Budynek nr 9-13 (43-51) (54-56) (KDM) Pod Arkadami, ul. Świdnicka, Wrocław
PP: Niezręczne to przypisanie. Klub Muzyki i literatury ma adres pl. Tadeusza Kościuszki 10, Galeria SIC ma adres pl. Tadeusza Kościuszki 9-10.
2024 Wystawa zabytkowego taboru kolejowego i zabytkowych samochodów, Wrocław
Mikołaj Cendro: Lokomotywa SU45-079 należąca do prywatnych właścicieli ze Starego Sącza. Maszyna jest w użyczeniu w KSK Wrocław. Jest w pełni sprawna technicznie, często prowadzi pociągi retro po Polsce.
Mikołaj Cendro: Wagon serii Bcwxzd, typ 110Ac. Zabudowany jako kuszetka (6 łóżek w przedziale). Do około 2017 kursował w PKP Intercity. Naprawa poziomu P4 przeprowadzona w 2023 przez KSK Wrocław. Rok budowy - 1977. Wyprodukowany w fabryce H. Cegielski Poznań.
Budynek nr 17, ul. Wróblewskiego Walerego, Kędzierzyn-Koźle
Iras (Legzol): Jeżeli budynek pełni tylko funkcję mieszkalną, nie wspominamy tego w nazwie. Wystarczy tylko "Budynek nr 17" lub, jeżeli obiekt na to zasługuje "Willa nr 17". Wiem, na portalu funkcjonują "budynki mieszkalne", ale to są relikty czasów minionych :)
ul. Kuźnicza, Wrocław
YouPiter: Tyłem, ustawiony jest Fiat 125p z poziomymi kloszami - MR 75.

prysman
Termit

Handel w Świdnicy
Autor: janusz50938°, Data dodania: 2014-10-12 15:40:57, Aktualizacja: 2020-01-09 11:42:48, Odsłon: 4549

Początki zorganizowanego handlu w Świdnicy.

W XVI wiecznej Świdnicy struktura kupiecka opierała się na " czteropodziale".

- pierwsza grupa to ( mercatores) wielcy kupcy- hurtownicy, zajmowali się międzynarodowym handlem.

- druga grupa to ( institores magni ) byli to wielcy kramarze posiadający kramy w domu kupieckim. Zajmowali się handlem zarówno hurtowym, jak i detalicznym.

Podstawą ich handlu było sukno.

- trzecia grupa ( institores) kupcy średni, byli posiadaczami mniejszych kramów poza obrębem domu kupieckiego, ich podstawą był handel detaliczny.

- czwatra grupa ( institores pauperi ) była to najniższa warstwa, kupcy drobni, ich handel opierał się włącznie na ustawionych ławach.

Kupcy hurtownicy byli zrzeszeni we własnym cechu , natomiast drobni detaliści należeli z reguły do tego cechu , którego wyroby sprzedawali.

Miejscowy cech kupiecki uprzywiwilejował swych członków w stosunku do kupców z zewnątrz. W Świdnicy obcy kupcy nie mogli handlować między sobą, ponadto

zabroniono im  sprzedawać towarów po cenie detalicznej. Zakaz też obejmował handlu przed kościołami , w gospdach czy systemem domokrążnym.

Ciekawostką jest  system reklamy, otóż jedynym środkiem masowego przekazu ówczesnego handlu była kościelna ambona, oczywiście za odpowiednią

opłatą.

W mieście osiedlali się też kupcy obcego pochodzenia, np Włosi. W  XVIII wieku było ich dwunastu, ale kupcy i rzemieślnicy świdniccy osiedlali się szczególnie

w dobie prześladowań religijnych w innych krajach. I tak znanym krakowskim papiernikiem był Mikołaj ze Świdnicy. Kontrreformacja istotnie ograniczała handel

w niedziele i święta. W Świdnicy wówczas zabroniono m.in. handlu drewnem, sianem, piwem , mięsem ale też chlebem. Z drugiej strony możliwoć dodatkowch

obrotów dawał handel w dni odpustów.

Odrębne miejsce w handlu świdnickim zajmowała wymiana z ziemiami Rzeczpospolitej, było to na początku bardzo lokalne, handel rozwinął się w okresie gdy

przez miasto przebiegał tranzyt na ziemie ruskie, ale i w odwrotnm kierunku. Kupcy świdniccy partycypowali w obydwu typach wymiany towarowej. Wwozili oni

do Rzeczpospolitej przede wszystkim produkty miejscowego rzemiosła, a więc piwo, noże, szczotki metalowe, papier. Sprowadzali natomiast skóry, wosk, śledzie,

chmiel czy sadło.

Należy wspomnieć o dużym jarmarku bydłem, który odbywał się w dniu św. Galla ( 10 października ), gromadził on kupców nie tylko ze Śląska ale także

z Pragi, Norymbergii, Lipska, Drezna. I tak w 1782 roku przedmiotem handlu było 3449 sztuk bydła, 3900 świń, 324 barany czy 117 koni.

Nad wszyskim czuwał mityczny Hermes, syn Zeusa i tytanki Mai, w mitologii greckiej bóg dróg, handlu, podróżnych, pasterzy ale też złodziei.

Dlaczego złodziei, otóż jako bóg handlu musiał posiadać zdolność do dobijania handlu, a obdywa się on od niepamiętnych już czasów na pograniczu

cwaniactwa ( trwa to nadal, o czym często jesteśmy informowani). Jego atrubutami są: kadyceusz ( podróżny kapelusz  ze skrzydełkami) oraz sandały również

ze skrzydełkami, dzięki którym przemieszcał się z miejsca na miejsce.

Istotnymi pamiątkami związanymi z kultem Hermesa w Świdnicy są jego wizerunki z petatos, czy z laską zwaną kadyceuszem, umieszczane na

fasadach domów. Jedne są odnowione inne zaniedbane, bardzo widzoczne czy małe nieidoczne na pierwszy rzut oka.

Najbardziej znanym wizernukiem Hermesa jest jego postać umieszczona na secesyjnej kamienicy w Rynku,Kamienica nr 1 Dom pod Hermesem

Bardzo zaniedbana postać Hermesa znajduje się w przedwojennej witrynie sklepowej mieszczącej się budynku przy ulicy Franciszkańskiej Kamienica nr 9

Inną kamienicą w centrum miasta gdzie pod narożnym wykuszem znajdziemy jego głowę jest Kamienica nr 2

Przy ulicy Franciszkańskiej znajduje się inna kamienica z podobizną mitycznego Hermesa Kamienica nr 1

Narożna kamienica w świdnickim Rynku Kamienica nr 31

Odrobinę dalej, przy małej ulicy znajduje się dom z reliefem Budynek nr 12

Kamienica Kamienica nr 20

Wschodnia pierzeja świdnickiego Rynku Kamienica nr 1

Ulica Długa Kamienica nr 7

Wschodnia pierzeja Rynku Kamienica nr 17

Przy ulicy Grodzkiej znajduje się kamienica na której również umieszczono Hermesa Kamienica ZETO

Inną kamienicą z jego wizerunkiem znajdziemy przy ulicy Komunardów, jest to monumantalna kamienica Kamienica nr 2

Swoistym rekordzistą pod względem ilości umieszczonch na swych ścianach wizerunków Hermesa , jest budynek  Poczta Główna

Zródłem informacji jest: " Świdnica zarys monografii miasta" pod redakcją Wacława Korty.

/ / /
Petroniusz | 2014-10-25 15:37:28
Ciekawy artykuł. Spróbuj, Janusz, w inny sposób dodać linki do obiektów i zdjęcia, jest to bardzo proste. Zobacz:

Otwórz okno edycji artykułu i ustaw kursor w miejscu, w którym ma być link. Następnie w polu o nazwie "Wstaw link do obiektu, miasta, ulicy, itp...." wpisz słowa Świdnica Hermes (nie musisz używać wielkich liter) lub numer obiektu, w tym przypadku jest to 523144. Jak to wpiszesz to automatycznie wyświetli się link do obiektu, który klikniesz lewym klawiszem myszki. To wszystko.

Otwórz okno edycji artykułu i ustaw kursor przed tekstem "Najbardziej znanym wizerunkiem Hermesa jest jego postać umieszczona na secesyjnej kamienicy w Rynku...". Skopiuj numer zdjęcia (w tym przypadku jest to 3484293) i wklej go w pole o nazwie "id" (jest pod "Wstaw zdjęcie:"). W polu "Rozmiar" jest "miniatura" i tego nie zmieniasz, w polu "wyrównaj" jest "do lewej" i tego też nie zmieniasz. Na koniec klikasz "Wstaw" i do artykułu wkleja się miniaturka.
Mam nadzieję, że spróbujesz. Powodzenia. :)
janusz50938 | 2014-10-25 16:16:49
Dzięki za pomoc, możliwe że jutro przemedytuję i skorzystam z Twojej rady.
janusz50938 | 2014-10-26 11:59:21
Enter, ufff.
Petroniusz | 2014-10-26 21:29:50
Świetnie, Janusz, gratuluję!!! Nie martw się, po napisaniu dwudziestego artykułu będziesz już to robił z zamkniętymi oczami. :-) PS W wolnej chwili wyczyszczę tekst z podpisu pod zdjęciami (Zdjęcie nr).
Super! Usunąłem te "zdjęcie nr" :)
Petroniusz | 2014-10-26 22:59:53
Wyręczyłeś mnie, dzięki. :) PS Jeszcze jedno "Zdjęcie nr" zaplątało się przy kamienicy Rynek 17, poniżej dwa krzaczki "do wyrwania" (e i nr) a przy ostatnim zdjęciu zbędny link. Jeśli zechcesz poprawić to ja już głowy sobie tym nie będę zawracał. Z góry dziękuję (w imieniu Janusza również). :)
Dziękuję Panowie.