Kino Walhalla-Theater (dawne)

Walhalla-Theater, Kirche

Kościół gminy chrześcijańskich katolików, poświęcony 18 V 1847 r.,wzniesiony na placu przed dawnym klasztorem, Znajdował się w miejscu kościoła Bernardynów p.w. Matki Boskiej Bolesnej, który został w wyniku przeprowadzonej w 1810 r. sekularyzacji dóbr kościoła katolickiego, sprzedany w prywatne ręce i rozebrany.
Kościół chrześcijańskich katolików w 1898 r. został sprzedany miastu za 15 000 marek przez gminę wyznaniową liczącą wówczas zaledwie 62 osoby. Budynek wykorzystywano był do celów ...
Kościół chrześcijańskich katolików w 1898 r. został sprzedany miastu za 15 000 marek przez gminę wyznaniową liczącą wówczas zaledwie 62 osoby. Budynek wykorzystywano był do celów wystawowych. Miasto nieodpłatnie udostępniało obiekt na wystawy organizowane przez Legnickie Stowarzyszenie Sztuki Od 1910 r. w budynku działało kino „Walhalla-Theater” .Ze względu na groźbę zawalenia obiekt został rozebrany na przełomie lat 1927/1928.
Za:
Grażyna Humeńczuk ,,Legnica około 1900 roku''