Bielawska Polana (803 m n.p.m.)

Bielauer Plänel

Polana na przełęczy między masywem Kalenicy (Słonecznej) i Żmija od zachodu i Popielakiem od wschodu na wysokości 803 m npm. Prowadzą z niej dwie drogi do Bielawy. Najkrótsza (Bettelweibweg-szlak żebraczki), biegnie na zachód od Popielaka (Ascherkoppe) i Popielnego Grzbietu (Ascherkamm), potem lewym brzegiem Niedżwiedziego Potoku do stacji filtrów bielawskich wodociągów w Niedźwiedziej Dolinie (ul. Nowobielawska). Dłuższa trasa (Leuscherweg-Wszawa Droga) biegnie na zachód, trawersem północnych stoków ...
Polana na przełęczy między masywem Kalenicy (Słonecznej) i Żmija od zachodu i Popielakiem od wschodu na wysokości 803 m npm. Prowadzą z niej dwie drogi do Bielawy. Najkrótsza (Bettelweibweg-szlak żebraczki), biegnie na zachód od Popielaka (Ascherkoppe) i Popielnego Grzbietu (Ascherkamm), potem lewym brzegiem Niedżwiedziego Potoku do stacji filtrów bielawskich wodociągów w Niedźwiedziej Dolinie (ul. Nowobielawska). Dłuższa trasa (Leuscherweg-Wszawa Droga) biegnie na zachód, trawersem północnych stoków Kalenicy i Słonecznej, przez rezerwat Bukowa Kalenica, a nastepnie na północ wzdłuż potoku Bielawica do Leśnego Dworku (ul. Nowobielawska). W kierunku wschodnim droga dochodzi do Wyganickiej Polanki , skąd dalej do Jodłownika i Ostroszowic (na północ) i następnie do Srebrnej Góry (północny wschód, szlak czerwony). Szlakiem żółtym (na południe) dojdziemy do Jugowa. Polana pierwotnie była tylko miejscem składowania drewna z wyrębowisk, którą to rolę pełni do dzisiaj. Na polanie jest drewniany szałas, ławy i drogowskazy dla turystów. /SyG/

Góry Sowie. Mapa 5365 Lanegenbielau (Bielawa) - wycinek. Czerwony ...
    Bielawska Polanka (w głębi) widziana z podejścia na Popielak (od ...