Kino Piast (dawne)

Kinotheater 'Schauburg"

Pierwszy, wybudowany w Dzierżoniowie, budynek kina stałego (Kinotheater "Schauburg") został uroczyście otwarty dla publiczności 11 listopada 1921 r. Jego projektantem był (prawdopodobnie) berliński architekt Kaprovsky, a budowę gmachu realizowała dzierżoniowska firma budowlana "Robert Klatt Baugeschäft" . Po II WŚ było tu największe w powiecie (do czasu wybudowania kinoteatru, dzisiejsze kino "Zbyszek") kino. Obiekt zamknięto w początkach lat ...
Pierwszy, wybudowany w Dzierżoniowie, budynek kina stałego (Kinotheater "Schauburg") został uroczyście otwarty dla publiczności 11 listopada 1921 r. Jego projektantem był (prawdopodobnie) berliński architekt Kaprovsky, a budowę gmachu realizowała dzierżoniowska firma budowlana "Robert Klatt Baugeschäft" . Po II WŚ było tu największe w powiecie (do czasu wybudowania kinoteatru, dzisiejsze kino "Zbyszek") kino. Obiekt zamknięto w początkach lat 80. i od tej pory, nikt nie ma pomysłu na zagospodarowanie tej ciekawej budowli. /SyG/

Reklama kina
    Ul. Pocztowa 18. Dawne kino "Piast".