londynie i Monachium. W czasie festiwalu można było kupić literaturę związaną z tematem. Dużym powodzeniem cieszyły się przejazdy drezynami spalinową lub ręczną na zamkniętym torze przylegającym do parowozowni. Więcej w pliku PDF
Prawdopodobnie już na terenie parowozowni nie będą się odbywać takie festiwale. Część eksponatów z parowozowni już wyjechała do prywatnego muzeum gdzieś w Polsce. Pod znakiem zapytania stają się również pikniki militarne, ponieważ PKP wystawiło obiekt na sprzedaż. Chyba że nowy właściciel wyłoży mnóstwo pracy w celu przywrócenia świetności temu miejscu. /Krzysztof Bach/2014

Parowozownia przygotowana do wykładu.
    Parowozownia, wystawa czasowa przedstawiającej makietę rakiety ...